Un vanator de prazi in miscare

RSS

UN VANATOR DE PRAZI IN MISCARE

14 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Un vanator de prazi in miscare
Un vanator de prazi in miscare
Pisica este un pradator de temut, inzestrat excelent din punct de vedere anatomic si dispunand de tehnici foarte eficace dobandite in cursul dezvoltarii comportamentului sau. Ea e un vanator de prazi mobile, stimulat exclusiv de deplasarea prazilor. Pisica vaneaza pandind. Imobila pe un suport ales in functie de vizibilitate, ea sesizeaza cea mai mica miscare din jur. Aceasta imobilitate i-a adus epitetul de ipocrita. Calmul sau aparent nu interzie sa lase loc unei apropieri lente de prada sau unui atac pe cat de fulgerator pe atat de neasteptat. Nepasarea aparenta a animalului nu este decat o tehnica indispensabila vanatorii prin panda.

Soarecele si pisica

Prada trebuie sa se deplaseze pe cat posibil fara a observa pradatorul. Apoi, ea este inhatata cu ghearele si coltii, care ii vor provoca o rana mortala. Atunci cand vanatoarea nu se asociaza cu foamea, prada nu e omorata imediat. Asadar, incepe un comportament – o veritabila scena – care a contribuit din plin la reputatia negativa a pisicii: jocul de-a soarecele si pisica. In realitate, nu e vorba de un joc, ci de o activitate „in gol”. Pisica nu si-a capturat prada decat datorita intensului efect de stimulare creat de miscarea respectivei prazi; tot astfel este stimulata si de tentativele ei de a fugi in momentul in care ii da drumul. Prazile pisicii sunt mici sau medii. Unele pisici experte ajung chiar sa prinda iepuri. Altele sunt consumatoare de pasari, in timp ce altele prefera rozatoarele sau reptilele mici.
Chiar modul de consum variaza. Rozatoarele sunt in general inghitite intregi, blana si oasele fiind apoi regurgitate. Pisicile amatoare de pasari au, in schimb, o preferinta clara pentru cap si maruntaie.

Un pradator mai degraba lenes

Vanatorii si unele asociatii care se ocupa cu protectia naturii acuza uneori pisicile ca exercita o presiune ecologica excesiva asupra faunei salbatice. In absenta unui studiu riguros, este dificil sa ne pronuntam, dar trebuie sa recunoastem totusi ca pisica, asemenea altor feline, este un pradator lenes, mai inclinat sa scormoneasca pubele sau sa captureze animale batrane sau bolnave, decat sa atace prazi puternice. Daunele sunt mai importante in regiunile de reproducere a vanatului unde puii de iepuri, de fazan sau de prepelita constituie prazi usoare pentru pisica vagaboanta.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Comportamentul pisicii
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.