Scotiana cu urechi pliate

RSS

SCOTIANA CU URECHI PLIATE

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Scotiana cu urechi pliate
Scotiana cu urechi pliate
Scotiana cu urechi pliate
Scotiana cu urechi pliate
Scotiana cu urechi pliate

Origine si istoric

Pisica scotiana cu urechi pliate este o rasa caracterizata de o mutatie care antreneaza plierea in fata a pavilioanelor urechilor. Aceasta mutatie a fost observata pentru prima data in 1961, in Scotia, de William Ross, la pisica numita Susie, a unui vecin al sau. Susie a dat nastere la doi pisoiasi dintre care o femela alba cu urechile pliate, numita Snooks, familia Ross a decis sa fixeze aceasta originalitate a urechilor pentru a constitui o noua rasa. Au fost ajutati de mai multi geneticieni englezi, dintre care P. Dyle si O. Jackson, care au scos in evidenta particularitatile genetice a acestei noi mutatii. Aceasta a fost numita Folded Ear („Urechi pliate”), de unde si numele noii rase, Scottish Fold, care denota particularitatea urechilor si originea geografica.
  • Anomalii ingrijoratoare
Din nefericire, s-a putut observa rapid ca mutatia, in afara de a conferi un aspect pliat urechilor, putea da nastere la anomalii ale membrelor si cozii, ceea ce-i incomoda destul de mult pe subiectii afectati. Pentru ca anomaliile erau mai frecvente la pisicile cu doua gene mutante, crescatorii de Scottish Fold au stabilit reguli stricte de crestere pentru a limita la maximum problemele. Totusi, existenta anomaliilor ii ingrijoreaza in mod deosebit pe specialistii de la Governing Council Of The Cat Fancy, care refuza sa recunoasca rasa. Motivele invocate oficial au fost ca rasa are o predispozitie la parazitii auriculari si la surditate. Primul motiv nu este deloc justificat; in ce priveste surditatea, ea provine de la primele exemplare de Scottish Fold care erau albe si din faptul ca gena specifica blanii albe implica adesea si surditate.
  • O recunoastere inca inegala
Scottish Fold a stat in tara sa de origine pana cand au fost aduse in Statele Unite trei exemplare. Aici a cunoscut o promovare dinamica, in special datorita unei crescatoare, Salle Wolf Peters. Eforturile sale s-au finalizat cu recunoasterea rasei de catre Cat Franciers’ Association in 1976, apoi de toate celelalte asociatii din America de Nord. De atunci, Scottish Fold a cunoscut o dezvoltare foarte importanta in aceatsa tara. Reintroducerea rasei in Europa a incepui in 1980. Dar numaram inca putine exemplare in principalele tari care cresc aceasta rasa, Franta si Belgia. De aceea, achizitionarea unei pisici scotiene cu urechile pliate e dificila. Governing Council Of The Cat Fancy si Federatia Internationala a Felinelor nu recunosc inca rasa! Livre officiel des origines felines recunoaste Scottish Fold cu par scurt si pe cea cu par lung. Aceatsa din urma a fost botezata Highland Fold in Statele Unite, unde este recunoscuta de mai multe asociatii.

Standard

Tinand cont de particularitatile genetice, Scottish Fold e frecvent imperecheata cu britanica sau cu americana cu par scurt. Aspectul sau e marcat de aceste doua rase, standardul preconizand mai degraba tipul britanic. Astfel, corpul tinde spre proportii breviline, cu o coada de lungime medie si membre solide. Capul trebuie sa fie bine rotunjit, cu falci dezvoltate, cu ochi mari si rotunzi. Din profil, stopul este putin marcat.
Urechile reprezinta originalitatea rasei. Pavilioanele, rotunjite la extremitati, trebuie sa fie aplecate spre inainte. Din fata, urechile trebuie sa para ca o casca. Un pli lasat al pavilioanelor nu este de dorit. Blana este scurta si deasa. Ea este semilunga la varietatea cu par lung.

Varietati

Scottish Fold poate avea toate variantele de culori ale pisicii britanice cu par scurt. In Europa, astazi, expozitiile prezinta, in principal, pisici bicolore si tarcate.

Caracter si crestere

Scottish Fold e blanda si se adapteaza bine la viata de apartament. Reproducerea trebuie sa urmeze reguli stricte pentru a limita riscurile anomaliilor scheletului. Regula de baza e de a nu imperechea doua pisici cu urechile pliate, ci o Scottish Fold cu o pisica cu urechile drepte si cu morfologia adecvata. La nasterea pisoilor, trebuie sa avem rabdare, caci forma urechilor pliate nu este vizibila decat incepand cu 3-4 saptamani. Forma definitiva a pliurilor nu va putea fi observata decat dupa 5-6 saptamani. Putem fi totusi deceptionati de rezultat, caci, tinand seama de particularitatile genei Folder Ear, putem obtine proportii variabile de pisoi cu urechile pliate. Contrar aparentelor, urechile acestea nu necesita mai multa grija decat cele ale unei pisici cu urechi drepte.

Particularitati genetice

Gena urechii pliate are simbolul Fd. Este o gena autozoma (purtata de cromozom nonsexuali) si dominanta, adica o singura doza este suficienta pentru plierea urechilor. Totusi, anumite pisici purtatoare de gena Fd nu au urechile pliate. Astfel, la o sarcina rezultata din imperecherea a doua Scottish Fold homozigote (fiecare purtatoare a doua gene Fd), nu toti pisoii vor avea urechile pliate. Vorbim despre „penetrare incompleta” a genei.
In ce priveste anomaliile despre care am vorbit anterior, ele pot aparea la toate Scottish Fold, dar in mod deosebit la cele homozigote. Este vorba despre o exagerare a tulburarilor de crestere a cartilagiilor determinata de gena Fd. Atunci cand deficientele sunt putin marcate, nu apare decat plierea urechilor, daca deficientele sunt prea marcate, observam in plus un defect de crestere a cartilagiilor cozii si mai ales a membrelor. In acest ultim caz, pisica respectiva are coada si membrele scurte, groase, cu articulatii rigide.
Regula de crestere descrisa permite obtinerea exclusiva a pisicilor heterozigote (purtatoare a unei singure gene Fd) la care anomaliile sunt mai putin frecvente. E interesant de mentionat ca mutatia urechii pliate a aparut in alte parti ale lumii. Profesorul Cornevin mentioneaza, in tratatul sau de zootehnie speciala din 1897, existenta pisicilor cu urechi pliate in Manciuria. Problema ramane: mutatia chinezeasca si cea scotiana sunt identice?

Defecte

Printre defectele grave si descalificante: anomaliile care afecteaza coada, datorate genei care se afla si la originea pliurilor urechii. Scottish Fold nu trebuie, printre altele, sa para greoaie.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase speciale de pisici
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.