Cat de puternic este instinctul de dominare al pisicii?

RSS

CAT DE PUTERNIC ESTE INSTINCTUL DE DOMINARE AL PISICII?

22 Mar 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Cat de puternic este instinctul de dominare al pisicii?
Cat de puternic este instinctul de dominare al pisicii?

Spre deosebire de caine, pisica este un animal independent, care desi se adapteaza usor oricarui mediu, nu are instinctul de supravietuire in haita si nu se poate supune unui conducator. Singurul sau scop este supravietuirea, nimic altceva. O pisica nu va accepta sa i se impuna un alt sistem de valori decat cel pe care si l-a ales ea singura. Din acest motiv, acolo unde traiesc mai multe pisici, stabilirea unei ierarhii reprezinta o prioritate.

Sistemul ierarhic felin

In cadrul unei comunitati feline, sistemul ierarhic se stabileste foarte repede si este acceptat de comun acord de catre toti indivizii grupului. De obicei, ierarhia se instituie in urma unor intalniri (chiar lupte) mai mult sau mai putin tensionate dintre pisici.

Pisica dominanta se va remarca usor, prin atitudinea si comportamentul sau: isi va pazi cu strasnicie jucariile, va fi prima care incepe sa manance, prima care se joaca si ca incerca sa capteze atentia stapanului. Ea se va instala intotdeauna in cel mai inalt loc (inaltimea inseamna respect), celelalte pisici ocupand o pozitie inferioara fata de aceasta. Va deveni un fin observator si le va “critica” pe prietenele sale atunci cand acestea fac mizerie sau fac prea mult zgomot, si va adopta o atitudine concilianta atunci cand apar neintelegeri intre membrii grupului. In functie de temperament, celelalte pisici din grup vor face anumite concesii si vor accepta situatia destul de repede.

Pisicile sunt adeptele unui stil de viata confortabil si linistit, rutina nefiind un aspect care sa le deranjeze. Un sistem ierarhic prestabilit reprezinta pentru ele o parte a rutinei zilnice, iar pisica-lider va fi respectata fara exceptie.

Demonstrarea pozitiei dominante

Odata ce pisica dominanta si-a castigat respectul celorlalti membri, mai ramane doar sa demonstreze si stapanului ca ea este cea care detine puterea. Este foarte posibil ca ea sa adopte anumite strategii pentru a-si atinge acest scop, primind sprijinul neconditionat al celorlalte pisici. Daca isi va propune sa se catere pe mobila, sa zgarie vreo canapea sau sa verse vreo vaza cu flori, va reusi cu siguranta. Mai mult decat atat, prietenele ei vor raspunde prompt provocarii si vor face acelasi lucru. Interesant este faptul ca, in momentul in care vor fi trase la raspunderepentru fapta lor, liderul va fi cel care va incerca sa dea de inteles ca el nu este vinovat de absolut nimic, ci stapanul, pentru ca a acceptat compania atator pisici.

In cazul in care pisicile sunt cuminti, respecta un anumit program si si-au insusit regulile stabilite de stapan, inseamna ca ele formeaza intr-adevar o echipa, si toate ar trebui sa fie recompensate pentru atitudinea lor. Insa pisica dominanta nu va accepta aceasta idee avand pretentia ca si ea si-a asumat un rol important in toata aceasta munca. Astfel, prin comportamentul sau, ea va incerca sa ataraga atentia ca merita laudata pentru ceea ce a facut si ca ea este dingura care merita sa fie apreciata.

