Publicitate
Publicitate

O PREMIERA PENTRU CERCETATORI: CAINII AU CONSTIINTA DE SINE.

28 Feb 2016
O premiera pentru cercetatori: cainii au constiinta de sine.
O premiera pentru cercetatori: cainii au constiinta de sine.
 • voteaza

  Imi place Nu-mi place
 • voturi

  0
 • comentarii

  0
 • vizualizari

  149

Consiinta de sine sau cunoasterea de sine a fost studiata de mai multe ori prin examinarea raspunsurilor primite de la copii si animale.

Cainii au constiinta de sine, iar aceasta devine mai pronuntatain raport cuinaintareain varsta, potrivit unui studiu realizat de Univesitatea din Tomsk.

O dovada a constiintei de sine, a propriului corp si identitatii poate fi obtinuta prin capacitatea individului de a utiliza propria reflectiein scopul de a identifica si atinge un semn anumit (de obicei un punct rosu) pe fata, cap sau alte parti ale corpuluiin timpul unei perioade de neatentie. Acest test este cunoscut ca ”Testul oglinzii”, iar multe cercetari au fost efectuate pe copii sau cimpanzei care foarte usor s-au putut identificaintr-o oglinda si au atins semnele distinctive puse de cercetatori pe corpurile lor.

"Cand a ajuns sa ma intereseze acest aspect al etologiei, am cercetat multa literatura de specialitate si am descoperit ca capacitatea de a recunoaste propria imaginein oglinda este o abilitate extrem de rarintalnita la regnul animal. Pana acum, numai oamenii si maimutele mari (excludem gorilele), un singur elefant asiatic, cativa delfini,cotofenele eurasiatice si unele furnici au trecut testul de auto-recunoastere, cu oglinda (MSR). O gama larga de specii nu a fost capabila sa treaca testul, inclusiv mai multe specii de maimute, ursi panda giganti, lei de mare, pasari si caini", afirma cerectatorul Roberto Cazzolla Gatti, de la Universitatea de Stat din Tomsk.

Cainii nu au manifestat nici-un interes de a se uitain oglinda, dar o adulmecau sau urinauin jurul ei. Cainii, lupii si delfinii au demonstrat un nivelinalt de complexitate cognitiva, darincercarile precedente de autorecunoastere sau autoidentificare ale acestor animale au fost neconcludente.

"Potrivit datelor, cainii sunt mai putin sensibili la stimulii vizuali spre deosebire de oamenii si multe maimutele. Probabil acest lucru e partea slaba a acestui test, testul oglinzii necesita,in principal, capacitati senzoriale", afirma Gatti.

Experimentul a fost efectuat pe 4 caini. Gatti a colectat probe de urina de la fiecare. Apoi, el a prezentat animalelor urina depozitatain containere pentru testul olfactiv de auto-recunoastere. Testele au fost repetate de patru ori pe an, lainceputul fiecarui sezon. S-a demonstrat ca acest test este o versiune modificata a testului oglinda. 

Rezultatul testului a fost surprinzator: Toti cainii au petrecut mai mult timp pentru a mirosi mostrele de urina ale celorlalti caini decat propria lor urina. Acest comportament a confirmat ipoteza ca aceste animale par sa-si cunoasca propriul miros, asa ca sunt mai putin interesati de el, si prin urmare au demonstrat o constiinta de sine.

Sursa: http://www.descopera.ro/

FII PRIMUL CARE COMENTEAZA

Filmulete cu animale VIDEO cu animale

Lucca- primul caine care a primit onoruri militare pentru munca ei in Afganistan

06 Apr 2016
Lucca- primul caine care a primit onoruri militare pentru munca ei in Afganistan
Anunturi animale
toate anunturile cu animale

Poze cu animale POZE cu animale

Jocuri cu animale JOCURI cu animale

Bancuri cu animale BANCURI cu animale

Intr-o zi, un iepure alerga vesel prin padure, cind deodata sub un copac vede un cerb care fuma un trabuc.
- Ce faci, ai innebunit? Intr-o zi frumoasa ca asta, in mijlocul naturii, tu te intoxici? Hai cu mine sa alergi, sa-ti oxigenezi plaminii!
- Ai dreptate, spune cerbul, si incepe sa alerge cu iepurele. In timp ce alergau, cei doi vad vulpea, care tocmai statea cu nasul in cocaina.
- Hei, spune cerbul, aici in mijlocul naturii ti-ai gasit sa iei cocaina? Hai mai bine cu noi sa alergi, sa-ti oxigenezi plaminii.
- Ai dreptate, raspunde vulpea, si incepe sa alerge cu iepurele si cerbul. Putin mai incolo, il intilnesc pe lup, cu seringa in mina si cu o doza de heroina pura la indemina.
- Hei, suntem in mijlocul naturii, si tu te droghezi? face vulpea. Mai bine vino sa alergi cu noi, sa-ti oxigenezi plaminii.
- Da' mai duce-ti-va naibii, face lupul, de fiecare data cind iepurele ia extasy, noi incepem sa alergam ca idiotii prin padure?

toate bancurile cu animale

Avatare cu animale AVATARE cu animale

Cautari asociate "o premiera pentru cercetatori: cainii au constiinta de sine."

cercetatori imagini, constiinta animale, premiera phineas far, premiera phineas far, premiera phineas far, premiera phineas far, pentru, oua pentru incubatie, pesti pentru bol, capcane pentru pasari, capcana pentru bursuci, insusiri pentru furnica, hrana/pentru/pui/de/pesti, accesori pentru acvariu, muzica pentru catel, cusca+pentru+caini+dubla, accesorii+pentru+acvariu+pietre, preg%c4%83tirea+hranei+pentru+g%c4%83ini, anunturi zoopedia ro+vand-custi-izolate-pentru-caini-278, pt gem cainii
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.