Americana cu urechi indoite cu par lung sau scurt

RSS

AMERICANA CU URECHI INDOITE CU PAR LUNG SAU SCURT

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Americana cu urechi indoite cu par lung sau scurt
Americana cu urechi indoite cu par lung sau scurt
Americana cu urechi indoite cu par lung sau scurt
Americana cu urechi indoite cu par lung sau scurt
Americana cu urechi indoite cu par lung sau scurt
Americana cu urechi indoite cu par lung sau scurt

Origine si istoric

Pisica americana cu urechile indoite este o rasa caracterizata printr-o mutatie care are drept efect indoirea pavilioanelor urechilor spre varful craniului. Se pare ca primul animal purtator al acestei mutatii era o pisica numita Shulamith, gasita in 1981 de un cuplu de americani din Lakewood, California. Abia in 1983, crescatoarea Nancy Kiester, descoperind originalitatea descendentei lui Shulamith, hotaraste sa fixeze si sa selectioneze acest caracter pentru a crea o noua rasa. Nancy Kiester si-a vazut eforturile rasplatite destul de repede, caci pisica americana cu urechile indoite s-a bucurat curand de fixarea unui standard si a fost repede recunoscuta de Cat Franciers’ Assiciation. Un grup de crescatori americani, foarte activi, se ocupa acum de promovarea si selectionarea acestei rase.
Dupa 1988, au fost importate in Franta cateva exemplare si primul pisoi francez s-a nascut in iunie 1989. Astazi exista cateva crescatorii si rasa este recunoscuta de Livre officiel des origines felines.

Standard

Pentru pisica americana cu urechi indoite, standardul cere un aspect de tip intre mediolin si longilin. Corpul, nici greu, nici prea delicat, se prelungeste cu o coada de lungime egala cu a corpului. Capul are o forma lejer triunghiulara cu un nas bine dezvoltat, dar nu exagerat. Din profil, acest nas este drept. Ochii sunt de marime medie, ovali. Blana poate fi de lungime medie (astazi cazul cel mai frecvent), dar si scurta. Puful trebuie sa fie mai rar. Urechile constituie caracteristica majora a rasei. Sunt plasate sus pe craniu si prezinta un pavilion indoit spre varful craniului. Unghiul format poate varia de la 90 la 180 de grade maximum. In functie de proprietatile genei mutante, gradul de indoire al urechilor poate varia, de unde rezulta trei categorii de pisici americane cu urechile indoite: cele care au o indoire foarte mica, cele care au indoire medie si cele care au indoire de 180 de grade. Aceasta ultima categorie, ale carei urechi sunt in forma de semiluna, dupa cum se spune, e bineinteles cea dorita de standard. E de dorit ca intrarea in pavilioane sa fie ascunsa de un smoc des de par. Firele de par la extremitati sunt binevenite.

Varietati

Sunt admise toate varietatile de culoare la pisica americana cu urechi indoite, inclusiv colourpoint (blana de tip siamez). A se vedea britanica cu par scurt si siameza pentru enumerarea si descrierea diverselor varietati posibile.

Caracter si crestere

Pisica americana cu urechi indoite e jucausa, sociabila si inteligenta. Practic nu miauna deloc. In ce priveste reproducerea, mutatia indoita „buclat” e mai usor de obtinut decat cea care modifica urechile la pisica scotiana cu pliuri, deoarece nu afecteaza sanatatea animalului. Astfel, putem imperechea intre ele doua pisici americane cu urechi indoite, fara nicio problema.
La inceput, s-a imperecheat pisica americana cu urechi indoite cu pisici cu urechi normale si aspect adecvat pentru a diversifica originile si a ameliora morfologia, in sensul dorit de standard. Astfel, angora turceasca a permis desavarsirea unei morfologii care a fost ingreunata de incrucisarea initiala cu Maine Coon. Daca indoirea urechilor se face incepand cu primele ore de viata a pisoilor, gradul de indoire poate varia si aspectul final va fi obtinut cateva luni mai tarziu.

Particularitati genetice

Gena mutanta indoita, simbolizata de Cu, e autozomala (purtata de cromozomi nonsexuali) si dominanta: o singura doza e suficienta pentru manifestarea caracterului. Ca atarea, imperecherea cu pisici cu urechi drepte are drept rezultat pisoi amestecati. Gradul de indoire al urechilor variaza de la un individ la altul deoarece gena-bucla are o expresivitate variabila. Distingem trei grade: o indoire slaba, una medie si una puternica, in forma de semiluna.

Defecte

Un grad de indoire excesiva a urechilor, urechi moi la baza, defecte la coada, duc la descalificarea din concursuri.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase speciale de pisici
26 Dec 2010
fiona coryna

misto rau

COMENTEAZA SI TU

Articole din aceeasi categorie

Scotiana cu urechi pliate
Manx
Cymric
Bobtail japonez
Americana cu par aspru
Sfinx

Cautari asociate "americana cu urechi indoite cu par lung sau scurt"

bebe urechi indoite, pisici urechi indoite, pisica urechi indoite, americana par scurt, americana parul scurt, pisica americana urechi, par scurt lung, par lung scurt, urechile indoite, urechii indoite, pisica urechile indoite, pisici urechile indoite, americana, poze sud americana, pisici americana, pisica americana, americana par aspru, rasa americana, zibelina americana, birmaneza americana
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.