O structura sociala care trebuie acceptata

Uneori este dificil pentru om sa accepte sistemul ierarhic ales de pisici. Stapanul nu trebuie sa incerce sa se opuna sau sa schimbe ceva in acest sistem, ci trebuie sa accepte ca o anumita pisica isi doreste sa domine si sa fie in centrul atentiei. Cand pisica lider se poarta cu superioritate sau are un comportament mai agresiv fata de ceilalti membri ai grupului, ea nu trebuie pedepsita, pentru ca, de fapt, ea isi urmeaza anumite legi instinctuale. In acceptiunea lor, pisicile nu au toate aceleasi drepturiiar ceea ce pentru om ar putea parea un semn de rautate, este de fapt un comportament instinctual. Incercarea omului de a se opune acestui sistem ierarhic sau de a interveni in vreun fel (de cele mai multe ori pedepsind pisica), nu va avea deloc efectul dorit, deoarece pisica dominanta va deveni mai agresiva pentru a-si recastiga sau reconsolida pozitia. Astfel, este foarte posibil ca o felina care isi simte amenintata pozitia pozitia ierarhica in cadrul grupului sa adopte un comportament nedorit; isi va marca teritoriul stropind cu urina, va musca sau va zgaria, va deveni agresiva, nu va mai folosi litiera etc.

Atitudinea fata de un nou membru

Comportamentul de dominare reprezinta unul dintre motivele pentru care cei care au deja o pisica nu prea accepta ideea de a aduceun campion acesteia.

O pisica dominanta nu va fi deloc incantata la aparitia unui nou membru pe teritoriul sau si va incerca in diferite feluri sa arate acest lucru. Va adopta un comportament complet nepotrivit fata de noul venit, pentru a-l face sa inteleaga ca nu are niciun fel de drepturi , iar situatia va deveni cu atat mai dificila, cu cat acesta nu va accepta o pozitie inferioara in cadrul grupului.

Desi pana atunci a fost prietenoasa si nu a provocat neplaceri, la aparitia unei alte feline, pisica dominanta va incepe sa-si marcheze teritoriul si va deveni agresiva. Va incalca reguli pe care obisnuia sa le respecte, va refuza hrana si chiar isi va trezi stapanul in mijlocul noptii pentru a-i arata ca toata aceasta situatie nu e deloc pe placul ei. Este nevoie de mult calm si extrem de multa rabdare pentru a ajunge la o buna intelegere, care, din pacate, nu va exista daca pisica dominanta are o fire singuratica si nu-I place compania.

Pentru cei care isi doresc mai multe pisici, ar fi bine ca acestea sa fie adoptate cam in aceeasi perioada, astfel incat sa poata creste impreuna. Daca este vorba de o pisica si de un motan, limitele relatiei dintre cei doi trebuie stabilite inca de la inceput pentru a nu aparea conflicte pe parcurs. Pisicile pot ajunge sa traiasca impreuna, invatand sa se tolereze reciproc dar pot exista si situatii in care convietuirea presunue tensiuni, iar animalele vor trebui sa traiasca separat.

Cum poate fi prevenit comportamentul dominator

Uneori comportamentul dominator al pisicii este incurajat in mod accidental. Daca pisica dominanta obisnuieste sa ataca mana sau picioarele stapanului, iar acesta ii accepta comportamentul, este posibil ca felina sa ajunga sa nu mai faca diferenta intre joaca si dorinta de dominare.

Pe de alta parte, a acorda mai multa atentie unei anumite pisici va duce in timp la aparitia unui comportament dominant al celorlalte pisici. Stapanul trebuie sa acorde aceeasi atentie tuturor felinelor, chiar si atunci cand le hraneste.

A pedepsi o pisica pentru atitudinea dominatoare si mai ales pentru comportamentul agresiv este o mare greseala, deoarece pisicii ii va fi teama de stapan, iar nemultumirea si frustrarea vor fi redirectionate tot catre celelalte pisici. Singura modalitate de a-i arata ca a avut un comportament nepotrivit este ca pentru o scurta perioada de timp sa nu te mai joci cu ea, sa nu o mai lauzi si sa nu-I mai arati afectiunea ta.

In functie de caracterul sau, o pisica se poate impune sau nu ca lider in cadrul unei comunitati feline, va domina sau va fi dominata de o alta. Totusi, regulile de dominare care se stabilesc intre feline nu trebuie sa fie confundate cu cele pe care le stabileste stapanul. Pisica trebuie sa invete ca, indiferent de pozitia ierarhica pe care o ocupa fata de ceilalti indivizi, ea trebuie sa respecte regulileimpuse de om.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Cunoasteti-va pisica
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.