Pisica in perioada de reproducere

RSS

PISICA IN PERIOADA DE REPRODUCERE

09 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Pisica in perioada de reproducere
Pisica in perioada de reproducere
Hrana unei pisici in perioada de reproducere trebuie sa fie modulata. O usoara supraalimentare (5-10% peste nivelul de intretinere) in perioada de ovulatie va stimula prolificitatea unei femele mai slabe sau cu greutatea normala. Din contra, o va diminua in cazul unei femele prea grase, care are deja un numar mic de fetusi. Ingrasarea excesiva poate ingreuna fatarea.

In timpul gestatie

Pentru a face fata cresterii foarte rapide a fetusilor, nevoile pisicii sporesc incepand cu luna a doua. Alimentatia sa trebuie atunci sa fie bogata in proteine. Se pot adauga ratiei de intretinere de la 5-10% carne, produse lactate si oua fierte.
Insa a doua parte a sarcinii, se va pastra un bun echilibru alimentar, mai ales in ce priveste raportul fosfocalcic care favorizeaza formarea scheletului fetusilor si previne riscul de demineralizare in timpul alaptarii. Spre sfarsitul gestatiei, cand pofta scade si volumul meselor se reduce, se va da o ratie foarte energetica in minimum doua mese pe zi. Astfel, pisica creste in greutate cu aproximativ 20% in timpul sarcinii, ceea ce ii permite sa faca fata unei alaptari solicitante pe durata careia va pierde rezervele de grasime si va reveni la greutatea initiala.

In timpul alaptarii

Productia de lapte creste in functie de numarul pisoilor. Pentru a acoperi toate nevoile pisoilor, pisica mama nu trebuie sa piarda prea mult in greutate: este bine sa i se dea, de trei sau patru ori pe zi, chiar permanent, o ratie foarte concentrata, bogata in grasimi. Trebuie crescut procentul de proteine in alimente complete si se adauga pana la 10% carne, oua fierte, branza alba sau lapte proaspat, care au avantajul de a ameliora apetitul.
Trebuie sa controlam echilibrul de ansamblu al portiei in special pentru aportul fosfocalcic, pentru a evita mai ales riscurile de tetanie de lactatie.

Oprirea lactatiei

Incepand cu saptamana a sasea, secretia de lapte se diminueaza spontan. Este preferabil sa se accelereze procesul de oprire a lactatiei pentru a nu epuiza pisica mama: atunci, reducem cantitatea de alimente oferita pisicii si dam pisoilor mai multa hrana. Se recomanda chiar sa lasam pisica o zi fara mancare, pentru a reveni treptat apoi la portia de intretinere: un sfert din ea in ziua a doua, apoi jumatate in ziua a treia si doua treimi in ziua a patra, ajungand la cantitatea intreaga in ziua a cincea. Se indeparteaza astfel riscul congestiei mamare si al mastitelor.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Meniuri speciale
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale


“Cea mai mica dintre feline este o capodopera!” Leonardo da Vinci

pisici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.