Ce rol joaca sistemul nervos in dezvoltarea pisoiului

RSS

CE ROL JOACA SISTEMUL NERVOS IN DEZVOLTAREA PISOIULUI

24 Mar 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Ce rol joaca sistemul nervos in dezvoltarea pisoiului
Ce rol joaca sistemul nervos in dezvoltarea pisoiului

Atat la om cat si la animal, sistemul nervos este un aparat extrem de complex, responsabil pentru mentinerea homeostaziei (echilibrul intern al corpului), deoarece coordoneaza activitatea muschilor, monitorizeaza organele, primeste si prelucreaza informatiile primite prin intermediul organelor de simt si initiaza actiuni. Fara sistem nervos, auzul si vederea nu ar exista, iar coordonarea miscarilor si reglarea unor functii fiziologice (precum digestia sau respiratia) nu ar fi posibile.

Sistemul nervos central (SNC)

Este partea principala a sistemului nervos si are rolul de a prelucra informatia venita de la receptori (vizuali, tactili, de durere etc.) analizand-o si generand raspunsuri. La pisica, sistemul nervos central este impartit in mai multe segmente: creier, trunchi cerebral si maduva spinarii. Aceste componente sunt protejate de craniu si, respectiv, de coloana vertebrala. La majoritatea speciilor, creierul are multe circumvolutii, si cu cat exista mai multe astfel de circumvolutii, cu atat este mai complex comportamentul individului respectiv. Astfel, creierul iepurelui are o suprafata aproape neteda, in tmp ce la pisica, la caine si la maimuta, creierul are numeroase circumvolutii, ceea ce demonstreaza ca acestea sunt mamifere mult mai dezvoltate.

Sistemul nervos periferic (SNP)

Este o prelungire a sistemului nervos central, fiind format din nervi si ganglioni nervosi, situati in membre si in diferite organe. Nervii care transmit informatiile de la sistemul nervos central spre muschi si organele motoare se numesc nervi motori si controleaza miscarile si reflexele corpului. Nervii care transmit in SNC impulsurile (tactile, vizuale etc.) primite de la diferite structuri ale organismului se numesc nervi senzitivi.

Sistemul nervos periferic nu este protejat de oase, astfel incat poate fi usor lezat chimic sau mecanic.

Sistemul nervos autonom (SNA)

Acest sistem este raspunzator de miscarile involuntare ale diferitelor organe, regland respiratia, digestia, excretia si circulatia.

Rolul sistemului nervos in coordonarea miscarilor

In momentul in care se naste, sistemul nervos al pisoiului nu este complet dezvoltat, in sensul ca impulsurile de la si catre creier nu pot fi coordonate. In primele saptamani de viata, pe masura ce sistemul nervos se dezvolta, o serie de actiuni incep sa fie controlate la nivel nervos.

Pisoiul nou-nascut nu pare a face nimic altceva decat sa manance si sa doarma. Exista insa si o activitate motorie, pisoiul avand anumite miscari in timp ce doarme. Din a doua saptamana de viata, desi pisoiul doarme foarte mult, somnul sau este mai linistit, mai odihnitor, miscarile corpului din timpul orelor de somn fiind mai putine. Cand este treaz, puiul este alaptat sau toaletat de catre pisica-mama.

Incepand cu cea de-a treia saptamana de viata, pisoiul incepe sa aiba o pozitie verticala, iar perioadele in care este treaz sunt mai lungi si mai numeroase. El incearca sa se miste, tarandu-se sau lasandu-se sa alunece, deoarece nu poate inca sa se tina pe picioare sau sa se miste. Primele incercari de a se tari sunt scurte, deoarece muschii su sunt inca dezvoltati.

Dupa o varsta de trei saptamani, pisoiul va fi capabil sa se tina pe picioare si sa mearga pe distante scurte. In urmatoarele saptamani va fi insa in stare sa mearga fara probleme, chiar sa alerge, desi o va face intr-un mod cam stangaci.

Sistemul nervos si celealte simturi

1. Vederea

Pisoii se nasc orbi, iar pleoapele incep sa se deschida dupa 8-10 zile, ochii lor fiind in acel moment foarte sensibili la lumina. Majoritatea pisoilor vor putea vedea normal dupa 3-4 saptamani de viata, insa vederea lor va fi complet dezvoltata abia dupa ce implinesc zece saptamani.

2. Auzul

Pe langa faptul ca nu vad atunci cand se nasc, pisoii sunt si surzi. Canalele auditive se deschid abia dupa primele doua saptamani de la nastere, cand incep sa perceapa zgomotele. La aceasta varsta tresar foarte usor la orice zgomot mai puternic. Cand implinesc deja o luna de viata, pisoii nu mai tresar atunci cand se produce un zgomot, auzul lor fiind dezvoltat complet.

Toate aceste etape de dezvoltare ale pisoiului sunt controlate de sistemul nervos. Varsta la care vazul, auzul si abilitatea pisoiului de a merge sunt complet dezvoltate variaza de la un individ la altul.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Cunoasteti-va pisica
01 Jun 2011
CAMELIA


Buna,

As vrea sa stiu de ce unii pui de pisica nu isi deschid ochii dupa 10 zile si daca aceasta perioada s-ar putea prelungi?

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.