Jocuri sociale, jocuri cu obiecte

RSS

JOCURI SOCIALE, JOCURI CU OBIECTE

09 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Jocuri sociale, jocuri cu obiecte
Jocuri sociale, jocuri cu obiecte
Nu cunoastem functia precisa a jocului pentru pisoi, dar importanta sa in stabilirea relatiilor inter si intraspecifice e evidenta. Jocurile constituie un moment privilegiat in timpul caruia pisoiul va inregistra cosecintele (controlate de adulti) diferitelor comportamente pe care tinde sa le puna in practica. Jocurile sociale incep de la 3 saptamani. Jocurile individuale cu obiecte apar mai tarziu, odata cu emergenta reglarii vizuale a miscarii labei. Culmineaza spre a 7-a, a 8-a saptamana si favoizeaza comportamentul explorator, cat si diferite acte ale pradari. Diferenta dintre jocurile sociale si cele cu obiecte lasa sa se presupuna ca sunt organizate si controlate separat.

Jocurile sociale

Dintre jocurile sociale, lupta este unul dintre cele mai precoce si apare intre a 21-a si a 23-a zi. Unul dintre parteneri e culcat, cu burtica in sus, celalalt sta in picioare sau amandoi sunt culcati, unul langa celalalt. Dusa cu mama, lupta e aparent violenta; mama zgarie cu labele din spate pantecele fragil al pisoiului, dar ranile sunt rare. Aceste jocuri intre generatii diferite induce inhibitia pisoiului si, probabil, respectul pentru mama sa. Lupta va deveni unul dintre elementele comportamentale de agresiune defensiva. Comportamentele necesare apararii teritoriului apar intre 30 si 40 de zile. Pasul lateral care prefigureaza amenintarea agresivitatii teritoriale; apoi, urmarirea care va fi folosita dupa o disputa pentru teritoriu sau la vanatoare; si in sfarsit cabrajul, care va permite capturarea pasarilor si lupta teritoriala (boxul).
Pe parcursul acestor jocuri, pisoiul va dobandi controlul raspunsurilor sale agresive. Aceasta este evidenta odata cu aparitia posturii numite fata in fata, care consta in lovituri de labe lovituri de labe spre capul adversarului, repetate, boxate sau mai delicate. Un joc care permite invatarea controlului voviturii in gheara. Acest comportament este folosit de mama pentru a-si pedepsi puiul si de orice pisica pentru a-si tachina semenii sau a face sa reactioneze o prada aproape moarta.
Controlul muscaturii se dobandeste in aceasta perioada. Apare incepand cu a patra saptamana. Muscarea reciproca permite controlul celui care musca (invatarea muscaturii inhibate). Tipatul partenerului duce la oprirea muscaturii. Muscarea ii invata pe pisoi legatura dintre muscatura, durere si tipat. Invatarea muscaturii inhibate este o etapa esentiala pentru viata in grup. Ea transforma ceea ce anumiti specialisti au numit „jocul dur de rasturnare” (rough-and-tumble play) intr-o lupta nu prea serioasa (not-very-serious-fighting).

Jocurile cu obiecte

Jocurile cu obiecte incep de la 4-5 saptamani. Coada mamei atrage mai intai atentia pisoilor. Jocul se continua cu mici elemente diponibile pe loc (frunze, dopuri etc.). Aceste jocri devin frecvente spre 7-8 saptamani. Atunci apar mai multe comportamente, sub forma unor secvente, si vor fi utilizate in vanarea unor mici rozatoare, soparle si pasari sau pentru a pescui. Interesul pisoiului pentru obiectele ascunse in colturile in care accesul este dificil sau sub mobile, si pentru obiectele miscatoare, este revelator pentru stimulii in cauza in diferitele conduite de pradare.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Comportamentul pisicii
07 Mar 2010
Elena

Pisicile sunt cele mai dragute animale sin univers. Le ador!:):):):):):)

03 Jun 2009
ioana

ce urate sunt pisicile:-s:-& le urasc..bleath

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.