Comunicare si atasament

RSS

COMUNICARE SI ATASAMENT

08 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Comunicare si atasament
Comunicare si atasament
Pisica nu este tocmai un animal social; nu traieste intr-un grup organizat dupa o ierarhie cu distribuirea sarcinilor in functie de rang. Specia prezinta totusi faze gregare si chiar forme de organizare presociala. In sfarsit, perpetuarea speciei cere existenta raporturilor sexuale, care impun identificarea partenerului, si deci mijloacele de comunicare si de liniste.
Pisica sufera in prezent o importanta modificare comportamentala, datorata conditiilor ecologice deosebite de care beneficiaza in mediul urban. Adunarea bandelor de pisici in jurul centrelor de hranire artificiala, create de om, da nastere la contacte mai complexe intre pisici si genereaza un sistem presocial organizat in jurul mamelor si al maternitatii. Anumite elemente din dezvoltarea pisoiului favorizeaza aceasta socializare si sociabilitate. Altele se opun.

Impregnare si atasament

Impregnarea si atasamentul desemneaza fenomenele care permit pisoiului sa-si recunoasca mama si sa memoreze caracteristicile speciei careia ii apartine. Dobandirea acestor caracteristici este indispensabila supravietuirii pisoiului si bunei dezvoltari a viitoarelor relatii cu semenii. Pisica adulta nu va fi capabila sa identifice un partener sexual, deci, sa asigure reproducerea, decat daca impregnarea s-a derulat eficient.
Atasamentul este greu de masurat. Este studiat, constatandu-se nefericirea si reactiile pisoilor luati de langa mamele lor, sau de langa orice alt individ de care s-au atasat.
Un pisoi izolat intr-un mediu necunoscut se calmeaza cand este pus in prezenta mamei sau a unui „frate”. Un pisoi crescut cu catei se va calma in prezenta acestora. Crescut cu catei si pisoi, se va calma in prezenta unui pisoi si nu a unui catel sau a oricarui alt animal – iepure, soarece, pasare – cu care a fost crescut.
Pisoiul ii prefera pe cei din specia sa, dar, in absenta acestora, ii prefera pe cei cu care a fost crescut.
Acest fenomen joaca un rol important in stabilirea relatiilor dintre om si pisica. Pisoii manipulati de catre o persoana 5 minute pe zi se vor atasa de 4 ori mai repede decat cei nemanipulati. In schimb, sa hranesti o pisica nu este suficient pentru a stabili un atasament durabil, chiar daca poate fi inceputul unei relatii. Atasamentul necesita mangaieri si jocuri cu un individ capabil  sa scoata sunete si se stabileste prin interactiune senzoriala: trebuie sa fie posibila comunicarea.

Comunicare

Pisoii comunica fara incetare cu mama lor. Pisoiul infometat, lovit sau constrans scoate un tipat de disperare. In timpul suptului, el toarce si modeleaza pantecele mamei. La randul sau, mama scoate un sunet – brrp, mhrn – inainte de a face toaleta pisoilor, in timp ce acestia sug. De indata ce motricitatea sa este suficienta, pisoiul se freaca de mama si angajeaza astfel procesul de marcare a obiectelor familiare. In perioada intarcarii, mama si pisoiul comunica printr-un apel soni-ultrasonic din care numai partea sonica este accesibila urechii umane. Apelul este lansat atunci cand pisoiul exploreaza imprejurimile culcusului. Nu provoaca deplasarea mamei, dar este un control de tipul „Unde esti? – Sunt aici”. In situatie de pericol, mama scoate un zgomot de avertizare  care determina adunarea pisoilor si imobilizarea lor.

Perioade sensibile

O perioada sensibila acopera o anumita varsta, pe parcursul careia anumite evenimente vor avea un efect persistent. In acest rastimp, „ucenicia” va fi facilitata si memorizata pe termen lung. Orice perioada sensibila este precedata si urmata de o perioada mai putin sensibila, iar tranzitia intre cele doua este progresiva. Perioada sensibila, cel mai bine cunocuta, priveste achizitia comportamentelor necesare coexistentei cu semenii. Incepe din a doua saptamana si se termina spre a saptea. O pisica separata de semenii sai, inainte sau in timpul celei de-a cincea saptamani, nu are intotdeauna o socializare corecta, numita intraspecifica. Este de preferat sa fie lasata in prezenta unui confrate dupa 5 saptamani. In aceasta perioada, confratii lui obisnuiti cu mama si fratii, iar contactele vor ramane agreabile in ciuda intarcatului. Daca aceasta socializare intre a 2-a si a 7-a saptamana garanteaza identificarea pisoilor la specia lor si orientarea comportamentelor sexuale adulte fata de partenerul potrivit, ea nu garanteaza sociabilitatea lor, adica toleranta la viata de grup . la 7 saptamani, la sfarsitul intarcatului, pisoiul abandoneaza jocul social in favoarea jocurilor cu obiecte. Intarcatul precoce se termina intotdeauna cu o marire considerabila a comportamentelor de loc. Este raspunsul pisoiului la independenta crescuta. Intarcatul este un proces activ din partea pisicii care se sustrage suptului, devenit de nesuportat din cauza muscaturilor si a dintilor ascutiti ai pisoilor. Daca pisoii sunt numerosi, observam adesea agresiunea mamei fata de pui.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Comportamentul pisicii
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.