Orientala cu par scurt

RSS

ORIENTALA CU PAR SCURT

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Orientala cu par scurt
Orientala cu par scurt
Orientala cu par scurt
Orientala cu par scurt
Orientala cu par scurt
Orientala cu par scurt

Origine si istoric

Rasa orientala poate fi considerata ca o versiune a siamezei cu blana in intregime pigmentata. De fapt, in tara lor de origine, Thailanda, orientalele si siamezele sunt una si aceeasi rasa, diferentiindu-se doar printr-o singura gena, care determina la siameze repartitia deosebita a zonelor pigmentate si culoarea albastru-inchis a ochilor. Aceasta situatie exista de foarte mult timp, dupa cum atesta iconografia manuscriselor din orasul Ayuthia, capitala Siamului intre 1347 si 1767. De altfel, in momentul introducerii primelor siameze in Europa, la sfarsitul secolului XIX, au putut fi vazute in expozitii „siameze” uniform colorate. Totusi, spre sfarsitul anilor 1920, cluburile feline englezesti au hotarat sa privilegieze versiunea colourpoint, fara indoiala considerata mai originala. De aici a rezultat, in tarile occidentale, o faza in care pisicile de tip oriental uniform pigmentate au disparut.
Acest tip a reaparut in Marea Britanie in 1950, atunci cand un grup de crescatori a realizat un program de crestere destinat obtinerii unei pisici care ar fi avut nuanta ciocolatie a siamezei. Astfel, plecand de la metisajul dintre siameze si europene, s-au nascut stramosii orientali de culoare ciocolatie, numiti Havana in Marea Britanie.

Numeroase varietati

Un nou pas in selectia orientalei a fost facuta in 1960 printr-un alt program de crestere, vizand obtinerea pisicilor albe cu ochi albastru-inchis. In acest scop, au fost din nou folosite siamezele, dar cu europene albe. De aici a rezultat orientala alba, denumita apoi „Foreign White”, termenul foreign, care inseamna „strain”, desemnand tipul oriental al subiectilor obtinuti. Odata cu trecerea timpului, au fost obtinute indirect, prin acest program, diverse varietati de orientale. In aceasta perioada, pisicile de tip oriental si in intregime pigmentate au fost recunoscute de cea mai mare parte a asociatiilor feline, dar sub denumiri un pic diferite: orientala, de catre Governing Council Of The Cat Fancy, orientala cu par scurt de catre Cat Fanciers’ Association. Istoria recenta a rasei e marcata mai ales de recunoasterea progresiva a unui numar mai mare de varietati si de divergentele intre crescatorii britanici si americanii asupra tipului selectionat. Ca si la siameze, britanicii doresc un tip moderat oriental, in timp ce americanii prefera pisicile de tip extrem. In prezent, orientala este bine cunoscuta in lumea intreaga si prezenta in mod regulat la expositii. In Franta, numerosi crescatori se consacra acestei rase care a avut intotdeauna admiratori infocati

Standard

Orientala trebuie sa aiba aceeasi morfologie ca a siamezei: de tip longilin. Astfel, corpul trebuie sa fie lung, zvelt, cu aceeasi latime la umeri ca la solduri. E sustinuta de membre lungi si fine, cele posterioare fiind putin mai inalte decat cele anterioare. Labele sunt mici si ovale. Gatul este lung si subtire. Atentie, longilin nu inseamna slab si delicat: orientala trebuie sa aiba o talie mijlocie si sa fie musculoasa. Coada este de preferat lunga, fina, terminata ascutit.
Capul e in armonie cu corpul. Fata are conturul unui triunghi isoscel al carui capat e varful nasului, iar baza, linia care uneste varfurile urechilor. Acestea vor fi mai degraba mari, largi la baza, bine departate si ascutite. Laturile triunghiului trebuie sa fie rectilinii, mai ales la imbinarea dintre falci si bot. Profilul este drept de la frunte pana la varful nasului, fara pinch sau stop. Nasul e lung, barbia destul de puternica. Varful nasului si al barbiei trebuie sa fie in acelasi plan vertical. Ochii migdalati, oblici spre nas, sunt destul de departati. Nu pot fi decat verzi. Dar, ochii diferiti (verde si albastru) sunt acceptati la particolore si la cele albe iar cei albastri, la pisicile albe. Blana e foarte scurta si densa, cu par fin si culcat.

