
- Link-uri utile
- Creare site
Oamenii de știință germani au descoperit mecanismul prin care peștii-zebră reușesc să Ăźși regenereze porțiunile de corp pierdute.
Se cunoștea faptul că unele specii utilizează un acid special pentru a-și regenera un membru amputat sau a-și repara organele afectate, dar mecanismul fenomenului nu era Ăźncă Ăźnțeles.
După trei decenii de cercetări, Ăźn fine, lucrurile par să fi devenit mai clare. O echipă de cercetători de la Universitatea Konstanz, Germania, afirmă că a aflat cum se desfășoară procesul, studiind modul Ăźn care Ăźși refac Ăźnotătoarele peștii-zebră, o specie de vertebrate cu capacități avansate de regenerare.
Un rol de bază are, cred cercetătorii, o substanță numită acid retinoic.
Ăn prima fază, plaga se acoperă cu mai multe straturi de țesut, iar dedesubt, celulele Ăźși pierd identitatea/specializarea, formĂąndu-se o masă de celule nediferențiate, numită blastem.
Peștii posedă un mecanism genetic special care permite acidului retinoic să controleze formarea blastemului, din ale cărui celule se va dezvolta ulterior o nouă Ăźnotătoare.
Acidul retinoic este produs de animale - inclusiv de oameni - din vitamina A, fiind capabil să activeze genele implicate Ăźn procesul de regenerare.
Cercetări anterioare au arătat că femeile Ăźnsărcinate care au deficit de vitamina A nasc adesea bebeluși subdezvoltați.
Totuși, deși mecanismul regenerării este acum cunoscut la peștii-zebră, nu se știe Ăźncă Ăźn ce fel ar putea fi aplicată aceste descoperiri la oameni.
Oamenii nu au capacitatea de a-și regenera un membru sau un Ăźntreg organ intern pierdut, iar cercetătorii speră ca, beneficiind de noile informații, să Ăźnțeleagă, deocamdată, de ce ne lipsește această capacitate.
Â
Sursa: Descopera.ro
Prin ce se deosebeste un om de o camila
Camila poate sa lucreze o saptamana fara sa bea, iar omul poate sa bea o saptamana fara sa lucreze.
Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.