Manu egiptean

RSS

MANU EGIPTEAN

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Manu egiptean
Manu egiptean
Manu egiptean
Manu egiptean

Origine si istoric

Rasa Mau egiptean („Mau” inseamna pisica in limba egipteana) e considerata singura rasa de pisica domestica tarcata in mod natural. Putem recunoaste stramosii rasei Mau egiptean in diversele deserte de pe morminte si papirusuri din Egiptul antic, ce dateaza de mai bine de 3000 de ani. De altfel, printesa Trubetkoi a adus din Egipt in Europa primele exemplare la inceputul anilor 1950. Aceste prime exemplare de Manu egiptean au ajuns in Statele Unite cu ocazia emigrarii proprietarului lor. Si-au facut rapid numerosi adepti pe teritoriul american si rasa s-a dezvoltat, astfel incat a fost recunoscuta de Cat Franciers’ Association in 1968.
Destul de populara pe teritoriul american, rasa Mau egiptean e inca rara in Europa, unde este totusi recunoscuta de Federatia Internationala a Felinelor si de Livre officiel des origines felines. Ea e confundata adesea cu rasa orientala tarcata, creata de britanici. In Franta, multi crescatori se ocupa de aceasta rasa si o asociatie internationala asigura promovarea ei.

Standard

Morfologia rasei Mau egiptean se apropie se apropie de cea a abisienei: ea corespunde unui animal mediolin, intre tipul european si cel oriental. Capul e armonios, formand, in fata, un triunghi mai degraba rotunjit, iar din profil observam un stop discret. Urechile si coada sunt medii. Ochii, usor migdalati, au o culoare caracteristica rasei de la verde coacaza la verde-bleu. Parul este scurt si matasos. Modelul blanii reprezinta o a doua caracteristica a rasei. Acesta e format din pete inchise pe un fond deschis, rotunde, raspandite regulat pe trunchi, respectiv pe piept. Aceste pete sunt inlocuite de dungi la extremitati. Pe frunte, poarta un M foarte vizibil, care aminteste de forma scarabeului; dungile se prelungesc pe cap si pe ceafa pana la coada care are inele. Pisica e impodobita cu un colier si inele incomplete pe piept si in jurul labelor.
Blana de fond dintre picatele este formata din fire de par pestrit. Mentionam ca, daca parul trebuie sa fie scurt, trebuie, de asemenea, sa permita aparitia a doua sau mai multor benzi inchise pe firele de par din aceste zone pestrite. Anumite standarde semnaleaza la Mau o extindere remarcabila a cutelor grasetului, cute duble de piele, care unesc genunchiul de abdomen.

Varietati

Exista trei varietati recunoscute astazi de Cat Franciers’ Association, Federatia Internationala a Felinelor si Livre officiel des origines felines: argintiu, bronz si cenusiu (lack smoke). Cea mai cunoscuta este varietatea argintie, spectaculoasa prin contrastul dintre picatelele negre si fondul argintiu foarte deschis.

Caracter si crestere

Rasa Mau egiptean este considerata un animal placut, sociabil. Mieunatul sau este bland si agreabil. Este destul de activa si se poate trai usor cu ea. Aceasta pisica extrem de inteligenta cere multa atentie si, in schimb, se arata foarte devotata stapanului sau. Rasa nu pune probleme deosebite de reproducere.

Defecte

Printre defectele grave, mentionam in special ochii albastri, petele albe si absenta zonelor tarcate la varietatile argintie sau bronz, de la rosu la bronz, ceea ce provoaca descalificarea.
Alte defecte sunt doar penalizate, mai ales orice tendinta spre un tip prea oriental sau prea european, su culoarea galben-rosiatica a ochilor la pisicile mai mari de un an si jumatate.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici orientale
22 Feb 2010
alin

am si eu o intrebare....cat costa un pui de pisica din aceasta rasa mau egiptean

COMENTEAZA SI TU

Articole din aceeasi categorie

Tonkineza
Korat
Singapura
Abisiniana
Burmeza
Somaleza
Balineza
Orientala cu par lung (Mandarin)
Tiffany

Cautari asociate "manu egiptean"

manu egiptean rosiatic, rasa manu egiptean, manu egiptean pisica, m?nuș a, manu, numele manu, pisici manu, pisica manu, manu provine, imagini manu, nume manu, manu par piept, manu nume pisica, pisici manu egiptene, pisica manu egipteana, egiptean, mau egiptean pui, mau egiptean, pui mau egiptean, egiptean mau
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.