Cum sa alegi nisipul potrivit

RSS

CUM SA ALEGI NISIPUL POTRIVIT

23 Jul 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Cum sa alegi nisipul potrivit
Cum sa alegi nisipul potrivit
Cum sa alegi nisipul potrivit
Cum sa alegi nisipul potrivit

Oricine se hotaraste sa adopte o pisica, fie de doar cateva luni sau matura, stie ca va trebui sa-i asigure acesteia un castron pentru hrana, unul pentru apa si o litiera cu nisip absorbant. Indiferent de culoare, de materialul sau modelul ales, aceste trei obiecte sunt absolut indispensabile, asigurand confortul, igiena si sanatatea pisicii.

Litiera si mai ales, tipul de nisip folosit pentru aceasta ridica poate cele mai multe probleme. De ce? Pentru ca exista numeroase tipuri de nisip igienic pentru pisici, iar alegerea unuia pare destul de greu de facut. De fapt, nu este atat de dificil de a alege un anumit produs, important este sa intelegi cum gandeste pisica, si atunci vei sti ce trebuie sa faci.

Foarte sensibila la mirosuri, pisica este mai mult interesata de mirosul si textura nisipului decat de culoarea sau de aspectul acestuia. Stapanul, in schimb, se gandeste la cat de eficient este nisipul, daca va inlatura mirosurile neplacute, cat de usor va fi de curatat si daca este un produs sigur pentru sanatatea psicii.

Primul nisip artificial, bazat pe lut (clay litter), a fost produs la sfarsitul anilor ’40 de catre un om de afaceri american, Edward Lowe. In 1984, Thomas Nelson (biochimis american) a produs un nou tip de nisip igienic (clumping litter), bazat pe argila, avand proprietatea de a se transforma in bulgari in momentul in care se uda. Acesti bulgari absorb urina si mirosurile neplacute, curatarea fiind mult mai simplu de realizat.

Dincolo de faptul ca simplifica munca omului, nisipul igienic are si un alt rol, reprezinta o modalitate de a impiedica transmiterea bolilor la alte pisici, la caini sau la alte animale, precum si la om. Bolile infectioase si cele parazitare sunt transmise cu ajutorul unor vectori ce intra in contact cu dejectiile animalelor. Nisipul absorbant are capacitatea de a neutraliza umiditatea provenita din aceste dejectii, factorul principal al putrefactiei si al degajarii mirosurilor.

Astazi, nisipul igienic exista in patru forme de baza, acestea diferentiindu-se in functie de caracteristicile si de tehnologia obtinerii lor:

1. Clay litter

- nisip pe baza de lut (argila)

Este foarte popular, pentru ca nu costa mult si este disponibil in orice magazin. Desi poate contine substante odorizante, mirosul neplacut nu poate fi inlaturat. Un alt inconvenient il constituie praful produs atunci cand este uscat precum si noroiul rezultat dupa folosire. Unele pisici il prefera deoarece are un miros asemanator cu cel al pamantului. Nu este biodegradabil si trebuie schimbat cu regularitate, din cauza mirosului.

2. Clumping litter

- nisip care formeaza bulgari in contact cu umezeala

Acest tip de nisip este foarte utilizat, fiind mult mai practic si mai igientic. Pe langa faptul ca absoarbe urina si mirosurile, nisipul se incheaga in contact cu umezeala izoland ceea ce trebuie aruncat. Astfel, nu mai este nevoie ca litiera sa fie golita dupa fiecare utilizare, ci este suficient ca bulagarii formati sa fie inlaturati.

3. Natural litter

- nisip natural, pe baza de fibre naturale, din lemn sau din hartie

Este un produs mult mai avansat din punct de vedere tehnologic, care are un sistem natural de control al mirosurilor. Datorita fibrelor naturale din care este realizat, are o putere mai mare de absorbtie, fiinf biodegradabil.

4. Silica litter

- nsip alternativ

Creat printr-o tehnologie speciala (micropore technology), acest tip de nisip incepe sa fie din ce in ce mai cautat. Este mult mai eficient decat celelalte produse, deoarece are la baza principiul evaporarii lichidelor absorbite, in acelasi timp fiind retinute si mirosurile neplacute. Acest nisip este mai scump dar se schimba lunar, fiind eficient o perioada mai indelungata. Desi poate absorbi lichid pana la 80% din greutatea sa (100 grame de silica gel absorb peste 80 grame de lichid), nisipul da impresia ca este totusi uscat. Exista si unele tipuri speciale de nisip (produse cu ajutorul tehnologiei “micropore”), care monitorizeaza starea de sanatate a pisicii, schimbarile la nivelul tractului urinar, aparitia sangelui in urina, modificarea PH-ului etc, astfel incat medicul veterinar poate stabili diagnosticul mult mai usor si cu o precizie mai mare.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Cunoasteti-va pisica
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.