Pisica exotica cu par scurt

RSS

PISICA EXOTICA CU PAR SCURT

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Pisica exotica cu par scurt
Pisica exotica cu par scurt
Pisica exotica cu par scurt
Pisica exotica cu par scurt

Origine si istoric

Pisica exotica cu par scurt corespune unei persane cu parul de lungime medie. Aceasta rasa s-a nascut in Statele Unite intre anii 1950 si 1960, e rezultatul indirect a doua programe de crestere efectuate in paralel. Primul viza ameliorarea pisicii americane cu par scurt cu sange persan; cel de-al doilea urmarea sa introduca gena maro la persana prin infuzii de sange de la birmaneza. In ambele cazuri, produsele obtinute au fost persane cu parul de lungime medie, care a fost fixat pentru aparea o noua rasa denumita „pisica exotica cu par scurt”. Rasa a fost recunoscuta de Cat Francers’ Association in 1967, apoi de Federatia Internationala a Felinelor si de majoritatea cluburilor independente din Europa.

Standard

In general, pisica exotica cu par scurt trebuie sa aiba o morfologie care sa se apropie cat mai mult posibil de cea a persanei. Deci trebuie sa fie un tip brevelin in ce priveste corpul si capul. Capul va fi masiv si rotund. Fata va fi rotunda, cu ochi mari, rotunzi, departati, falci pline, o barbie puternica.
Din profil, trebuie sa cautam un nas foarte scurt cu un stop bine marcat. Urechile sunt mici si rotunjite. Ele sunt plasate destul de jos pe craniu si foarte departate una de alta. Coada e de lugime medie, proportionata cu corpul.
Blana trebuie sa aiba o textura deosebita: trebuie sa fie semilunga, deasa, moale si plusata adica aranjata pe corp.

Varietati

Toate varietatile descrise la persana sunt acceptate la pisica exotica cu par scurt. Ne vom referi deci la persana pentru o descriere detaliata.

Caracter si crestere

Pisica exotica cu par scurt are un caracter intermediar intre cel al persanei si cel al pisicilor cu par scurt; altfel spus combina calmul cu vivacitatea. Pentru reproducere, din contra, se pare ca trasaturile persanei predomina. Astfel, maturitatea sexuala e tardiva, sarcinile sunt de nivel mijlociu si pentru anumite varietati exista, adesea, dificultati in momentul nasterii din cauza marimii capului puilor.

Particularitati genetice

Gena responsabila cu par lung este recesiva, adica sunt necesare ambele doze pentru a fi exprimat caracterul. Pisicile exotice cu par scurt sunt fie heterozigote (o doza de par scurt plus o doza de par lung), fie homozigote (doua doze de par scurt).

Defecte

Printre defectele grave, citam orice slabiciune a membrelor posterioare, orice culoare a ochilor in dezacord cu nuanta blanii, orice blana cu textura neacceptata de standard. Medalioanele sau petele, grava malformatie a maxilarelor duc la descalificarea din expozitii.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici persane
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.