Publicitate
Publicitate

DOU? DINTRE CELE MAI MICI PISICI DIN LUME, DINTR-O SPECIE RAR?, S-AU N?SCUT LA ZOO BERLIN

11 Feb 2016
Două dintre cele mai mici pisici din lume, dintr-o specie rară, s-au născut la Zoo Berlin
Două dintre cele mai mici pisici din lume, dintr-o specie rară, s-au născut la Zoo Berlin
 • voteaza

  Imi place Nu-mi place
 • voturi

  0
 • comentarii

  0
 • vizualizari

  16

Grădina Zoologică din Berlin a anunțat o reușită fără precedent Ăźn istoria de 168 de ani a instituției: nașterea a doi pui dintr-o specie rară de feline. Supranumite „păsările colibri ale felinelor” datorită dimensiunilor lor reduse, pisicile ruginii (Prionailurus rubiginosus) concurează cu specia pisicilor cu picioare negre (Felis nigripes) din sudul Africii pentru titlul de „cea mai mică pisică sălbatică din lume”.

Cele mai dezvoltate exemplare din specia pisicilor ruginii ating pĂąnă la 78 de centimetri Ăźn lungime (media fiind de 40-50 de centimetri), puțin mai mult decĂąt pisicile cu picioare negre, Ăźnsă Ăźn ceea ce privește greutatea, Prionailurus rubiginosus este cu siguranță cea mai ușoară pisică sălbatică din lume, cĂąntărind Ăźntre 0,9 și 1,6 kilograme la maturitate. Spre comparație, recordul mondial deținut de cea mai mică pisică domestică adultă este de 1,36 kilograme, greutatea medie a acestora la maturitate fiind de 4 kilograme.

Oficialii de la Grădina Zoologică din Berlin au anunțat că cei doi pui de pisică ruginie s-au născut pe 5 august, cĂąntărind la naștere aproximativ 60-77 de grame. Pisica ruginie este o specie care nu se reproduce ușor, fiind o raritate Ăźn afara habitatului său natural. Dacă pisicile domestice petrec 14-21 de zile Ăźn perioada de estru („ün călduri”, Ăźn limbaj popular), perioada de Ăźmperechere durează doar 5 zile la pisicile ruginii. De asemenea, acestea nasc maximum 2 pui odată, după o perioadă de gestație de 67 de zile.

Spre deosebire de alte pisici sălbatice, pisicile ruginii pot fi ĂźmblĂąnzite. Zoologul britanic Thomas C. Jerdon, care a trăit Ăźn secolul al XIX-lea, a ținut mai multe pisici ruginii Ăźn casă. Acesta scria Ăźn jurnalul său că „mi-a fost adus un pui de pisică ruginie Ăźn 1846 și a devenit foarte blĂąnd, fiind ĂźncĂąntarea tuturor celor ce veneau să-l vadă. Activitatea sa era absolut minunată, era foarte jucăuș și elegant Ăźn mișcări”.

Habitatul natural al pisicilor ruginii este limitat la India și Sri Lanka. De-a lungul timpului, pisicile s-au adaptat la mediul diferit existent Ăźn cele două țări, separĂąndu-se Ăźn două subspecii: r. rubiginosus India și r. phillipsi Sri Lanka. În Sri Lanka, pisicile preferă stufoasele păduri tropicale, pe cĂąnd Ăźn India trăiesc pe cĂąmpii și Ăźn pădurile mai rare. Din cauză că habitatul lor este restrĂąns, pisica ruginie se numără printre speciile de feline sălbatice amenințate cu dispariția. Conform Listei Roșii IUCN, Ăźn lume mai există doar 10.000 de exemplare, ceea ce a dus la clasificarea speciei ca „vulnerabilă”. Chiar și așa, din cauza defrișărilor și a traficului cu blănuri, numărul lor continuă să scadă.

Pisici,

Sursa:http://www.descopera.ro/

FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.