Tulburari de comportament

RSS

TULBURARI DE COMPORTAMENT

18 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Tulburari de comportament
Tulburari de comportament

Comportamente jenante si suparatoare

Aceste perturbari se dezvolta intre intarcare si pubertate sau in timpul copilariei pisoiului. Unele persista pana la varsta adulta, altele apar in timpul acestei perioade. Alte comportamente, neavand o cauza patologica, dar percepute de stapan drept incomode, sunt obiectul unei ingrijiri medicale. Aceste comportamente perturbatoare sunt adesea independente de educatia data pisicii.

Distrugere si agresivitate

Cand socializarea pisicii nu a fost facuta in conditii bune sau a fost evitata, apar diverse comportamente normale pentru pisica, dar deviante in ochii stapanului. Ele se raporteaza in general la conduita locomotorie, la jocuri si la functiile eliminatorii. Apar conduite repetitive si persistente, adesea fixate prin invatare.
Pisoiul zgarie, de exemplu, orice piesa de mobilier sau se joaca cu orice alt obiect, pana la distrugere. Va trebui sa i se corecteze comportamentul si chiar sa fie supus unei terapii. La fel, daca nu a invatat sa-si inhibe tendinta de a musca, de a sari intempestiv pe umerii membrilor familiei, de a se catara pe picioare, va trebui sa-l reinvatam sa respecte persoanele cu ajutorul unei terapii adecvate.
Oricat de socializat si domesticit ar fi, pisoiul acumuleaza un anumit numar de comportamente agresive si pradatoare. Un pisoi intre 6 si 10 saptamani prins de pielea de pe gat si avand reactii agresive, desi ar trebui sa fie inhibat, prezinta apoi un comportament agresiv care poate chiar sa se agraveze! O mama agresiva va avea pisoi mai agresivi decat media. Pentru controlul agresivitatii, poate fi necesara o terapie chimica.

Petele de murdarie

Marcarea urinara apare la pisoiul aflat la pubertate. Se vorbeste fie de enurezie – inconstienta functionala a materiilor fecale. Pisica isi face nevoile in mod repetat, in locuri necorespunzatoare, independent de orice stare ce poate sa explice acest comportament. Cel mai adesea, pisoiul are aceste conduite de eliminare in absenta stapanului care-l pedepseste.
Animalul dobandeste obiceiul sa pateze covorul sau alt suport si petele pot persista luni intregi, poate chiar ani. Incontinenta materiilor fecale este numita primara, daca apare spontan, si secundara, daca e consecinta unei disfunctii a sistemului digestiv. Cand acest simptom e legat de o stare de anxietate se impune tratarea lui. Un tratament complementar consta in limitarea spatiului rezervat pisicii, asociata cu o schimbare progresiva a semnificatiei pentru animal: locurile de eliminare devin locuri de hranire, de joc si de socializare. Mictiunea, voluntara sau nu, in locuri necorespunzatoare participa la acelasi proces si va fi tratata cu aceeasi terapie daca nu se descopera vreo stare de anxietate sau de disfunctie responsabila pentru enurezie.

Hiperactivitate

Se manifesta ca o activitate dezorganizata si excesiva, incomoda pentru stapani. Perioadele de hiperactivitate se manifesta in circumstante determinate (noaptea, de exemplu) sau sunt generalizate. Pisica alearga si sare incontinuu; este incapabila sa indeplineasca o activitate stabila (sa-si faca toaleta, de exemplu); cauta fara incetare stimuli care o pot excita; se incapataneaza in activitati jenante, in ciuda insistentelor stapanului (sare pe masa in timpul mesei etc.).
Hiperactivitatea este adesea asociata cu o intoleranta fata de orice constrangere si orice restrictie de miscare. Pisica manifesta atunci comportamente agitate si o agresivitate numita iritare. Exista adesea o predispozitie la aceste comportamente, ereditara si congenitala. Ele pot fi adesea influentate de o saracie senzoriala a mediului de viata, in raport cu mediul de crestere sau cu viata in apartament.

Asincronia ritmului veghe/somn

Asincronia este o tulburare care i-a deranjat pe numerosi stapani: pisoiul doarme cand stpanul este treaz si se joaca zgomotos cand acesta doarme.
Trebuie sa stiti totusi ca somnolenta din timpul zilei si activitatea din timpul noptii nu sunt o anomalie a speciei feline, dar pot deveni jenante pentru oameni.
Aceasta tulburare se va intalni mai des la pisicile care traiesc intr-un mediu inchis sau a caror libertate de miscare pe timpul noptii este limitata, de exemplu cand sunt inchise noaptea.
Acest comportament nu trebuie confundat cu disomnia, cand ritmul veghe/somn e dezorganizat.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Comportamentul pisicii
22 Jul 2014
Cats World

Te putem ajuta sa ii creezi pisicii tale un spatiu de joaca in care sa isi consume energia. Ne gasiti pe Facebook https://www.facebook.com/pages/Cats-World/540703032705093 va asteptam!

11 Mar 2012
laura

Pisicile mele isi ascut ghearele de canapele.Nu vor sa foloseasca obiectele speciale pe care le-am cumparat pentru asa ceva.Daca le surprind cand fac asta si le strig "nu" seopresc si apoi se ascund sub pat,dar mai tarziu o fac din nou.Nici cu spray-ul special pentru asta nu este o imbunatatire,Cum le pot dezobisnui?

07 Jun 2011
Florin

Am o pisicuta de Angora, fatata pe 03 martie ,care este "dementa" in sensul haios al cuvantului dar nu stiu cum sa o dezvat sa mai muste si sa zgarie
Cand incearca sa ma muste de picioare sau de degetele de la mana si-i spunt un NU tare si hotarit, doar testeaza tesutul cu dintii nu mai este agresiva dar nu functioneaza mereu. Are cineva un sfat sau o metoda de educatie mai buna ?

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.