Britanica cu par scurt

RSS

BRITANICA CU PAR SCURT

01 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Britanica cu par scurt
Britanica cu par scurt
Britanica cu par scurt
Britanica cu par scurt

Origine si istoric

Britanica cu par scurt este, in Marea Britanie, omoloaga europenei cu par scurt din tarile Europei continentale si a americanei cu par scurt din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre o versiune imbunatatita, din punct de vedere felinotehnic, a pisicii comune Felis catus. Cum britanica cu par scurt a fost prima selectionata dintre cele trei si a obtinut pozitii fruntase in domeniu, va servi aici drept punct de referinta.

Radacini indepartate

Stramosii directi ai britanicei cu par scurt sunt cel mai probabil romanii care au adus-o din Gallia, avand drept misiune principala deratizarea.

Standard

Britanica cu par scurt este un animal compact, de tip brevilin. Corpul este apropiat de sol de membre scurte dar structura osoasa puternica. Labele sunt rotunde. Pieptul este adancit si mare. Coada are o lungime medie, groasa la baza rotunjita la varf. Capul este masiv. Fata este rotunda, cu un craniu mare, obraji rotunjiti, un nas corect dezvoltat, barbie puternica. Ochii sunt mari, rotunzi, departati. Urechile au o lungime medie, sunt late, rotunjite, departate. Parul este scurt, des si aspru la atingere.

Varietati

  • Blanuri uniforme
Gasim toate variantele de blanuri de o singura culoare, fara dungi sau pete. Albul este putin mai special. Trebuie sa fie imaculat, fara urme de galben, cu nasul si pernite roz. Ochii pot fi albastri-deschis sau portocaliu, sau de culori diferite (un ochi albastru-deschis si unul portocaliu). De mentionat ca pisicile albe, mai ales cele cu ochi albastri deschis sunt surde. Pentru toate celelalte varietati cu blana de o singura culoare, ochii trebuie sa fie de la aramiu la portocaliu-inchis, iar blana nu trebuie sa aiba nici un fir de par alb. Pentru fecare din aceste varietati nasul si pernitele au aceeasi culoare cu blana. Variantele roscat si crem au nasul si pernitele roz.
  • Blana solz de testoasa si derivatele sale
Varietatile de culoare neagra-rosiatica si neagra-ciocolatie arata o asociere a suprafetelor cu fire de par portocaliu, respectiv cele de culoare neagra si ciocolatie. Albastrul-crem si solz de testoasa lila sunt modificarile genetice ale celor doua varietati precedente. Ele asociaza suprafetele crem cu cele albastre si lila.
  • Blana decolorata la baza firului de par
Distingem 3 subgrupe:
- la pisicile gri fiecare fir este decolorat la baza pe o suprafata mica
- la pisica cu umbre argintii, partea decolorata reprezinta 2/3 din blana
- la sinsile, pigmenarea este redusa la 1/8 din varful firului de par
  • Blana bicolora cu pete de par alb
Exista 3 subgrupe:
- albul acopera intre un sfert si maximum jumatate din corp, formand cate o data un V inversat pe fata. Suprafetele colorate, cat mai simetric cu putinta, provin din diversele pigmentari ale blanurilor de o singura culoare si solz de testoasa sau albastru-crem.
- albul acopera intre jumatate si trei sferturi din corp, iar petele de culoare sunt izolate si separate de alb. Este vorba de varietatile arlechin.
- aproape tot corpul este alb, cu exceptia a doua pete intre ochi si baza urechilor si a cozii, care sunt pigmentate in toate culorile posibile intalnite la pisicile cu blana in doua culori
  • Blana tarcata
Dupa forma dungilor de culoare, distingem 3 subgrupe:
- pisica tarcata cu pete, la care dungile late formeaza modele specifice: M pe cap, linii de culoare pe obraji, dungi continue pe partea de sus a pieptului, pete in forma de fluture intre umeri, pete in forma de cochilie de stridie pe fiecare parte, bratari pe labe, inele pe coada, care trebuie sa aiba varful colorat.
- pisica cu blana tigrata: spre deosebire de categoriile precedente, la aceste pisici dungile late au fost inlocuite cu dungi inguste, paralele intre ele, si perpendiculare pe o dunga longitudinala de-a lungul coloanei vertebrale.
- pisica cu blana tarcata si cu pete, la care dungile de pe corp au fost inlocute cu pete circulare repartizate in mod regulat pe piept si pe labe. La aceste pisici, parul dintre dungi sau pete este scurt, adica prezinta o alternanta de benzi inchise si benzi deschise.

Caracter si crestere

Calificativul de echilibrat se potriveste foarte bine britanicei cu par scurt. Se adapteaza la fel de bine atat la casa cat si la apartament. Reproducerea nu pare sa puna probleme.
La pisoi, culoarea ochilor se definitiveaza progresiv, dupa doua luni si jumatate. Pentru varietatile cu blana uniforma, cu exceptia albului, pot exista urme de pete, dar ele vor disparea in mod normal la varsta adulta. La pisoii albi se observa uneori si o pata neobisnuita de culoare pe craniu. Si aceasta pata va disparea.

Defecte

Printre defectele grave intalnite la britanica cu par scurt mentionam: o demarcatie intre obraji si buze exagerata, o barbie inclinata inapoi. Prezenta medalioanelor albe duce la descalificarea din concursuri.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Rase de pisici europene
25 Oct 2012
as

O O PISICA DE ACEST GEN .CU ZGARDA LA GAT SI VIOAIE A APARUT INTR-OPARCARE. O HRANESC DAR NU O POT LUA ACASA. STA ASCUNSA DE FRICA CAINILOR . SI VINE SI FRIGUL. cINE O DORESTE SA SUNE LA 021 211 58 88.

10 Aug 2012
Anonim

Eu am un motanel British de 4 luni. Ne place de el pentru ca este echilibrat, in unele momente e f jucaus si e foarte destept; l-am invatat si jocul dea v-ati ascunselea. Din zi in zi se face din ce in ce mai frumos. Este imposibil sa nu iti ia macarat un zambet, daca nu prin haioseniile lui, macar prin frumusetea lui fara margini.

26 Mar 2012
Laura

Oare, cam la ce marime ajunge o pisicute la maturitate ?

07 Sep 2011
mitu izabela

Cautam motan BRITT pentru 2 fete albastre (blu) si una silver spoted.Ele sunt cu pedigree dar nu ne-am ocupat de expo si inscriere deoarece suntem din Timisoara.Cautam motan disponibil in zona.

07 Mar 2010
simona

sunt dragalase.

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.