Sfinx

RSS

SFINX

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Sfinx
Sfinx
Sfinx

Origine si istoric

Sfinxul este o rasa caracterizata, printre altele, printr-o mutatie care limiteaza in mod important cresterea parului. Sfinxul este cunoscut, de altfel, marelui public sub denumirea (improprie) de „pisica nuda”. Mutatia, naturala, a survenit in 1966, in Ontario, Canada.
Crescatorii francezi s-au interesat de pisica Sfinx incepand cu anul 1983, iar lor le-au urmat americanii. Sfinxul nu este inca recunoscut de toate asociatiile din Statele Unite, de anumite cluburi de feline din Europa si de Livre officie des origines felines, in Franta. Exemplarele disponibile sunt in numar limitat si scumpe.

Standard

Parul reprezinta un punct important al standardului. Blana se reduce pe cea mai mare parte a corbului la un puf fin. Se accepta parul foarte scurt numai la extremitatea urechilor, a nasului, a picioarelor, dar si pe testicule, la motani. Mustatie sunt aproape inexistente, pielea are cute. Sfinxul reuneste diverse trasaturi opuse esteticii clasice in specia felina. Corpul trebuie sa fie de tip brevilin cu membrele anterioare adesea arcuite si o burta grasuta. Capul, foarte special, e triunghiular, cu un craniu plat in partea de sus, un stop marcat, un pinch accentuat, urechi mari, largi si departate, ochi destul de mari. Coada e destul de lunga si subtire, iar degetele, inarmate cu gheare, sunt extrem de lungi.

Varietati

Desi cea mai mare parte a pisicilor sunt bicolore, sunt acceptate toate culorile. Tinand cont de cvasiabsenta parului, culorile par imprimate pe piele.

Caracter si crestere

Parerea unanim impartasita este ca pisica Sfinx are un caracter agreabil. Absenta parului antreneaza cateva particularitati in ce priveste intretinerea. Astfel, alimentatia trebuie sa compenseze pierderile de caldura, iar schimbarile bruste de temperatura nu sunt recomandate.
Iarna, Sfinxul se adapteaza frigului prin acumulare de grasime, sub piele, care se topeste vara, ceea ce accentueaza pliurile de pe piele. De altfel, deoarece sebumul nu poate fi absorbit de blana, Sfinxul trebuie sa fie in mod regulat curatat cu o manusa de toaleta.
Reproducerea ramane inca in seama specialistilor. Pisoii acestei rase sunt afectati de o mortalitate neonatala ridicata. Mai mult, pentru a limita inrudirea, trebuie sa apelam, dar intr-un mod rational, la sangele Rex Devon. Puii se nasc cu o piele foarte cutata si cu o blana vizibila pe coloana vertebrala, care trebuie sa dispara cu varsta.

Particularitati genetice

Mutatia care se afla la originea blanii sfinxului e purtata de cromozomii nensexuali (spunem ca e autozoma); trebuie sa fie prezenta in doua doze pentru a se putea exprima (spunem ca este recesiva).

Defecte

Existenta blanii ca la Rex ori o blana epilata sau rasa duc la descalificare.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase speciale de pisici
26 Nov 2014
Velvet Skin

VELVET SKIN SPHYNX CATTERY este o felisa de sphynx canadian din Bucureti, nregistrat FIFe i FELIS Romnia, membr a Asociatiei Feline SofistiCAT ce ofer pui de pisic sphynx canadian, cu pedigree i carnet de sntate din linii de snge deosebite i prini campioni n competiiile internaionale.
Facem prenotri pentru naterile viitoare. Fiecare pui are valoarea sa i implic o vizualizare a acestora precum i o discuie amnunit cu viitorii proprietari. Puiuii vor merge la noua familie deparazitai, vaccinai, cu microchip, nsoii de paaport internaional i de pedigree.
Contact: tel. 0736087337 e-mail: stefan.rusu@yahoo.com sau https://www.facebook.com/felisa.sphynxcanadian

29 Oct 2013
velvetskin

pentru Zori - daca doresti achizitionarea unui sphynx trebuie sa stii ca acum existacrescatori si in Romania iar eu sunt unul dintre ei. In prezent avem pui disponibili sau putem face prenotari. Ma poti contacta la tel. 0736087337 sau pe adresa de email dan.rusus@gmail.com

19 Oct 2013
Stefan

Felisa Velvet Skin din Bucuresti, inregistrata FIFE, ofera pui de sphynx canadian, cu pedigree si carnet de sanatate din linii de campioni. Contact Stefan 0736087337 sau
https://www.facebook.com/velvetskin.sphynxcattery
Avem pui disponibili.

11 Jan 2013
Zori

As dori sa adopt un pui de sfinx.

09 Sep 2012
dora

Bun. n comuna Santimbru, jud Alba este o pisica Sfinx n libertate. Cine o poate prinde o poate pastra

23 Feb 2012
x

cum sa ADOPTI un sfinx? costa in jurul a 700 de euro. cine ar da degeaba un asa exemplar?

06 Jan 2012
Paula Matei

Pui sfinx de vanzare: http://paulinecavia.info/Pisici_Don_Sphynx.html

12 Apr 2011
adriana

foarte frumoase pisici......de mult timp caut sa adopt un pui de sfinx....daca ma puteti ajuta va rog...

11 Apr 2011
adriana

vreau sa adopt un pui de sfinx (de preferat fetita)

01 Mar 2011
AD

As dori sa adopt o pisica sfinx, pui de preferat si nu stiu de unde sa iau. As aprecia daca mi-ati putea oferi detalii. Multumesc.

COMENTEAZA SI TU

Articole din aceeasi categorie

Americana cu par aspru
Bobtail japonez
Cymric
Manx
Scotiana cu urechi pliate
Americana cu urechi indoite cu par lung sau scurt

Cautari asociate "sfinx"

+sfinx, pui sfinx, sfinx rex, poze par sfinx, par pisicile sfinx, ze pisici sfinx, pisici sfinx pui, pisicii-sfinx, pisica pui sfinx, pisoi sfinx, sfinx poze, pui pisica sfinx, pisicile sfinx, sfinx pisica, pisica sfinx, pisici sfinx, rasa sfinx, afla sfinx, pisica sfinx pui, canadian sfinx
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.