Dragoste felina

RSS

DRAGOSTE FELINA

02 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Dragoste felina
Dragoste felina
Vara, la inceputul toamnei, si la sfarsitul primaverii se desfasoara activitatea sexuala a pisicilor.
Caldurile la femela pot fi influentate de prezenta unui mascul sau de o schimbare brusca de timp.
Perioadele de calduri la pisicile da aprtament sunt mai rare si mai scurte in timp ce la cele in libertate sunt mult mai dese. Siguratatea poate chiar impiedica aparitia caldurilor. Unele pisici pot sa se reproduca incepand cu varsta de 4 luni rasele cu par scurt fiind mai precoce decat cele cu par lung. In medie exista aproximativ 3 cicluri de cate 3 saptamani pe an, iar pisica este fecundabila timp de 6 pana la 10 zile de ciclu.
Inca de la inceputul estrului, pisica isi schimba vocea si miauna pentru a-si chema masculul. Vulva i se umfla si este foarte dornica de mangaieri. Daca unele pisici isi manifesta aceasta stare doar torcand si intorcandu-se pe spate, altele mai putin discrete – siamezele, de exemplu – sunt cuprinse de frenezie si miauna fara incetare pe un ton ascutit (o perioada petrecuta intr-o camera intunecata si linistita ar putea sa le calmeze).
Masculul inchis intr-un apartament isi lanseaza tipetele de prada si cu prima ocazie incearca sa fuga. Isi lasa peste tot urme de urina cu un miros aspru si patrunzator. Nu lasati geamul deschis pentru ca este posibil sa sara in gol. In libertate, se avanta in incaierari sangeroase pentru a castiga favorurile unei femele si chiar incearca sa ii castreze pe rivalii lor cu dintii.

Alegerea masculului

Proprietarul unei pisici de rasa trebuie sa selectioneze cu atentie masculul, sa ceara carnetul de sanatate pentru a se asigura ca nu a suferit de boli contagioase.
Serviciile masculului sunt platite. Proprietarii se pt intelege intre ei, stapanii motanului pot cere cel mai frumos pisoi nascut. Pisica trbuie de asemenea sa fie intr-o stare de sanatate buna, preferabil sa fie vaccinata inaintea imperecherii.

Prezentarile

Femela trebuie dusa la mascul si sa fie lasati impreuna 3-4 zile. Lasati femela sa exploreze teritoriul inainte de a o prezenta masculului. Locurile amenajate pentru imperechere sunt prevazute cu locuri separate prin grilaje. Astfel sunt lasati sa se cunoasca si apoi sunt bagati impreuna intr-o singura cusca. Pisica va scuipa si va scoate ghearele la inceput, motanul o cheama in schimb pe un ton plangaret. Daca masculul are experienta sau cuplul se cunoaste, parada va fi scurta.
    Este recomandat ca un pisoi incepator sa fie pus in prezena unei pisici linistite sau care a mai fost imperecheata. Stapanul va urmari cei 2 parteneri si va interveni in cazul unei respingeri. Veterinarul va prescrie un calmant pentru o pisica foarte agitata. Se va lua in calcul si inseminarea artificiala daca stapanul nu mai doreste sa incerce un alt partener.

Imperechere

Atunci cand pisica este receptiva, permite masculului sa se apropie, sa o adulmece, chiar sa o linga. Apoi isi ridica partea din spate a corpului, isi face vizibila vulva si isi da coada intr-o parte, in timp ce zgarie solul cu labele din fata, adoptand aceeasi atitudine ca atunci cand este in calduri. Masculul se urca brutal peste ea si o tine de ceafa cu ajutorul dintilor si a labelor din fata.
Imperecherea este rapida si se poate produce de 10 ori intr-o ora.
Dupa o imperechere nedorita, ovulatia poate fi oprita cu ajutorul unei injectii facute in urmatoarele 24 de ore. O pisica fecundata nu da mereu nastere la pui, acest lucru poate fi perturbat de o alimentatie neechilibrata, de lipsa vitaminei A, de o infectie a uterului, de probleme hormonale sau urinare, de chisturi ovariene.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.