Pisica si omul

RSS

PISICA SI OMUL

16 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Pisica si omul
Pisica si omul

Socializarea pisoiului

Anumite experiente dau de inteles ca perioada favorabila pentru socializarea pisoiului cu oamenii incepe din a doua saptamana de viata si se diminueaza in cea de-a saptea. Cu cat pisoiul este mai manipulat si cu cat prioada de manipulare este mai lunga, cu atat invata mai bine sa socializeze cu oamenii. Pisoii adoptati la 4 saptamani se ataseaza de oameni, mai mult decat pisoii crescuti in laborator si carora li se acorda atentie numai 40 de minute pe zi. Acestia din urma se ataseaza de oameni mai mult decat pisoii crescuti tot in laborator, dar carora li se acorda atentie doar 15 minute pe zi. Sfarsitul perioadei favorabile pentru domesticire depinde de mediul inconjurator. Un mediu stresant micsoreaza aceasta perioada si o limiteaza la varta de 6-7 saptamani. Un mediu favorabil poate, in schimb, sa o prelungeasca pana in a noua, chiar a saisprezecea saptamana. Este un fenomen care poate fi observat la toate mamiferele: cresterea lor in medii foarte protejate determina o prelungire a perioadei de dezvoltare comportamentala, persistenta comportamentelor ludice la varsta adulta si o mai buna capacitate de a primi si de a asocia informatii variate.

Sistemele de comunicare intre pisica si om

Viata alaturi de oameni obliga pisica sa-si dezvolte un sistem de comunicare interspecifica. In mod natural, pisica dispune de o comunicare posturo-vertebrala; este deci necesar ca protagonistii sa-si modifice comportamentul, fiecare asimiland elemente specifice celeilalte specii. Cum noi asteptam ca pisica sa nu ne perturbe modul de viata, este necesar sa controlam comportamentelor de eliminare si de marcare.
Pisica se exprima cu tot corpul. Cele doua extremitati – capul si coada – sunt cele mai expresive si ne transmit afectivitatea micului nostru prieten. Vocea pisicii prezinta diferite intonatii si modulatii care sunt tot atatea semne ce trebuie descifrate. Exista chiar si tabele rezumative ale acestor vocalize...
Prin ritual, stapanul reorienteaza un comportament elementar al pisicii catre o functie de semnalizare care dobandeste o valoare specifica intre cei doi. Orice comportament poate dobandi o valoare comunicativa, inclusiv comportamentele „urate”, la a caror ritualizare si intarire va contribui si reactia stapanului.

Curatenia in casa

Daca adoptati un pisoi intre 6 si 12 saptamani, este indicat sa nu-si murdareasca nici locul in care mananca, nici spatiul in care se joaca sau doarme. Pentru a-l invata sa va respecte casa sau apartamentul, trebuie sa-l conditionati mictiunea si defecatia intr-un spatiu si in conditii definite. Puteti obtine cu usurinta acest lucru reducand inca de la inceput spatiul pe care il acordati pisicii. Izolati-o intr-o incapere mica (1 pana la 2 metri patrati), a carei podea nu va fi flexibila. Ea va cuprinde: cosul, locul in care mananca si, la departare, tavita cu nisip. Tavita cu nisip trebuie sa fie suficient de mare (3 cm grosime si 120 centimetri patrati), absorbanta si usor de scormonit, scormonirea fiind, dupa cum am vazut, un factor declansator al eliminarii. Imediat ce va realiza asocierea eliminare-tavita, ii veti putea permite pisoiului sa se bucure de un spatiu mai larg.
Restrictionarea initiala a spatiului poate fi asociata cu supravegherea atenta in restul casei, dar va trebui sa anticipati nevoile pisoiului si sa-l asezati in tavita pentru a evita sa revina la comportamente eronate de tipul eliminarii pe pardoseala sau, mai rau, pe covor.

