Persanele sinsila, cu umbre argintii si aurii

RSS

PERSANELE SINSILA, CU UMBRE ARGINTII SI AURII

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Persanele sinsila, cu umbre argintii si aurii
Persanele sinsila, cu umbre argintii si aurii

Origine si istoric

Se pare ca putem atribui origile persanei sinsila unei crescatoare engleze, doamna Vallence. Aceasta a obtinut, in 1880, prma persana cu blana argintie, un mascul numit Silver Lambkin (Mieluselul argintiu), prin imperecherea unei persane fumurii cu o persana argintie tarcata. Noua varianta a fost numita sinsila, fara indoiala datorita asemanarii blanii sale cu cea a micului mamifer cu acelasi nume. In 1901 a fost recunoscuta oficial aceasta varietate de catre Governing Council Of the Cat Fancy.

Standard

In teorie, standardul persanelor clasice se aplica si persanelor sinsila, argintie cu umbre si aurie, cel putin in ceea ce priveste morfologia si calitatea parului.
Totusi in practica, persanele sinsila sunt adesea mai putin tipizate: talie mai mica de tip brevelin si, in special, cap mai putin masiv cu urechi mai lungi si nas mic.

Varietati

Grupul persanelor sinsila, argintii cu umbre si aurii se recunoaste prin particularitatile urmatoare:
  • o zona tarcata, caracteristica majora a grupului, ce consta in restrangerea pigmentarii inchise pe mica parte a extremitatilor firelor de par;
  • ochi verzi - smarald sau chiar verzi – albastri si conturati cu negru la nivelul pleopelor;
  • nas rosu-caramiziu, conturat cu o nuanta inchisa. Nuanta inchisa seamanacu cea a extremitatilor inchise ale blanii.

Persanele sinsila

Au puf, iar baza firelor de par de acoperire este alba. Aspectul argintiu este dat de o zona tarcata care reprezinta doar o optime din lungimea parului de acoperire. Aceasta zona tarcata trebuie sa fie prezenta pe toata linia inferioara (urechi, cap, spate si partea de deasupra cozii) si intr-un grad mai mic. Pe partea din fata a labutelor si pe fata. In schimb, toate zonele din partea inferioara a corpului (barbie, piept, burta, interiorul membrelor si sub coada) vor fi albe.

Persanele argintii cu umbre (silver shaded)

Au puf si baza firelor de acoperire alba. Zona tarcata, care reprezinta aproape o treime din lungimea parului de acoperire, ofera o nuanta de culoarea cositorului si neargintata. Aceasta zona tarcata trebuie sa fie prezenta pe toata linia superioara si, mai putin pe fata si pe membre. Partile inferioare sunt albe, cu exceptia firelor de par de pe partea plantara a posteriorului, care este inchisa. Intre pisica sinsila si cea cu umbre distinctia este uneori foarte delicata.

Persanele aurii (golden)

Si acestea poseda clasicul tipping, care e negru. Blana trebuie sa para aurie. Capul e auriu, fara „ochelari” (urme tarcate sub ochi); burta, puful si labutele sunt aurii. Totusi, spre deosebire de celelalte doua subgrupe, ele au o pigmentatie galbena-portocalie a bazei parului de acoperire si a pufului. Partea tarcata e prezenta pe linia superoara, in timp ce partile inferioare sunt galbene-portocalii. Varful cozii este negru. In functie de importanta partii tarcate si de criteriile precedente, putem distinge pisicile de culoarea scoicii si pisicile aurii cu umbre (golden shaded).

Caracter si crestere

Principalele trasaturi de caracter ale persanelor clasice se regasesc la sinsila, argintii cu umbre si aurii. Aceasta grupa din urma este totusi mai precoce din punct de vedere sexual. Pentru reproducere, nu e recomandabil sa fie imperecheate cu varietatile cu ochi portocalii. De aici ar rezulta subiecti cu oci amestecati, numiti „bob de strugure”, care nu sunt recunocuti. Culoarea verde a ochilor se evidentiaza dupa primele 7 luni de viata sau mai mult. Intretinerea parului necesita, fara indoiala aceeasi atentie pe care o impun persanele clasice.

Particularitati genetice

Toate pisicile sinsila sunt la baza pisici tarcate, dupa cum atesta nasul caramiziu conturat cu o nuanta inchisa si, la anumiti subiecti dungile nedelimitate.
Paralel se admite ca sinsila si derivatele ei sa posede o gena numita Ch care ar respinge pigmentul inchis de la varful firelor de par pentru a forma partea tarcata. La pisicile sinsila si la cele argintii cu umbre ar mai exista o gena numita I care ar sterge pigmentii deschisi, de la baza firelor de par de fond si de la puf, de unde aspectul argintat sau de cositor.

Defecte

In acest grup specific, reaparitia neuniforma a partilor tarcate. Ochii bob de struguresi zonele tarcate sunt considerate defecte. La sinsila, orice pigmentatie pe barbie, varful urechilor, piept si burta constituie un defect. La cele aurii, o nuanta prea inchisa sau prea deschisa nu este de dorit.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici persane
23 Feb 2009
dyanya

am si yo unu si e o scumpete .......pisi

COMENTEAZA SI TU

Articole din aceeasi categorie

Persanele clasice
Persanele colourpoint
Pisica exotica cu par scurt

Cautari asociate "persanele sinsila, cu umbre argintii si aurii"

umbre argintii, persane argintii umbre, sinsila umbre, pesti argintii aurii, persanele, persanele feluri, persanele colourpoint, persanele clasice, persanele rasa speciala, rase pisici persanele, persanele albe surde, umbre, umbre par, umbre imagine, umbre culori, baza umbre, umbre pisici, imagine umbre, xiho argintii, gurami argintii
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.