Marcarea

RSS

MARCAREA

11 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Marcarea
Marcarea
Urmele joaca un rol esential si foarte complex in delimitarea teritoriului. Acestea sunt impartite in doua mari tipuri:
  • acelea destinate semnalarii prezentei unui ocupant si furnizarii informatiilor despre caracteristicile acestuia (sex, stare emotionala, graviditate etc.): aceasta este marcarea teritoriala;
  • acelea care permit identificarea anumitor obiecte care ajuta pisica sa se orienteze in mediu,linistind-o: aceasta este marcarea de identificare.

Marcarea teritoriala

Trece prin doua canale: cel vizual si cel olfactiv. Canalul vizual vehiculeaza doua tipuri de urme: urmele de zgarierea, efectuate pe suporturi vizibile (trunchiurile copacilor, manerele fotoliilor, pereti etc.) si urmele rituale de depozitare a urinei, care prezinta toate caracteristicile comunicarii posturale. Motanul cauta un suport la inaltime pe o suprafata moale, se intoarce cu spatele la suport, ridica coada, care va fi mult mai putin infoiata, in functie de starea de excitatie, si topaie cu ghearele scoase si degetele distantate. Sunt emise sunete cand excitatia atinge punctul culminant. Acest mod de calcare cu picioarele este cu atat mai intens cu cat ritualul are loc in prezenta unui intrus agresiv.
Diferite secretii feromonale participa la stabilirea traseului olfactiv. Mai intai cele produse de glandele situate intre pernite si intre degete. Sunt eliberate prin racairi si calcare. Din nefericire, renumiti la mascul, feromonii urinari sunt prezenti in eliminarea de jeturi. Acestia sunt specifici masculilor cat si femelelor si nu au functia de a interzice intrarea pe teritoriu. Jeturile de urina fac parte din ritualul de agresiune si demonstreaza starea de excitatie a masculului. Patrunderea intrusului in anumite zone nu e decat unul dintre elementele declansatoare. In sfarsit, la mascul, ele semnaleaza prezenta unui mascul activ din punct de vedere sexual si induce intr-o oarecare masura comportamentul de curtare a femelelor

Marcarea de identificare

Se realizeaza cu ajutorul glandelor cu feromoni situate pe fata. Pisica depune aceste urme frecandu-si capul de obiectul pe care vrea sa-l marcheze – care poate fi corpul unui om, adesea piciorul sau, ceea ce stapanul interpreteaza ca un semn de afectiune. In ealitate, aceste semne permit pisicii sa se repereze in mediu sau si exercita asupra sa un efect calmant. Aceste marcari sunt regulat improspatate. Toate obiectele noi sunt marcate dupa o explorare prealabila, cu conditia sa nu-i fi provocat experiente neplacute.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Comportamentul pisicii
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.