Controlati comportamentele de marcare teritoriala

Stapanul trebuie sa gaseasca o cale de a limita pagubele provocate de zgariatul intempestiv... Ca toate speciile teritoriale, pisica utilizeaza diferite sisteme de marcare, destinate sa le semnaleze unor eventuali vizitatori prezenta si dispozitia in care se afla.
La motani si pisici sunt intalnite doua sisteme de marcare: marcarea prin zgariere – utilizata de preferinta de femele – si marcarea prin urina – caracteristica in mod special masculilor.
Trebuie subliniat ca zgariatul este un sistem de comunicare atat vizual, cat si olfactiv. Semnele sunt plasate in locuri vizibile, de la intrarea principala a camerei sau a zonei delimitate. Secretiile feromonale emise de glandele situate in pernite completeaza informatiile transmise. Marcarea urinara este in mod esential olfactiva si nu apare atunci cand animalul este tanar.
Marcarea prin zgariere se dezvolta in primul rand din zgariatul intamplator pe care pisica il executa in locurile cele mai variate. Multi stapani cred gresit ca functia principala a zgariatului este tocirea ghearelor. In realitate, tocirea nu este decat o consecinta indirecta a unui comportament ce apartine domeniului comunicarii feline. Realizata pe fotolii, pe tapet, pe covoare si pe alte articole de mobilier, aceasta marcare este cu atat mai greu de suportat pentru numerosi stapani, cu cat este afectat un obiect mereu vizibil, chiar de la intrare. Utilizarea obiectelor pe care le poate zgaria plasate cu ingeniozitate , poate fi o solutie. Aceste obiecte pe care le poate zgaria trebuie sa fie vizibile inca din spatiile de trecere si facute mai atractive decat obiecte invecinate, la fel de bine plasate.
Anumite substante pot ajuta la obtinerea efectului dorit: apa de Javel, o solutie diluata de amoniac si, in special, extractul din lemn de maslin. Utilizati, de exemplu, un obiect pe care il poate zgaria, din lemn de maslin sau, mai simplu, un obiect pe care il poate zgaria dintr-un lemn oarecare pe care il veti freca cu samburi de masline zdrobiti. Oferiti-i pisoiului unul sau mai multe suporturi acceptabile si dezirabile, usor vizibile, in apropierea locului unde mananca sau in spatiile de trecere. Obiectele pe care le poate zgaria nu trebuie curatate.
Pentru a preveni marcarile nedorite, puteti, de asemenea, sa asezati pe suporturile necorespunzatoare comprese impregnate cu secretii ale glandelor situate pe laturile capului pisicii (de la barbie pana la baza uarechilor) si care sunt feromoni ce servesc la familiarizarea cu obiectele. Prezenta acestor secretii impiedica depunerea altor semne.

Educarea pisoiului

Ca si locuinta si mobilerul, persoanele infrunta anumite riscuri fizice, minore, dar jenante, legate de comportamentul normal al pisoiului pentru care omul este un teritoriu.
Daca pisicile invata sa nu muste in timpul jocurilor in care se ataca unele pe altele, trebuie sa le invatam sa se comporte la fel si cu persoanele a caror piele e, din pacate, mai sensibila decat a pisicilor. E suficient, atunci cand suntem muscati, sa emitem un strigat ascutit, reproducand efectul muscaturii suferite. O mangaiere de linistire va pune capat jocului combativ. O alta tehnica este oprirea imediata si izolarea pisicii. Putin cate putin, aceasta metoda determina diminuarea si disparitia comportamentului nedorit.
Omul este sustinut de doua suporturi verticale foarte asemanatoare, din punctul de vedere al pisoiului, cu doua trunchiuri de copac. Se poate intelege ca este foarte tentat, pentru un pisoi jucaus, sa se catere pe ele. Acest comportament ludic e adesea favorizat si de persoanele amuzate de curajul pisoiului, dar inconstiente ca intaresc astfel un comportament urat. Un pisoi nu stie sa faca diferenta intre pantalonii de panza groasa, ciorapii de nailon si piciorul gol, si riscul se agraveaza atunci cand comportamentul persista la pisica adulta ale carei gheare sunt mai puternice. La fel, acceptam sa ne sara pe umeri un pisoi, dar nu vom fi deloc incantati daca o pisica de 5 kg ne va asalta astfel! Prin urmare, vom apela la tehnicile descrise mai sus, pentru a reduce si a opri acest comportament.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Comportamentul pisicii
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.