Tonkineza

RSS

TONKINEZA

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Tonkineza
Tonkineza
Tonkineza
Tonkineza
Tonkineza

Origine si istoric

Tonkineza este o rasa creata in America de Nord in anii 1930, plecand de la siameza si burmeza, prin incrucisare, apoi prin selectie. A fost recunoascuta in 1974 de Canadian Cat Association, iar mai apoi de Cat Francers’ Association. Incrucisarea a fost de atunci interzisa pentru aceasta rasa in Statele Unite.
Daca rasa Tonkineza este relativ bine cunoscuta in America, ea este rara in Europa unde e recunoscuta de Governing Council Of The Cat Fancy in Anglia si Franta de Livre officiel des origines felines. De altfel, exemplarele de tonkineza exista pe batranul continent sau obtinute din incrucisarea siamezei cu burmeza.

Standard

Rasa Tonkineza trebuie sa posede o morfologie intermediara, intre tipul longilin al siamezei si cel mediolin al burmezei. In special capul va fi mai lung decat lat, cu un stop foarte usor si urechi medii. Ochii, usor migdalati, trebuie sa aiba o culoare tipica, albastru marin. Parul este scurt si des. Repartitia pigmentilor blanii e, ca si morfologia, intermediara intre ceea ce observam la siameza si la burmeza. Astfel, extemitatile (urechile, fata, varful labelor si coada) au o nuanta inchisa ca la siameza. Tranzactia catre culoarea mai deschisa a corpului, observata la burmeza, este foarte progresiva.

Varietati

Livre officiel des origines felines accepta 10 varietati: mink albastrui, mink ciocolatiu, mink platinat etc., cat si varietatile culorilor de baza in versiunile sepie si point.

Caracter si crestere

Pisica din rasa tonkineza are un caracter activ, ca si acela al celor doua rase din care porvine.
Cresterea e deosebita, deoarece imperecherea dintre doua pisici pure din rasa tonkineza duce la o descendenta omogena in plan morfologic, dar eterogena in ceea ce priveste culoarea: in medie, se observa doi pisoi de tip tonkinez la un pisoi de tipsiamez si unul de tip burmez. Acestia din urma vor fi pisoi de companie, dar nu vor fi prezentati in expozitie. Imperecherea dintre o siameza si o burmeza, cum se practica in Europa, va avea ca rezultat o prima generatie omogena de tip tonkinez in ce priveste morfologia si culoarea, dar, in a doua generatie, aceste exemplare vor conferi trasaturi eterogene atat in ce priveste morfologia, cat si culoare.

Particularitati genetice

In ce priveste culoarea, rasa tonkineza e un heterozigot – adica patrimoniul sau genetic e format din gene (care constituie suportul real al ereditatii) nonidentice.
Culoarea tipica a blanii sale se obtine din efectele produse de gena Cs, originea blanii siameze, din moment ce exista in doua doze la un individ, si o gena Cb, care da o blana burmeza, caci exista in doua doze la un singur individ. Aceasta particularitate explica diversele tipuri de blana obtinute.
Tresaturile morfologice sunt determinate de actiunea a numeroase gene, situate in locuri diferite pe cromozomi si a unor gene cu actiune individuala slaba, „poligenele”. Transmiterea acestor caracteristici difera astfel de cea a culorii blanii, determinata de un singur cuplu de gene Cs si Cb. La un exemplar din rasa tonkineza obtinut din numeroase imperecheri exclusiv intre pisici tonkineze, cu o atenta selectionare a tipului, stocul de poligene va fi omogen si orientat in totalitate catre morfologia dorita de tip intermediar. Descendenta rasei tonkineze va fi, deci, omogena in ceea ce priveste tipul. Nu se poate spune acelasi lucru despre un exemplar metis de prima generatie care are un stoc de poligene, dintre care jumatate sunt orientate catre tipul siamez, iar cealalta jumatate catre tipul burmez. Rezultatele selectiei sunt mai rapide si mai spectaculoase pentru caracterele calitative, datorate genelor majore, decat pentru cele cantitative, datorate actiunii „poligenelor”.

Defecte

Corpul pisicii din rasa tonkineza nu trebuie sa fie nici prea compact, nici prea lung. Morfologiile extreme (tip prea asemanator cu siameza sau burmeza) constituie defecte penalizate la concursuri. Culoarea ochilor este, de asemenea, foarte importante, o culoare galbena la varietatea mink (vizon) aduce descalificarea; prezenta petelor albe duce, de asemenea, la descalificare.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici orientale
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA

Articole din aceeasi categorie

Korat
Singapura
Abisiniana
Burmeza
Orientala cu par scurt
Manu egiptean
Somaleza
Balineza
Orientala cu par lung (Mandarin)
Tiffany

Cautari asociate "tonkineza"

tonkineza imagini, rasa tonkineza, pisica tonkineza, tonkineza pisica, tonkineza pisici, pisici tonkineza, pisica tonkineza foto, pisici rasa tonkineza, rase pisici tonkineza
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.