Bobtail japonez

RSS

BOBTAIL JAPONEZ

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Bobtail japonez
Bobtail japonez
Bobtail japonez
Bobtail japonez

Origine si istoric

Pisica Bobtail japonez, in varietatea sa tricolora numita „Mi-Ke”, e o pisica aducatoare de noroc; astfel, la Tokio, un templu are pe fatada sa fresce reprezentand pisica. Mi-Ke, cu labutele ridicate simbolizand fericire. Stampe, picturi si sculpturi atesta in Japonia si alte tari din Extremul Orient originile acestei vechi rase care isi datoreaza numelecozii sale scurte (in engleza, bobtail inseamna „coada scurtata”), dar trebuie notat ca aceasta particularitate e determinata de o gena autozomala recesiva total diferita de aceea care caracterizeaza rasa Manx. Abia in 1968 Statele Unite au primit primul cuplu de pisici Mi-Ke, venite din Japonia. Rasa avea sa fie recunoscuta dupa doi ani si de atunci cresterea a devenit prospera. In Franta, aceasta rasa a fost introdusa recent, in 1981, cand doamna Helene Choisnard a adus din Bangkok o femela numita Sirikit. Aceasta, imperecheata cu un mascul Bobtail, Aikidom venit din Statele Unite, a fatat prima data la inceputul anului 1982.
De atunci, rasa Bobtail japonez a fost recunoscuta de Federatia Internationala a Felinelor (1990) si de Livre officiel des origines felines in Franta.

Standard

Mai inalta decat pisica europeana, mai putin zvelta decat siameza, Bobtail are membre lungi; cele posterioare, mai inalte decat cele anterioare, sunt in general indoite in repaus. Capul, triunghiular, are contururi blande. Ochii, ovali si oblici, variaza de la galben la auriu-aramiu.
Coada, foarte importanta in standard, e total diferita. Formata din vertebre sudate, masoara intre 8 si 10 cm, cand e depilata. Dar animalul o poarta curbata si ridicata; mai mult, parul care acopera coada e destul de lung si ciufulit si camufleaza structura osoasa. In ansamblu, aspectul e tipic, deschis prin asemanarea cu o crizantema.
Blana are parul scurt, moale si matasos, dar exista si o varietate cu par lung. Este alba, neagra, roscata, negru cu alb sau roscat cu alb. Exista pisici soz de testoasa sau solz de testoasa crem. Varietatea cea mai cautata – cea care aduce noroc si este numita Mi-Ke in Japonia – este neagra cu fond rosu pe fond alb. Aceasta marca tricolora nu se intalneste in mod normal, dupa legile geneticii, decat la femele.
Livre officiel des origines felines recunoaste toate culorile blanii, in afara de ciocolatiu si lila, la extremitati.

Caracter

Bobtail japonez este o pisica linistita, fidela si sociabila. Are un vocabular extins, miauna modulat si intretine cu stapanii sai adevarate conversatii.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase speciale de pisici
25 Apr 2011
motanel

Este caraghioasa rasa asta de bobtail japoneza!Este fara coada...?

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.