Balineza

RSS

BALINEZA

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Balineza
Balineza
Balineza
Balineza

Origine si istoric

Pisica balineza poate fi considerata o siameza cu par semilung. Originea genei responsabile pentru parul semilung al rasei siameze ramane necunoscuta (mutatie sau incrucisare cu pisicile cu par lung), dar pare veche. Pana in 1940, pisoii cu par semilung care apareau in fatarile siamezelor erau indepartati la reproducere. Atunci doua crescatoare nord-americane au decis sa fixeze acest caracter. Au obtinut astfel o noua rasa denumita „balineza”, cu referire la gratia dansatoarelor din Bali, evocate de aceste pisici...
Balineza a fost recunoscuta in Statele Unite de Cat Franciers’ Association, in 1970. Apoi a fost introdusa in Europa. Aici a fost recunoscuta de majoritatea asociatiilor, in special de Federatia Internationala a Felinelor (in 1983), si, in Marea Britanie, de Governing Council Of The Cat Fancy. In Franta, unde a fost adusa in 1983, balineza ramane putin raspandita si putin cunoscuta de publicul larg.

Standard

Din punct de vedere al morfologiei, balineza trebuie sa se apropie la maximum de siameza. Adica, un corp longilin, un cap triunghiular, un profil drept fara stop, urechi destul de mari si late la baza. De notat ca la balineza tipul oriental e mai putin accentuat decat la siameza, chiar daca tendinta e de asemanare datorita folosirii incrucisarilor ocazionale intre cele doua rase. Prototipul de blana balineza e identic cu cel al siamezei, adica doar extremitatile (points) sunt colorate. Ca la siameza, ochii sunt albastru-inchis, intens, indiferent de varietate. Totusi, blana constituie originalitatea balinezei in raport cu siameza. Parul era fin si moale. In ce priveste lungimea, parul  scurt pe cap si pe labe, dar devine semilung pe corp si lung pe burta si pe coada, apoi formeaza un smoc lung si des. Contrar a ceea ce observam la persana, la balineza puful nu e alungit.
Avand labele fine si subtiri, balineza trebuie sa dea impresia de lejeritate si gratie.

Varietati

Pisica balineza este astazi recunoscuta de toate asociatiile feline in cel putin patru varietati corespund varietatilor „de baza” ale siamezei. Pisica seal point e caracterizata de puncte, nas si pernite maro ca la foca, contrastand cu blana corpului care poate varia de la roscat-deschis la crem. Pisica cu extremitati albastre are nasul si pernitele albastre ardezie, blana corpului fiind alba-albastruie si de un alb pur in partile declive. Pisica chocolate point se recunoaste dupa extremitatile de culoarea ciocolatei, are nasul si pernitele maro-roz si corpul alb ca fildesul. In sfarsit, pisica lilac point are extremitatile gri-deschis cu nuanta rozalie; nasul si pernitele au culoarea lavandei; blana corpului e de un alb rece pur.
Exista o divergenta in ceea ce priveste celelalte varietati de tip colourpoint (patat, tortie, rosu sau cu extremitati crem). Federatia Internationala a Felinelor si Cat Franciers’ Association pastreaza numele de balineza. Anumite cluburi europene le numesc javaneze. Livre officiel des origines felines recunoaste toate culorile de la siameza pentru balineza.

Caracter si crestere

Caracter si crestere
Regasim la balineza, dar se pare ca la o intensitate mai mica, principalele trasaturi de caracter de la siameza: comportament sportiv, pretentios si posesiv,voce puternica, activitatesexuala marcata. Ca si la siameza, micutii se nasc in intregime albi, extremitatile pigmentandu-se progresiv, incepand cu prima saptamana, mai ales la nivelul capului. Definitivarea blanii nu se face decat dupa un an, atat in ce priveste lungimea parului, cat si contrastul si extinderea lui.

Particularitati genetice

Cu exceptia lungimii parului, tot ceea ce a fost spus pentru siameza privind genetica prototipului blanii este valabil si pentru balineza.

Defecte

Cu ocazia concursurilor, strabismul, ochii care nu sunt albastri, ca si albul labelor sunt penalizate. Coada innodata si blana dubla duc insa la descalificare.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici orientale
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.