Invata sa respecti universul interior al pisicii

RSS

INVATA SA RESPECTI UNIVERSUL INTERIOR AL PISICII

20 Apr 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Invata sa respecti universul interior al pisicii
Invata sa respecti universul interior al pisicii

Stapanul cu mai multe pisici

De cate ori se aduce inca o pisica in casa, trebuie acordata o mare grija nu doar la adaptarea noului locatar, ci si la menajarea geloziei si ingrijorarii vechiului(lor) locatar(i).

Dupa ce s-a stabilit un echilibru in relatia micilor feline, trebuie avut in permanenta grija ca acest echilibru sa nu se deterioreze, ci sa se intareasca.

Grija de a ne purta egal si corect cu toate locatarele patrupede (pisici sau pisici si alte animale,dupa caz) va fi rasplatita de o atmosfera placuta atat pentru animale, cat si pentru oameni.

Crescatorul si pisicile din felisa

Un microunivers aproape il constituie o felisa in care sunt masculi si femele fertile, masculi si femele sterilizate si pisoi.

Crescatorul va trebui sa fie un artizat al crearii si mentinerii unor relatii de prietenie atat intre membrii felisei, cat si intre acestia si crescatori.

Traind in grupuri orientate pe necesitati si pe preocupari (femele gestante, femele cu pui,femele sterilizate, masculi castrati, masculi activi sexual, eventuale grupuri care tin o anumita dieta etc.), relatia buna pentru dezvoltarea lor corespunzatoare, pentru sanatatea si integritatea lor.

Crescatorul va trebui sa fie un observator subtil si eficient al relatiei dintre pisicile din grup (si dintre pisicile din felisa in general, pentru ca grupurile se refac la schimbarea “incadrarii” fiecarui exemplar).

In gruparea lor va trebui sa tina seama si de anumite afinitati sau animozitati existente intre exemplare.

Crescatorul va observa cu atentie orice tendinta a unui exemplar de dominare excesiva de agresivitate, pentru a opri din fasa manifestarile care aduc incordare in grup (este posibil, asta tine de talentul crescatorului si de comunicarea lui cu pisicile sale).

Ca un dirijor al unei orchestre, crescatorul va veghea asupra echilibrului si, de ce nu, asupra armoniei din felisa.

Pentru ca el sa fie eficient in realizarea acestei armonii, pe langa timp, pe langa dragostea pentru animalele sale si pe langa talent in gandirea si aplicarea unei strategii, comunicarea crescatorului cu pisicile sale este esentiala.

Nu poti tine un grup in echilibru decat daca esti potrivit pentru asta; altfel femelele se vor razboi temandu-se ca puii le vor fi atacati, vor suferi dereglari hormonale din cauza stresului punand ele insele in pericol viata propriilor pui, masculii se vor macina in pande si lupte mai mult sau mai putin sangeroase etc.

Desigur ca solutia cea mai comoda este sa ai cateva pisici foarte valoroase in felisa (iti poti realiza scopul de a obtine pui de calitate foarte buna si montand mereu aceleasi cupluri). Este cel mai comod si pentru ele, dar mai ales pentru crescator.

Adevarata inclinatie a unui crescator pentru acest fascinant hobby se vede mult mai clar atunci cand, desi are o felisa de marime medie sau mare, este capabil sa gandeasca montare astfel incat sa obtina pisoi de calitate foarte buna (cat de aproape de standardul rasei respective, conditie, sanatate, temperament etc.), sa mentina sanatatea si atmosfera placuta in felisa sa, sa ofere timp, afectiune, conditii de hrana, ingrijire si asistenta medicala cat poate de bune tuturor pisicilor din felisa.

Un crescator care respecta pisicile din felisa, va fi rasplatit pentru munca sa, pentru dedicatia sa. Pisicile sale vor fi sanatoase, bine socializate, vor avea incredere in stapanul lor, vor comunica bine intre ele si atunci cand stapanul este acasa.

In eventualele deplasari si la expozitiile feline (la care un crescator participa ca parte a muncii sale, care fara feed-back poate progresa mai lent sau deloc) pisicile sale se vor simti in siguranta alaturi de stapanul lor in care au dobandit incredere absoluta.

Avand alaturi un animal atat de special cum este pisica, ar fi pacat sa nu folosim inteligenta si dorinta pisicii de a fi respectata pentru a crea un microunivers placut in casa si in viata noastra.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Cunoasteti-va pisica
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.