Cymric

RSS

CYMRIC

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Cymric
Cymric
Cymric
Cymric
Cymric

Origine si istoric

Cymric este un Manx cu par semilung. Se pare ca gena responsabila de parul semilung exista la populatia de pisici de pe insula Man de aproape o jumatate de secol. Totusi, spre 1960, exemplarele cu par semilung au fost indepartate cu grija din expozitii. De atunci, cativa crescaturi americani au decis sa fixeze caracterul si sa creeze o noua rasa. Aceasta a fost botezata Cymric (pronuntat Cumric), acest nume fiind un derivat al termenului cymru – ceea ce inseamna in galeza Tara Galilor – denumire curioasa, caci exista putine legaturi intre Tara Galilor si insula Man, afara doar de originea celtica a populatiilor...umane.
Viata oficiala a pisicii Cymric incepe in anii 1970, prin recunoasterea acordata atunci de Canadian Cat Association. Astazi, Cymric e recunoascuta de cea mai mare parte a asociatiilor feline nord-americane, dintre care, in 1989, Cat Franciers’ Association. Totusi rasa Cymric nu este recunoascuta nici de Federatia Internationala a Felinelor, nici de Governing Council Of The Cat Fancy si in prezent este rara in Europa. In Franta, Livre officiel des origines felines recunoaste rasa.

Standard

Din punctul de vedere al morfologiei, Cymric e replica perfeca a rasei Manx, bineinteles si in ce priveste caracterul cozii scurte sau absente. In privinta aspectului de ansamblu, Cymric trebuie sa lase impresia de rotunjime: cap rotund cu falci evidente, piept mare, spate scurt, membre anterioare mai scurte decat cele posterioare.
Totusi, Cymric se distinge de Manx prin parul sau semilung, perii fiind din ce in ce mai lungi spre partile declive. Textura este foarte matasoasa. Ca si la Manx, aceasta blana este dubla, datorita dexvoltarii pufului.

Varietati

Recunoastem la Cymric aceleasi varietati ca si la Manx.

Caracter si crestere

Tot ceea ce a fost spus despre subiectii Manx se aplica si pentru Cymric. Lucrul e valabil, printre altele, in ce priveste particularitatile de reproducere datorate genei mutante responsabile de modificare cozii.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase speciale de pisici
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA

Articole din aceeasi categorie

Manx
Scotiana cu urechi pliate
Americana cu urechi indoite cu par lung sau scurt
Bobtail japonez
Americana cu par aspru
Sfinx

Cautari asociate "cymric"

cymric reproducere, cymric pisoi, cymric iepure, pisica cymric, pisicile cymric, pisici cymric, rasa cymric, pisica cymric adoptii, pisici rasa cymric, cymric rasa pisici, rase pisici cymric, rasa pisici cymric
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.