Turceasca Van

RSS

TURCEASCA VAN

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Turceasca Van
Turceasca Van
Turceasca Van
Turceasca Van
Turceasca Van

Origine si istoric

Turceasca Van e o varietate a rasei angora turceasca individualizata suficient de istoria si aspectul sau pentru a-si merita statutul de rasa de sine statatoare. Regiunea de origine a rasei turceasca Van e de fapt aceeasi ca a rasei angora turceasca: podisurile inalte ale Orientului Mijlociu, la hotarul dintre Turcia si Iran. Totusi, nu s-a dezvoltat, se pare, decat local, in perimetrul lacului Van regiune situata la altitudine (1700 m). Climatul aspru cu diferente termice mari de la un anotimp la altul a fost, fara indoiala, favorabil selectiei naturale a trasaturii de par lung, de care beneficiaza turceasca Van ca si angora  turceasca. Istoria studiului felinelor a rasei turceasca. Istoria studiului felinelor a rasei turceasta Van nu incepe decat in anul 1960, cand o crescatoare engleza, Laura Lushington, aduce in Marea Britanie primele exemplare din aceasta rasa. Rasa turceasca Van ca fi recunoscuta de Gouverning Council Of The Cat Fancy in 1969, apoi, mai tarziu, de Federatia Internationala a Felinelor. Astazi, e recunoscuta si de Cat Fanciers’ Association americana. In Franta, e recunoscuta de Livre officiel des origines felines. Crescatorii de turceasca Van sunt inca rari in Europa. Rasa sufera de o anumita confuzie cu angora turceasca, atunci cand nu e considerata o pisica domestica comuna cu par lung.

Standard

Rasa turceasca Van trebuie sa fie de tip mediolin destul de masiv, ceea ce o deosebeste de angora turceasca, mai mica in ce priveste constitutia. Coada, de lungime medie, trebuie sa fie stufoasa. Picioarele sunt rotunde si au smocuri de par intre gheare. Capul, mai masiv decat cel al rasei angora tuceasca, formeaza un triunghi netezit, cu nas lung, urechi ridicate, mari si ascutite. Ochii sunt rotunzi. Blana e lunga, moale, matasoasa si fara puf lanos. Repartitia culorilor pe blana constituie, fara nicio indoiala caracteristica cea mai spectaculoasa a rasei turceasca Van. Aceasta blana este predominant alba, cu o pigmentatie limitata la zona capului si a cozii, unde formeaza doua pete separate de o „flacara” alba care acopera zonele dintre baza urechilor si ochi. Albul formeaza pe fata un V intors.

Varietati

Culorile recunoscute la rasa turceasca Van sunt rosiatic si alb, precum si crem si alb.
Ochii sunt galbeni-rosiatici, albastri sau diferiti.

Caracter si crestere

Turceasca Van e o pisica de caracter si exclusivista. Va fi geloasa si agresiva fata de cele mai multe pisici concurente, fara sa vorbim de problemele de manevrare in expozitii... Acest lucru nu o impiedica sa fie foarte inteligenta si atasata de stapanii sai. Trebuie sa subliniem originalitatea comportamentului sau in ceea ce priveste apa: acestei pisici ii place foarte mult sa faca baie.
Reproducerea nu este intotdeauna usoara din cauza agresivitatii frecvente a femelelor in momentul imperecherii. Pisoii pot prezenta la nastere unele urme tigrate in zonele pigmentate. Aceste urme trebuie sa dispara in mod normal la varsta adulta.
Textura blanii variaza in functie de anotimp: parul nu este foarte des decat iarna. Absenta pufului lung face ca blana sa fie usor de de intretinut, deoarece nu se formeaza noduri ca la persana.

Particularitati genetice

Motivul van, descris mai sus, corespunde genetic unor modele contrastand cu fondul blanii, adica albul este foarte extins. Acest fapt e determinat de o gena (numita S) dominanta, adica o singura gena in cromozomi este suficienta pentru a produce aparitia acestui caracter. Dar extinderea parului de culoare alba depinde de efectele aditionale a numeroase gene cu efecte individuale scazute, numite „poligene”. Deoarece e imposibil de stabilit in mod riguros numarul dorit de poligene, e imposibila fixarea definitiva a modelului van asa cum se doreste in standarde. Astfel, doua exemplare din rasa turceasca Van foarte bine marcate, pot da nastere in model nepotrivit standardului.
Este de mentionat ca substantivul „van” a devenit, prin extensie, in tarile anglo-saxone, calificativul uzual pentru toate tipurile de blana ce prezinta modele identice cu ale rasei turceasca Van (vorbim astfel de rasa Van persan).
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici europene
07 Mar 2010
simona

sunt minunate aceste vietati.

23 Mar 2009
marin anca diana

Mi-ar placea tare mult sa am o pisicuta van turceasca. Cine oare ma poate ajuta sa gasesc o astfel de micuta blanoasa?

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.