Varietati

Varietatile recunoscute la orientala sunt foarte numeroase: 160, daca ne referim la Federatia Internationala a Felinelor! Nu se va pune deci problema de a le prezenta pe toate in detaliu. Din comoditate, aceste varietati vor fi clasate in patru mari grupuri.

Blana uniforma

Regasim toate tipurile de blana unicolora, fara dungi sau parti tarcate. Albul, numit „Foreign White” de catre Governing Council Of The Cat Fancy si Federatia Internationala a Felinelor, trebuie sa fie pur, fara urme galbui, cu nasul si pernitele roz. Ochii trebuie sa fie albastri, dar americanii si Livre officiel des origines felines ii accepta si pe cei verzi. Contrar celorlalte pisici albe cu ochii albastru-deschis, orientalele albe nu sunt surde. Celelalte varietati unicolore sunt negre (numit ebony in SUA) ca smoala, fara reflexe rosii, albastre, ciocolatii (numit chestnut de catre anglo-saxoni), lila (numit lavander in SUA), roscat, cinnamon (culoare scortisoarei) care are nuanta ciocolatei cu lapte, cinnamon tortie si fawn (culoarea caprioarei) de nuanta caramelului. Aceste varietati nu trebuie sa aiba nici un fir alb. Nasul si pernitele au culoarea blanii, cu exceptia celor rosiatice si crem la care sunt roz. Ochii trebuie sa fie verde-inchis foarte limpede, dar Governing  Council Of The Cat Fancy si Federatia Internationala a Felinelor accepta si nuanta aramie pentru varietatile rosiatice si crem, cu conditia sa fie pura.

Blana solz de testoasa si derivatele acesteia

Culoarea neagra-rosiatica si ciocolatie sunt varietati care arata o asociere de zone cu pigmentatie portocalie (de nuanta rosie sau crem) si zone de par negre sau ciocolatii. Albastru-crem si solz de testoasa lila sunt derivatele genetice ale celor doua varietati precedente. Ele asociaza zone crem si respectiv albastre si lila. Standardul Cat Franciers’ Association precizeaza ca o pata de culoare deschisa este apreciata la aceste varietati, ochii sunt verzi cu toate ca Governig Council Of The Cat Fancy si de Federatia Internationala a Felinelor accepta si nuanta aramie. Nasul si pernitele sunt roz sau roz-marmorate, iar culoarea zonelor pigmentate nu este portocalie. Normal, numai femelele pot prezenta aceste patru varietati.

Blana cu baza parului decolorata

Distingem doua subgrupe:
  • La fumurii, fiecare fir de par este decolorat pe o mica parte de la baza. Trebuie sa suflam in raspar blana ca sa apara partea deschisa tipica.
  • La argintii, pigmentarea se reduce la extremitatile firelor de par, iar animalul are un aspect argintat. E ceea ce numim tipping.
Fiecare dintre aceste subgrupe se prelungeste in principalele culori uniforme, descrise mai inainte (negru-fumuriu, albastru-fumuriu etc.). Trebuie sa notam ca, atunci cand pigmentatia e portocalie, vorbim de cameo.In ansamblu, aceste varietatiau ochii verzi, cu exceptii acceptate, mentionate mai sus in ce priveste nuanta aramie. Pernitele sunt roz daca pigmentatia este portocalie si, in celelalte cazuri, de culoarea pigmentatiei. Nasul este roz daca pigmentatia este portocalie, caramizie sau roz conturat cu o nuanta mai inchisa la cele argintii, iar la cele fumurii, de culoarea pigmentatiei parului care nu este portocaliu.

