Persanele colourpoint

RSS

PERSANELE COLOURPOINT

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Persanele colourpoint
Persanele colourpoint

Origine si istoric

Persana colourpoint poate fi considerata o persana care poarta blana unei siameze. Crearea acestei categorii a fost destul de complexa si incununata cu diverse succese in mai multe grupe de crecatori.
Persana colourpoint a fost creata paralel in Marea Britanie si in Statele Unite in cadrul a doua programe de crestere lansate in 1947.
Programul britanic, realizat in mare parte de crescatorul Brian Stirling-Webb, e un model al genului: a durat opt ani, a cuprins cateva sute de pisici si a necesitat numeroase imperecheri inrudite pentru a gasi tipul de persan cautat dupa infuziile obligatorii de sange siamez.
Recunoscuta in 1955 in Marea Britanie si in 1957 in Statele Unite, persana colourpoint avea sa astepte pana in anul 1958 pentru a obtine intr-un concues premiul intai pentru cel mai frumos par lung.

Standard

In teorie, standardul persanei clasice se aplica si persanelor colourpoint, cel putin in ce priveste morfologia si calitatea parului.
Blana constituie o caracteristica majora a persanei colourpoint. Parul nu e pigmentat decat la extremitatile corpului: fata, urechi, membre si labe, coada. Trebuie sa existe un contrast net intre aceste zone si restul corpului. Ochii sunt albastru-inchis.

Varietati

Ca la siameza, recunoastem la persana colourpoint patru varietati de baza, care sunt cele mai vechi varietati create: seal point, chocolate point, blue point si liliac point.

Caracter si crestere

Principalele trasaturi de caracter evocate la persana clasica se regasesc la persana colourpoint, care ar putea fi totusi mai activa. Aceasta varietate este mai putin precoce din punct de vedere sexual si mai prolifica decat persana clasica.
Imperecherile intre acestea sunt autorizate si chiar realizate in mod regulat pentru imbunatatirea tipului. Pisoii din acest grup se nasc albi. Pigmentarea se produce progresiv, in timpul primei saptamani de viata, dar nu isi atinge punctul maxim decat intre opt si zece luni.
Blana pisicii colourpoint cere aceleasi ingrijiri ca si celorlalte persane.

Particularitati genetice

Particularitaile genetice sunt identice in ce priveste pigmentarea cu cele evocate la siameza.

Defecte

In afara defectelor mentionate pentru persanele clasice, trebuie evitate la persana colourpoint strabismul, orice anomalie la nivelul cozii, orice pata alba la nivelul picioarelor, orice culoare a ochilor in afara albastrului-inchis.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici persane
13 Oct 2012
maria

Ador pisicile!

05 Nov 2010
alina

e foarte pufanoasa si foarte frumoasa ador pisicile

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.