Caracterul pisicii

RSS

CARACTERUL PISICII

17 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Caracterul pisicii
Caracterul pisicii

De la mit la realitate

Stimulat in mod adecvat si variat in cursul perioadei neonatale, pus in contact cu specii diferite (in special cu omul), pisoiul va fi capabil sa suporte modificarile importante ale mediului inconjurator sau sa traiasca in sanul unei familii umane. Din contra, crescut intr-un mediu monoton, avand ca singuri tovarasi pe ceilalti pui si pe mama sa, ii va fi dificil sa se adapteze celorlalte situatii. Studii realizate pe un numar mare de pisici au permis identificarea a cinci categorii de pisici; fiecare dintre aceste categorii corespunde  unui tip de caracter legat de experientele precoce ale pisoiului.

Pisicile vigilente

Permanent treze, pisicile de acest fel reactioneaza favorabil la cel mai mic stimul si exploreaza orice element nou. Pot suporta modificari importante in mediul lor inconjurator.

Pisicile prietenoase cu omul

Cauta compania omului si contactul cu el, prefera canapelele si pernele in locul arborilor si maracinilor. Sunt, in general, foarte dependente pe plan afectiv de stapanul lor.

Pisicile carora le este frica de om

Aceste pisici evita orice contact, chiar si cel vizual, cu omul, si sunt terorizate atunci cand sunt capturate. Manipularea de catre om declanseaza reactii ca diaree, mictiuni, chiar varsaturi sau sincope.

Pisicile agresive cu omul

Impart cu cele precedente – cu cele carora le este frica de om – un refuz total al contactului cu omul, dar, daca se intalnesc, fuga este inlocuita cu o serie de atitudini de intimidare, chiar cu o veritabila agresiune.

Pisicile hiperagresive

Se opun primului grup – pisicile vigilente – prin incapacitatea de a gestiona schimbarile aduse mediului lor. In stare de alerta continua, aceste pisici reactioneaza violent la orice perturbare a mediului, fie prin agresarea anturajului, fie fugind definitiv din acel loc.
Importanta mediului in constituirea caracterului pisoiului este clar stabilita, dar nu trebuie sa pierdem din vedere ca aceasta influenta este in mare parte controlata de mama, care are rolul principal in nasterea si asimilarea experientelor traite de pisoi.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Comportamentul pisicii
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.