Korat

RSS

KORAT

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Korat
Korat
Korat
Korat
Korat

Origine si istoric

Korat este o rasa foarte veche, originara din Thailanda; de altfel, poarta numele unei provincii din aceasta tara. Aceasta pisica este foarte apreciata in tara de origine, unde e considerata un talisman. Acolo, numele sau e Si-Sawat, Si insemnand culoare, iar Sawat prosperitate. Mentionata in Thailanda inca din secolul XIV in manuscrise vechi, rasa Korat nu a fost cunoscuta de occidentali decat tarziu. Diverse informatii spun ca unele exemplare au fost introduse in Marea Britanie la sfarsitul secolului XIX, odata cu primele siameze. Dar, considerand aceste pisici albastre ca fiind siameze atipice, britanicii nu au fost interesati de ele. De fapt, o crescatorie americana, doamna Johnson, a fost cea care a dezvoltat cresterea in Occident a rasei Korat, incepand cu 1959, Korat a fost recunoscuta de Cat Franciers’ Association si de Governing Council Of The Cat Fancy in 1975 si mai tarziu de Federatia Internationala a Felinelor. Korat e o rasa ce ne-a parvenit fara nicio incrucisare cu alte rase. Ea e bine cunoscuta in Statele Unite, dar crescatoriile europene sunt inca destul de rare, astfel incat vedem putine exemplare in expozitii. Culoarea sa albastra si ochii sai verzi o fac sa fie confundata cu albastra de Rusia.

Standard

In mod original, rasa Korat se deosebeste prin morfologie de celelalte rase orientale al caror model e siameza. Korat e mai degraba un tip medioform, cu un piept lat si bine dezvoltat. Capul e deosebit, deoarece este descris ca avand sin fata forma unei inimi. Acest lucru se datoreaza faptului ca este lat la nivelul craniului si intre ochi, de lungime medie, cu falci bine dezvoltate si se termina cu o barbie puternica si rotunjita. Aceasta impresie e intarita de urechile late, destul de mari si rotunjite la extremitati. Din profil, contrar rasei siameze, rasa Korat prezinta un stop bine definit. Ochii sunt mari si aproape rotunzi. Parul e foarte scurt si fin.

Varietate

Korat exista intr-o singura culoare caracteristica: albastru-argintiu, fara alb, fara urme tigrate (fara dungi). Aspectul argintiu se datoreaza unei atenuari a culorii firului de par la baza, doar varful fiind pigmentat foarte intens (vorbim despre tipping). Aceasta culoare albastra a blanii este evidentiata de culoarea verde, foarte luminoasa, a ochilor. Nasul si pernitele sunt albastru-inchis sau de culoarea levanticii.

Caracter si crestere

Rasa Korat are reputatia de a fi calma si inteligenta. Pisica Korat este obisnuita cu viata de apartament si este foarte sensibila la frig. Puii se nasc cu ochii aurii, nuanta pe care si-o pot pastra pana la 2 ani sau mai mult. Dureaza destul de mult pana se definitiveaza culoarea verde.

Defecte

Este considerata defect printre altele, orice anomalie vizibila a cozii. Orice pata alba, degetele albe si lipsa caracterului tip aduc descalificarea.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici orientale
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.