Publicitate
Publicitate

OILE CARE “SE TUND” SINGURE

11 Apr 2010
Oile care “se tund” singure
Oile care “se tund” singure
 • voteaza

  Imi place Nu-mi place
 • voturi

  5
 • comentarii

  1
 • vizualizari

  926

O rasa de oi, recent creata, isi leapada lana primavara, scutindu-i, astfel, pe fermieri de cheltuielile – in energie umana si bani – pe care le presupune operatia tunderii anuale.

Noua rasa, numita Exlana, a fost creata de fermierii din sud-vestul Angliei, prin incrucisarea unor rase locale cu rase exotice de oi, precum St. Croix si Barbados Blackbelly.

Aceste rase exotice, originare din insule cu clima tropicala, au particularitatea de a-si lepada lana odata cu incalzirea vremii.

Aceasta caracteristica genetica a fost transmisa si rasei Exlana, a carei aparitie reprezinta o adevarata revolutie in domeniul cresterii oilor.

Timp de milenii, tunderea lanii, efectuata primavara, a fost o parte esentiala si indispensabila a acestei indeletniciri traditionale.

Operatia e destul de laborioasa si costisitoare, necesitand mana de lucru calificata. Or, scaderea drastica a pretului lanii in ultimii ani a facut ca ocupatia de a creste oi pentru lana sa nu mai fie rentabila.

In aceste conditii, operatia de tundere - necesara oricum, pentru pastrarea sanatatii oilor - a devenit mai degraba o bataie de cap decat un mijloc de castig.

Crescand oi din rasa Exlana, fermierii ar economisi cca. 9 euro pe cap de animal, pe an; in cazul unor turme de cateva sute de capete, s-ar economisi, astfel, mii de euro anual.

O oaie Exlana produce cantitati mici de lana (cca. 500 g, fata de aproximativ 9 kg, cat poate produce o oaie dintr-o rasa selectionata, crescuta pentru lana).

Oile Exlana sunt mai rezistente la paraziti interni si au nevoie de mai putine medicamente, astfel incat cresterea lor are un impact ambiental mai mic.

 

Sursa: Descopera.ro

24 Apr 2011
luminita

nu merge jocul la mine

COMENTEAZA SI TU

Filmulete cu animale VIDEO cu animale

Lucca- primul caine care a primit onoruri militare pentru munca ei in Afganistan

06 Apr 2016
Lucca- primul caine care a primit onoruri militare pentru munca ei in Afganistan
Anunturi animale
toate anunturile cu animale

Poze cu animale POZE cu animale

Jocuri cu animale JOCURI cu animale

Bancuri cu animale BANCURI cu animale

Cica, intr-o zi, un porc statea intr-un stejar si pierdea si el vremea… Vine o vaca si se afla si ea in treaba:
- Ce faci, mai pocule, acolo in stejar?
- Stau si io ca un ciumec…
- Ma ajuti si pe mine sa ma urc in stejar, mai?
Porcul raspunde iritat:
- Ce sa faci, ma vaca, in stejar? Ce sa cauti tu aici “sus”?
- Hai, mai porcule, vreau si eu sa maninc niste mere!
- Mai vaca, tu esti sanatoasa? Mere in stejar?
- Nu, mai, ca am la mine!

toate bancurile cu animale

Avatare cu animale AVATARE cu animale

Cautari asociate "oile care “se tund” singure"

pasari singure, comportamentul pisicilor singure, caini persoane singure, oile, inmultesc oile, imperecheaza oile, oile lupul, ciobanesti intors oile, caini intors oile, animale domestice oile, timp fata oile, care, iepe care fata, care p?s?rile necalatoare, care suntpasari sedentare, video animale care, pisica+care+alapteaza+gestanta, jocuri+cu+animale+salbatice+care+se+bat, imagini+cu+animale+care+traiesc+in+desert, jocuri+cu+hamsteri++care+evadeaza++din+cusca
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.