Publicitate
Publicitate

CAPACITATEA DE VINDECARE A DELFINILOR ?I UIME?TE PE OAMENII DE ?TIIN??

30 Jul 2011
Capacitatea de vindecare a delfinilor îi uimește pe oamenii de știință
Capacitatea de vindecare a delfinilor îi uimește pe oamenii de știință
 • voteaza

  Imi place Nu-mi place
 • voturi

  11
 • comentarii

  0
 • vizualizari

  126

Delfinii, mamiferele acvatice atĂąt de iubite de toți, ascund o serie mistere Ăźncă nedescoperite de om. Cercetătorii sunt intrigați de incredibila capacitate de vindecare pe care o au aceștia.

Un cercetător de la Centrul Medical al Univeristății Georgetown (GUMC) care cu puțin timp Ăźn urmă a decoperit componente antimicrobiene Ăźn pielea broaștelor și Ăźn cea a rechinului cĂąine de mare și-a Ăźndreptat atenția către abilitățile impresionante ale delfinilor de a-și vindeca rănile.

Doctorul Michael Zasloff este de părere că abilitatea delfinilor de a se vindeca rapid Ăźn urma unor mușcături provocate de rechini ar putea oferi perspective noi Ăźn ceea ce privește tratarea rănilor umane. Delfinii se refac Ăźn timp record, nu par să simtă durere Ăźn zona mușcată de rechini, iar regiunea respectivă este rezistentă la infecții și este protejată de hemoragie.

De asemenea, doctorul Michael Zasloff a publicat un articol Ăźn Journal of Investigative Dermatology Ăźn care prezintă noi observații despre ceea ce el numește "remarcabila și misterioasa" capacitate a delfinilor de a se vindeca. Pentru a publica acest articol, doctorul din cadrul GUMC a discutat cu o mulțime de Ăźngrijitori de delfini, cu biologi marini și a studiat literatura de specialitate din Ăźntreaga lume despre vindecarea delfinilor.

"O mulțime de informații despre procesul de vindecare al delfinilor este slab documentat. Cum reușesc delfinii să nu sĂąngereze pĂąnă la moarte după ce sunt mușcați de rechini? Cum de aceștia nu suferă enorm din cauza durerii? Ce previne apariția unei infecții, dar mai ales cum se poate ca o astfel de rană să se refacă? Leziunile comparabile la om ar duce la moartea acestuia", susține doctorul.

Zasloff explică procesul de vindecare al delfinului prin sintetizarea unor rapoarte legate de aspectele cunoscute ale biologiei delfinilor. Cercetătorul a presupus că același mecanism de redirecționare a sĂąngelui care se declanșează atunci cĂąnd delfinul plonjează Ăźn apă poate fi "cauza" și Ăźn cazul rănilor apărute. "Mai puțin sĂąnge la suprafața corpului Ăźnseamnă mai puțin sĂąnge pierdut", a declarat acesta.

 În ceea ce privește ignorarea durerii, cercetătorul susține că aceasta este o adaptare ce favorizează supraviețuirea, Ăźnsă mecanismul este Ăźncă un mister.

În ceea ce privește prevenirea infecțiilor, Zasloff crede că răspunsul se află Ăźn grăsimea delfinilor. Grăsimea a fost studiată mulți ani la rĂąnd pentru că Ăźn cadrul ei sunt Ăźncorporate o serie de substanțe toxice de origine umană cum ar fi metale grele, iar acest lucru Ăźi ajută pe cercetători să studieze poluarea mediului Ăźnconjurător. De asemenea, este știut faptul că aceasta are Ăźn compoziția sa o serie de halogeni organici naturali care au proprietăți antimicrobiene. "Este foarte probabil ca delfinii să Ăźși depoziteze propriile rezerve de substanțe antimicrobiene și să le transporte Ăźn regiunea corpului Ăźn care este nevoie de ele atunci cĂąnd sunt răniți. Această acțiune poate controla și preveni o infecție cu mibcrobi și totodată previne descompunerea din jurul zonei afectate", a declarat doctorul Zasloff.

În cele din urmă, Zasloff a explorat capacitatea ranei delfinului de a se vindeca Ăźntr-un mod care restabilește conturul corpului. El spune că această capacitate de vindecare a delfinului seamănă mai degrabă cu o regenerare decĂąt cu vindecarea umană.

"Vindecarea unei răni deschise necesită capacitatea de animalului rănit de a-și reface țesuturile cu ajutorul celulelor adipocite, al colagenului și al fibrelor elastice. Vindecarea delfinului este similară cu modul Ăźn care fetușii mamiferelor sunt capabili să se vindece Ăźn uter," spune Zasloff.

 "Pare logic că țesutul dermic al delfinilor a dezvoltat mecanisme pentru a-i proteja de microbii mereu prezenți Ăźn apă. Cercetarea doctorului Zasloff sugerează o ipoteză unică și intrigantă, care poate Ăźncepe să explice modul Ăźn care delfinii și alte cetacee au supraviețuit, rănite fiind, Ăźn sălbaticie, fără ajutorul de antibioticelor și fără Ăźngrijire", a declarat Brent Whitaker, director executiv adjunct al programele biologice de la Acvariul Național din Baltimor.

În articolul său, Zasloff prezintă cazurile a doi delfini mușcați de rechini, Nari și Echo, de la Tangalooma Wild Dolphin Resort din Moreton, Australia. Rapoartele au fost Ăźnsoțite de fotografii care arată cum și cĂąt de repede s-au vindecat rănile acestor delfini.

"Sper ca lucrarea mea să stimuleze alte studii care i-ar putea ajuta pe oameni. Consider că urmărind vindecarea acestor animale vom găsi agenți antimicrobieni și compuși analgezici noi, nedescoperiți pĂąnă acum" a Ăźncheiat Zasloff.

 

Sursa: Descopera.ro

FII PRIMUL CARE COMENTEAZA

Filmulete cu animale VIDEO cu animale

Lucca- primul caine care a primit onoruri militare pentru munca ei in Afganistan

06 Apr 2016
Lucca- primul caine care a primit onoruri militare pentru munca ei in Afganistan
Anunturi animale
toate anunturile cu animale

Poze cu animale POZE cu animale

Jocuri cu animale JOCURI cu animale

Bancuri cu animale BANCURI cu animale

Animalele pun intrebari lui Dumnezeu. Intreaba elefantul:
- Eu de ce am pielea asa groasa?
- Ca sa te apere de toate, de exemplu nici tantarul nu te poate pisca.
Intreaba girafa:
- Eu de ce am gitul asa de lung?
- Asa ajungi si frunzele care se afla la mare inaltime.
Gaina nervoasa:
- Nici nu incerca sa-mi explici, ori oul il faci mai mic, ori gaura mai mare.

toate bancurile cu animale

Avatare cu animale AVATARE cu animale

Cautari asociate "capacitatea de vindecare a delfinilor ?i uime?te pe oamenii de ?tiin??"

pancreatita felina vindecare, vindecare epilepsie caini, rolul delfinilor, structura delfinilor, inmultirea delfinilor, locomotiei delfinilor, miskarea delfinilor, excretia delfinilor, locomotia delfinilor, importanta delfinilor, viata delfinilor, insula delfinilor, p?r?iile corpului delfinilor, dresajul rasplata delfinilor, fac oamenii, oamenii fac, oamenii, oamenii lup, oamenii fac vara, oamenii copii
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.