Etapele vietii pisoiului

RSS

ETAPELE VIETII PISOIULUI

03 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Etapele vietii pisoiului
Etapele vietii pisoiului

Dezvoltare si comportament

Studiul dezvoltarii unei specii este interesat mai intai de dezvoltarea senzo-motorie. Apoi, cand pisoiul merge si toate simturile sale functioneaza, se poate trece la studiul relatiilor cu ceilalti semeni si cu celelalte rase. Comportamentul pisoiului evolueaza in functie de dezvoltarea sa neurologica si corporala si de stimuli externi. Interactiunea intre acesti stimuli si maturizarea sistemului nervos central influenteaza conexiunile intre celulele nervoase (sau neuroni). In timpul primei faze de dezvoltare a pisoiului, aceste celule emit prelungiri care le vor permite sa transmita informatii venite din exterior. Absenta sau excesul stimularii poate antrena sechele ireversibile si grave tulburari de comportament.
Dezvoltarea pisoiului incepe chiar dinainte de nastere si se continua de-a lungul diferitelor faze critice pana la autonomie.
Numerosi factori interactioneaza si imprima sistemului sau nervos modelul a ceea ce vor deveni efecte sociale, pe termen lung. Anumiti factori determina sau favorizeaza aparitia tulburarilor de comportament specifice perioadei de crestere.

Inainte de crestere

Ca si alte numeroase vertebrate, pisoiul dobandeste mai intai sistemul perceptiv, tactil si termic (in a 24-a zi de gestatie); apoi sistemul echilibrului, dependent de urechea interna (in a 54-a zi), sistemul auditiv si, in sfarsit, sistemul vizual. Dobandirea mirosului si a gustului este precoce dar dificil de situat in timp.
Pipaitul este esential in organizarea reflexelor de supravietuire ale pisoiului. El apare inca din a 24-a zi de gestatie. Din a 37-a zi de gestatie, embrionul de 15 mm lungime indoaie un membru cand este ciupit.
Orice contact provoaca miscarea capului pisoiului spre sursa de stimulare. Astfel au putut fi observate urmatoarele doua miscari:
  • contact lateral: pisica intoarce capul sau tot corpul in directia contactului;
  • contactul nasului cu un obiect cald: pisoiul impinge nasul spre acel obiect. Este asa numitul rooting-reflex.
Pisoiul suge in a 50-a zi a gestatiei. Departe de a fi insensibil la stimularile extrauterine, el prinde cordonul ombilical si il suge pana ce mama sa miauna.Ca si alte numeroase specii, pisoiul se naste „prematur”, adica insuficient dezvoltat pentru a supravietui singur. Este totusi inzestrat cu cele necesare pentru a stabili contactul vital cu mama sa, a ramane langa ea si a se hrani.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Comportamentul pisicii
25 Jan 2013
iulia

dupa cum si-a descris lexxa pisica eu din propie experienta va spun ca e gestanta

02 Apr 2009
lexxa

as avea si eu o intrebare...pisica mea are 17 ani si de cateva zile se comporta ciudat...miauna incontinu din orice,cauta des locuri in dulap sau trage haine sub pat si sta pe ele si miauna...e posibil sa fie gestanta?daca poate cineva sa ma ajute astept un raspuns...va multumesc mult!

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.