Publicitate
Publicitate

?NC?LZIREA GLOBAL? MIC?OREAZ? ANIMALELE

30 Oct 2011
Încălzirea globală micșorează animalele
Încălzirea globală micșorează animalele
 • voteaza

  Imi place Nu-mi place
 • voturi

  6
 • comentarii

  0
 • vizualizari

  73

Un recent studiu de profil a făcut o descoperire importantă pentru viitorul plantelor și animalelor de pe Terra: accelerarea fenomenului de Ăźncălzire globală provocat de activitățile umane duce la micșorarea taliei tuturor speciilor de plante și animale. Exemplul cel mai evident este acela al urșilor polari, la care nu s-au mai observat de două decenii exemplare de mari dimensiuni.

Schimbările climatice nu au doar un impact major asupra populațiilor umane, ci și asupra surselor de hrană, precum culturile de cereale sau bancurile de pești oceanici.

Speciile de animale sălbatice care nu se pot adapta Ăźndeajuns de repede schimbărilor climatice sunt cele mai expuse pericolului de extincție, odată cu schimbarea dramatică a ecosistemelor Ăźn care trăiau.

Cercetătorii cred că o climă mai caldă și mai aridă duce la micșorarea dimensiunilor plantelor și animalelor, Ăźn principal din cauza diminuării resurselor de apă din ecosisteme.

În decursul secolului trecut, mai multe genuri de animale, incluzĂąnd țestoasele, pițigoii, broaștele de baltă sau cerbii au Ăźnceput să devină din ce Ăźn ce mai mici.

Scăderea suprafeței calotei glaciare arctice din decursul ultimilor ani a dus la scăderea considerabilă a taliei urșilor polari.

Reducerea rezervelor de hrană va afecta Ăźn special animalele aflate Ăźn vĂąrful lanțului trofic, aici incluzĂąnd și oamenii, care vor fi Ăźn viitor din ce Ăźn ce mai mici, vor avea tot mai puțini copii și vor fi mai vulnerabili la boli.

În ultimul secol, temperatura medie globală a crescut cu aproape un grad Celsius, dar Ăźn urma intensificării industrializării, cercetătorii cred că, Ăźn preajma anului 2100, temperatura medie va fi cu peste 7 grade mai mare decĂąt Ăźn prezent.

Un studiu separat, efectuat asupra 1.700 specii de plante și animale, a demosntrat că 80% dintre acestea Ăźși mută arealul cu 6,1 kilometri mai spre nord, la fiecare zece ani., iar 87% Ăźnfloresc sau intră Ăźn sezonul de Ăźmperechere cu două zile mai devreme la fiecare deceniu.

Studiile experimentale au descoperit că pentru fiecare grad Celsius adăugat temperaturii medii globale, plantele pierd circa 17% din dimensiuni, iar peștii devin cu aproximativ 22% mai mici.

 

Sursa: Descopera.ro

FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.