Blana tarcata (tabby)

In functie de partile tarcate de pe blana, se disting trei subgrupe:
  • Tarcate marmorat, la care dungile sunt late si formeaza, la prototip, modele deosebite: M pe cap, dungi de culoare pe falci, coliere continue in partea de sus a pieptului, pete in forma de fluture intre umeri, pete informa de cochilii de stridie pe fiecare parte laterala, bratari pe labute, inele pe coada care trebuie sa aiba extremitatile pigmentate.
  • Tarcate tigrat: spre deosebire de cele precedente, la aceste pisici dungile late sunt inlocuite de cele subtiri, paralele intre ele si perpendiculare pe o dunga longitudinala de pe coloana vertebrala.
  • Tarcate pestrite, la care dungile de pe corp sunt inlocuite de pete circulare, repartizate regulat pana la burta si labe.
Pentru toate aceste pisici, perii dintre dungi sau pete sunt de tipul „aguti”, adica prezinta o alternanta de benzi inchise (de nuanta dungilor sau petelor) si deschise la culoare. La acest grup tarcat, se adauga orientalele cu ticking, a caror blana seamana cu cea a rasei abisiniene, adica in intregime constituita din peri cu o alternanta de benzi inchise si deschise.In fiecare subgrupa, zonele de pigmentatie inchisa se prelungesc in principalele culori ale blanilor uniforme si in nuanta negru-rosiatic. Zonele de culoare deschis cu par aguti sunt in general portocalii. Exista o exceptie pentru varietatile argintii tarcate, la care zonele de culoare deschisa sunt decolorate, chiar albe. Rezulta un contrast spectaculos intre partile tarcate si zonele cu par aguti. Pentru toate aceste varietati, nasul e de culoare deschisa, conturat cu o nuanta inchisa, pernitele sunt de culoarea partilor tarcate. Ochii sunt verzi, cu exceptiile mentionate mai sus, mai ales la cele rosiatice si crem.

Blani bicolore sau zone colorate separate de alb

Sunt recunoascute de Livre officiel des orgines felines.

Caracter si crestere

Regasim la orientale esentialul particularitatilor descrise la siameze, atat in ce priveste caracterul, cat si reproducerea.
Astfel, de o mare vivacitate, orientala se dovedeste excesiva in reactii. Este foarte atasata de stapanul sau, dar si foarte posesiva, ceea ce ne face sa spunem ca are un comportament intre cel al cainelui si cel al pisicii. Vocea sa reprezinta o alta caracteristica originala: este puternica.
Aceasta rasa se deosebeste, de asemenea, si pe plan sexual. Pisica orientala este precoce, primele calduri incepand in medie la 9 luni (cu extreme intre 4 si 20 de luni). Mai delicata este scurta durata a ciclului sexual: nu rar s-au constatat calduri la 15 zile o data! Mai mult, pisica orientala rar cunoaste repausul sexual in perioada toamna-iarna, observat in mod normal la pisicile de tip european. Prolificitatea sa e mai degraba superioara mediei la feline, adesea avand o sarcina de 6 pisoi. Trebuie sa subliniem – fapt autorizat – ca se imperecheaza adesea orientalele si siamezele intre ele. Pot fi obtinute astfel sarcini mixte daca parintele oriental are o gena siameza ascunsa in cromozomi. Culoarea albastra a ochilor pisoilor nou-nascuti nu se transforma in verde decat incepand de la 2 luni, iar culoarea nu este definitiva decat dupa un an.

Defecte

La orientale vor fi penalizate strabismul, deformarea cartilagiului sternal, orice anomalie vizibila a cozii; ochii aurii sau aramii duc la descalificare.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici orientale
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.