Chartreux

RSS

CHARTREUX

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Chartreux
Chartreux
Chartreux
Chartreux

Origine si istoric

Chartreux, sau cel putin stramosii ei, ar fi putut proveni din regiunile muntoase din Turcia si Iran. Se presupune ca intr-un climat atat de aspru au dobandit aceasta blana lanoasa atat de caracteristica. Unii dintre acesti stramosi au fost adusi si introdusi in Franta de navele care faceau comert cu Orientul Mijlociu, dupa cruciade. Astfel, intalnim, inca din secolul XVI, urme ale prezentei „pisicilor albastre” pe teritoriul francez.
Denumirea de Chartreux apare pentru prima data in 1723, in „Dictionarul universal de comert, de istorie a naturii si de arte si meserii” al lui Savarry des Bruslons.

O anumita notorietate

Astazi, rasa Chartreux este foarte apreciata atat de publicul european, cat si de cel american. O consideram ca tipic frantuzeasca si reprezinta imaginea perfecta a „pisicii domestice din Franta” in toata naturaletea sa.

Standard

Rasa Chartreux prezinta un dimorfism sexual destul de marcat. Masculul este de talie medie spre mare, musculos, cu piept lat; el trebuie sa para masiv. Fara ca acesta sa para un defect, femela este in mod clar mai mica, cu pieptul mai putin lat si mai putin solida, dar trebuie sa fie robusta.
In ansamblu, proportiile sunt sunt tipic medioline, cu labe si coada de lungime medie. Capul in armonie cu corpul, are urechile de marime mijlocie si destul de apropiate, profil drept, fara stop, falci foarte dezvoltate, bot bine dezvoltat si un pic bombat in fata. Aceste caracteristici sunt esentiale si diferentiaza clar rasa Chartreux de britanica albastra. In schimb au in comun ochii de culoare aramiu-intens. Totusi la Chartreux se prefera o nuanta de portocaliu, iar tendinta actuala de a cauta pisici cu ochi in nuante de galben-auriu.
Forma ochilor nu trebuie sa fie prea rotunda. Calitatea blanii e foarte speciala.

Specificitatea blanii

Aceasta blana este scurta si trebuie sa fie deasa si dubla, adica cu puf lung. Rezultatul este faimosul aspect lanos, ridicat in anumite portiuni. Rasa Chartreux nu exista decat intr-o singura culoare, albastra. Preferinta merge spre albastru-gri-deschis, dar sunt acceptate toate nuantele de albastru. Nasul si pernitele sunt albastru-gri.

Caracter si crestere

Rasa Chartreux este calma si sociabila, pastrand totusi o anumita independenta proprie imaginii sale de pisica domestica clasica. Apreciaza mangaierile dar nu le plac constrangerile fizice. Rasa e rezistenta, iar blana o protejeaza bine de interperii. Puii se nasc cu urme tigrate, care dispar progresiv in 6 luni sau un an. Culoarea portocalie a ochilor nu se va defini decat dupa 3 luni, inlocuind albastrul-gri tipic ochilor pisoilor. Dezvoltarea falcilor, a musculaturii si a caracterului lanos al blanii nu este completa decat in jurul varstei de 2-3 ani. Viata in aer liber, mai ales iarna, accentueaza aspectul lanos. Dar soarele tinde sa produca aparitia reflexelor maro in albastru.

Defecte

La expozitie, ochii verzi si petele albe duc la descalificare.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici europene
18 Nov 2010
iuliana

eu le iubesc enorm....am si eu pisica de acesta rasa si imi e ca un copilash...sunt intradevar foarte destepte si blinde.

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.