Somaleza

RSS

SOMALEZA

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Somaleza
Somaleza
Somaleza
Somaleza

Origine si istoric

Somaleza corespunde pisicii abisiniene cu par semilung. Origine genei responsabile pentru parul semilung din rasa abisiniana ramane o enigma. Putem banui o mutatie sau, mai verosimil, introducerea unei incrucisari cu pisica cu par lung, la inceputul cresterii rasei abisiniene in Europa. Este stiut ca, pana in jurul anilor 1960, toti pisoii cu parul semilung care proveneau de la pisica abisiniana erau opriti de la reproducere, deoarece nu se conformau standardului. Abia in 1967, o crescatoare americana, Evelyn Mague, a fixat caracterul parului semilung la abisiniana. Astfel, s-a nascut o noua rasa, botezata somaleza, cu referinta la tara vecina cu Etiopia, patria de origine probabila a abisinienei. Pisica somaleza a fost recunoscuta in Statele Unite in 1978. Introdusa in acelasi an in Europa, ea a fost recunoscuta de Federatia Internationala a Felinelor, in 1982, de Governing Council Of The Cat Fancy si de Livre officiel des origine felines. Somaleza beneficiaza astazi de o excelenta imagine in randul publicului. Mai multi crescatori francezi se dedica rasei care face concurenta serioasa celorlalte rase cu par semilung.

Standard

Pisica somaleza poseda o mare parte din caracterele pe care le gasim la pisica abisiniana: morfologie armonioasa intre tipul oriental si cel european; ochi usor migdalati, conturati cu negru si de culoarea omogena a migdalei, galben sau verde; zona de ticking de pe blana, adica prezenta pe fiecare fir de par a unei alternante de benzi inchise si deschise. Sunt de dorit doua sau trei benzi cel putin, cu o banda inchisa la capatul firului de par. Totusi, somaleza se deosebeste de abisiniana prin lungimea parului care e des, foarte fin si moale. Firul de par e mai degraba scurt pe fata, membre si umeri. E de lungime medie pe spate, pe partile laterale, pe piept si pe burta. E lung pe gat (guleras), in spatele coapselor (pantalonasi) si pe coada. Contrar cu ceea ce observam la persana, la somaleza puful nu e alungit.

Varietati

Cele trei varietati de baza recunoscute de majoritatea asociatiilor feline sunt: iepure (numita rudy in Statele Unite), sorel (numita impropriu red in Statele Unite si uneori rscata in Franta) si varietatea albastra. Recent, in Europa, Governing Council Of The Cat Fancy si Federatia Internationala a Felinelor au recunoscut si noi varietati. Livre officiel des felines recunoaste, de asemenea, varietatile ciocolatiu, lila, caramel, rosiatic, crem, sorrel tortie, castaniu-deschis, plus toate culorile de baza cu gena argintie.

Caracter si crestere

Observam la somaleza un caracter mai grav si mai putin posesiv decat al abisinienelor. Pisoii se nasc aproape bicolori, inchisi pe dedesupt si deschisi in partile declive. Zonele pestrite nu se vor instaura decat progresiv. Lungimea parului nu se va definitiva mai devreme de-al doilea an.

Defecte

Prezenta firelor de par alb, in afara barbiei si sus pe gat, o dunga care formeaza un colier complet la nivelul pieptului, absenta  totala a zonei pestrite se numara printre defectele care provoaca descalificarea.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici orientale
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.