Tulburari ale instinctului de teritoriu

RSS

TULBURARI ALE INSTINCTULUI DE TERITORIU

20 Jan 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Tulburari ale instinctului de teritoriu
Tulburari ale instinctului de teritoriu

Pisica murdara

Este suficient sa analizam motivele care ne determina sa consultam des medicul veterinar, pentru a putea stabili tulburarile teritoriale: pisica este murdara, zgarie peretii si mobila, este agresiva – comportamente care justifica interventia stapanului si a veterinarului.
Murdaria, este fara indoiala, unul dintre subiectele celor mai violente conflicte dintre pisici si stapanii lor. Nu trebuie uitat faptul ca pisica este recunoscuta de cele mai multe ori pentru curatenia sa, astfel incat trecem greu cu vederea abaterile, datorita persistentei mirosului dejectiilor. Daca pisica nu a fost niciodata curata inseamna ca a primit o educatie proasta in perioada juvenila. Daca pisica a incetat brusc sa se mai ingrijeasca , putem avea in vedere trei cazuri:
  • Doar materiile fecale sunt eliminate in afara tavitei. Atunci trebuie sa aflam daca animalul are probleme digestive sau daca nu sufera de anxietate si trebuie sa cautam motivele acestei anxietati (paroxistica sau intermitenta).
  • Doar urina este eliminata in afara tavitei. Daca animalul se usureaza din positia culcat pe labe, indiferent unde, atunci trebuie cautata o infectie urinara.
Daca mictiunea are loc in picioare, pe suporturi verticale, cu coada ridicata dupa ce a framantat solul de la baza locului marcat, atunci este vorba de un comportament de marcare a teritoriului necunoscut. De exemplu, poate ca ati schimbat pozitia mobilierului sau poate ca v-ati mutat?
Daca observati cele doua comportamente descrise mai sus, atunci e vorba de o problema teritoriala care s-a extins mai apoi la comportamentul eliminatoriu in urma perturbarii reperelor olfactive ale zonei de dejectie. Tulburarea se generalizeaza si animalul are o stare de anxietate. Putem observa chiar rani rezultate in urma linsului.
- Pisica isi face toate nevoile in afara tavitei. Atunci cand problema apare, poate fi vorba de disfunctionalitati urinare, digestive sau de o anxietate cu manifestari neurovegetative care i-au perturbat reperele olfactive ale zonei de dejectie. Daca pisica isi marcheaza teritoriul prin urina si isi face nevoile in locurile pe care le-a marcat, trebuie sa deducem ca reperele olfactive ale ariei de eliminare sunt total perturbate.

Zgarierea peretilor si a mobilei

Din nefericire, se intampla destul de des sa vedem pisici care fac stricaciuni si sunt apoi abandonate de stapnii lor sau chiar eutanasiate.
Trebuie sa ne amintim ca marcarea prin zgariere semnaleaza limitele zonei de izolare a pisicii. Se observa mai multe cazuri.
  • Pisica se opreste la o singura mobila sau la un singur colt al apartamentului; urmele nu sunt vizibile pe niciuna dinte caile de acces spre aceasta camera; se constata nu doar urme de zgarieturi, dar si de muscaturi; pisica scuipa si isi zbarleste blana cand trece prin apropierea coltului devastat. Aceasta agresiune vizeaza un animal care a stat o perioada in acel loc si est declansata de mirosul acestuia.
  • Urmele de zgarieturi se gasesc pe o singura piesa de mobila si se vad foarte bine din toate partile; este vorba de o marcare a teritoriului. Zona de izolare a pisicii nu trebuie sa fie departe.
  • Diferite suporturi sunt zgariate in mai multe locuri si sunt perfect vizibile; si aici este vorba de o marcare teritoriala, dar trebuie mentionat ca tot spatiul foloseste ca zona de izolare.
Aceasta ciudatenie se explica printr-o proasta socializare cu omul sau printr-un vechi dezechilibru in organizarea spatiului animalului.

Agresiunea teritoriala

Agresiunea teritoriala este usor de reperat. Pisica poate deveni agresiva daca un necunoscut (om sau animal) patrunde in zona sa de izolare, daca o intrerupe din una din activitati sau daca un rival vrea sa-i ocupe teritoriul. Animalul sau persoana asupra careia se manifesta comportamentul agresiv nu a respecta „procedura de admitere” care consta in a sta un timp in zona neutra pentru a fi identificat, daca nu exista o perturbare a spatiului in care traieste pisica. In acest caz, problemele de marcare teritoriala sunt asociate tulburarii.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Comportamentul pisicii
06 Dec 2011
claudia

Buna ziua.
Am primit o pisica de o saptamana si desi isi face nevoile in litiera, cum ramane nesupravegheata face si in pat pe plapuma sau pe canapea. Imi puteti spune cum o pot dezvata de acest obicei? Se poate doar sa isi marcheze teritoriul? Multumesc.

11 Apr 2009
cryystyy

super

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.