Orientala cu par lung (Mandarin)

RSS

ORIENTALA CU PAR LUNG (MANDARIN)

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Orientala cu par lung (Mandarin)
Orientala cu par lung (Mandarin)
Orientala cu par lung (Mandarin)

Origine si istoric

Pisica orientala cu par lung este o pisica de tip oriental, cu par semilung, care provine din programele de crestere care au dat nastere balinezei. Este o siameza cu par semilung. A fost obtinuta in 1940, de doua crescatoare din nordul Statelor Unite, si recunoscuta in 1969. Gratia tinutei si a formelor sale, dar si supletea si eleganta sa o aseamana cu dansatoarele indoneziene. Anumite cluburi europene independente au botezat pisica orientala cu par lung Mandarin si, in Franta, acest nume a fost ales de Livre officiel des origines felines. Orientala cu par lung are o blana colorata in intregime si ochii sunt, in general, verzi ca la orientala cu par scurt. Pisica orientala cu par scurt este inca destul de putin raspandita, cel putin in Europa. Adesea aceste animale se gasesc la crescatorii care cresc deja orientala cu par scurt.

Standard

Standardele admit ca orientala cu par lung trebuie sa aiba un tip oriental marcat. Aceasta inseamna corp lung si zvelt, iar latimea la nivelul umerilor sa nu o depaseasca pe cea de la nivelul bazinului. Membrele sunt lungi, cu osatura fina, cele posterioare fiind mai inalte decat cele anterioare. In ce priveste capul, fata formeaza clasicul triunghi isoscel prelungit, cu urechi late la baza si ascutite la varf. Profilul este rectiliniu de la varful craniului pana la varful nasului, fara pinch sau stopuri. Ochii migdalati sunt usor inclinati pe o linie paralela cu a falcilor. Coada este lunga si subtire la varf, ca la siameza si la orientala cu par scurt. Caracteristica majora a orientalei cu par lung, in comparatie cu aceste rase vechi, o constituie un par semilung, matasos, putin mai alungit pe partile inclinate si pe coada. Rasa Mandarin nu trebuie sa aiba puful prea des. Lungimea parului de pe corp tinde sa rotunjeasca formele, astfel ca orientala cu par lung da impresia tipului longilin, mai putin accentuat ca la orientala.

Varietati

Orientala cu par lung e colorata uniform. Varietatile recunoscute sunt acelea descrise la orientala cu par scurt, cu aceleasi variatii de culoare a blanii: negru, alb, albastru, maro-deschis, lavanda, tarcat etc. Dar, in realitate, varietatile sunt mult mai numeroase. Ochii sunt, in general, verzi, cu exceptia orientalei cu par lung alb ai carei ochi trebuie sa fie albastri.

Caracter si crestere

Gasim la orientala cu par lung principalele trasaturi de caracter de la pisicile de tip oriental, in special de la siameza si orientala cu par scurt. Pentru versiunea colourpoint, micutii se nasc albi si pigmentarea nu se face decat progresiv, in cursul primei saptamani de viata.

Defecte

Strabismul, o blana prea scurta, lanoasa sunt considerate defecte, o coada innodata si o blana dubla duc la descalificare.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici orientale
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA

Articole din aceeasi categorie

Balineza
Somaleza
Manu egiptean
Tonkineza
Korat
Tiffany

Cautari asociate "orientala cu par lung (mandarin)"

orientala par lung, mandarin, orientala par, orientala, pitic mandarin, ratas mandarin, pui rata mandarin, mandarin pasare, d?un?tori mandarin, rata - mandarin, mandarin imagine, pasari mandarin, poze mandarin, ingrijire mandarin, rasa mandarin, mandarin crestere, rase mandarin, inseamna mandarin, pasare mandarin, albastru mandarin
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.