
- Link-uri utile
- Creare site
Mai mult decat la oricare alt animal, sanatatea si vitalitatea pisicii depind de ceea ce mananca aceasta.
Oferindu-i o alimentatie corecta, pisica va avea mereu blana lucioasa si sanatoasa, ochii limpezi si va fi mereu plina de energie. La fel ca omul, pisica are nevoie de o hrana care sa contina proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine, minerale si, bineinteles, apa, toate acestea fiind indispensabile pentru vitalitatea si buna functionare a organismului.
Dintre toate aceste elemente, proteinele reprezinta partea cea mai importanta din dieta pisicii nu doar pentru ca furnizeaza substantele esentiale cresterii si refacerii tesuturilor, dar si pentru faptul ca produc energia necesara organismului. Deoarece organismul pisicii nu poate transforma grasimile si carbohidratii in energie, hrana ei trebuie sa fie bine echilibrata din punct de vedere proteic. Pe de alta parte, proteinele sunt cele care furnizeaza aminoacizi, esentiali pentru organismul pisicii, doi dintre acestia fiind necesari in mod special – taurina si arginina.
Descoperita in 1826, taurina este un aminoacid prezent in secretia biliara. Derivat din metabolismul metioninei si cistinei, acest aminoacid este implicat in numeroase mecanisme fiziologice, inclusiv in reglarea volumului celular, antioxidare, detoxifiere si in metabolismul carbohidratilor.
Sprea deosebire de om si de caine, organismul pisicii nu poate sintetiza acest aminoacid si, drept urmare, este necesar sa-l obtina din mancare sau sa I se administreze sub forma de supliment.
Deficienta de taurina poate provoca o degenerare retinala centrala, adica o afectiune a ochilor care poate duce la orbire totala in numai 2 ani, daca situatia nu se remediaza. In plus, pot aparea probleme la nivelul inimii – muschii slabesc, iar peretii inimii devin tot mai subtiri, animalul isi poate pierde blana, iar dintii sunt grav afectati.
Pentru a nu ajunge la o deficienta de taurina, pisicile au nevoie sa consume 400 mg de taurina pe kilogram de masa corporala, femelele gestante avand nevoie de 500 mg/kg masa corporala.
Taurina nu se gaseste in plante sau alte produse vegetale, ci doar in proteinele de origine animala, iar acestea ar trebui sa constituie ingredientul principal al oricarui tip de hrana pentru pisici. Iata de ce, chiar daca sunteti vegetarieni, nu impuneti si pisicii un astfel de regim. Pisica este un animal carnivor si pentru a fi sanatoasa are nevoie de carne cruda, deoarece taurina este foarte sensibila la temperaturi ridicate, pierzandu-si din proprietati in momentul in care carnea este preparata termic.
Deoarece taurina se regaseste in proteinele de origine animala, hrana uscata care are ca principal ingredient carnea, asigura si cantitatea necesara de taurina, nemaifiind necesara trecerea acestui aminoacid pe lista ingredientelor. O hrana uscata care contine un procent mare de proteine animale ofera implicit si procentul optim de taurina, pe lista ingredientelor fiind trecute doar elementele care se adauga in timpul procesului de fabricare a produsului respectiv.
Taurina se regaseste pe eticheta unui produs atunci cand hrana uscata are un procent scazut de proteine si este nevoie de un supliment. Acest aminoacid poate fi adaugat si pe eticheta hranei umede, deoarece aceasta trebuie sa contina de cel putin 2 ori mai multa taurina decat hrana uscata pentru a raspunde cerintelor nutritionale ale pisicii (hrana umeda fiind procesata termic, taurina existenta in carne isi pierde din proprietati)
Arginina este un aminoacid vital pentru majoritatea animalelor cu efect direct asupra proceselor chimice care se deruleaza in organism. Studiile stiintifice au aratat ca arginina intensifica producerea si eliberarea hormonului de credtere, fiind considerat un acid esential in functie de starea de sanatate si de faza de dezvoltare a fiecarui individ in parte.
Avand in vedere consumul ridicat de proteine specific dietei pisicilor, arginina este foarte importanta datorita functiei de reglare a eliminarii reziduurilor proteice si asigura buna functionare a organismului.
Ca si in cazul taurinei, organismul pisicii nu poate sintetiza arginina, fiind extrem de sensibil cand aceasta lipseste, fie si din hrana consumata la o singura masa. Pisica are nevoie de proteine, iar daca arginina lipseste, intregul sistem este afectat, asa cum un oras intreg ar putea fi poluat, daca fabricile nu ar lua masuri de protectie.
Arginina se gaseste in tesuturi animale (carne), precum si in toate tipurile de hrana de calitate.
Deficienta de arginina este deosebit de grava si poate fi chiar fatala; in cazul multor pisici (apar leziuni la nivelul cailor nervoase si a centrilor nervosi).
Este clar ca, spre deosebire de caini, pisicile au alte cerinte nutritionale, motiv pentru care hrana pentru caini nu este recomandata felinelor. Procesele care au loc in organismul lor difera de cele ale cainilor si, chiar daca pisicile vor consuma hrana acestora, nu inseamna ca au mancat si sanatos.
Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.