Pestii scorpion

RSS

PESTII SCORPION

28 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Pestii scorpion
Pestii scorpion
Pestii scorpion
Pestii scorpion
Pestii scorpion
Pestii scorpion
Pestii scorpion

Familia pestilor scorpion - Scorpaenidae include pestii leu, pestii dragon si pestii de piatra. Acestia sunt unii dintre cei mai rezistenti pesti de mare, sunt destul de usor de ingrijit si in general au viata lunga. Totusi nu sunt indicati pentru un acvarist neexperimentat. Pestii de piatra sunt cei mai veninosi pesti cunoscuti si pot cauza leziuni grave si infectii severe.

Aspect

Pestii scorpion, numiti de obicei pesti leu datorita infatisarii lor, au niste tepi goi pe dinauntru care sunt, de fapt, o parte a structurii de suport a aripioarei lor dorsale. Inotatoarele lor sunt lungi, plutitoare si inzorzonate si par a inconjura o mare parte din corpul pestelui – asemanator unei coame de leu. Toti pestii leu pot fi foarte veninosi. Atunci cand sunt speriati sau deranjati elimina prin tepii lor dorsali o otrava - intepatura lor este foarte dureroasa, dar rareori morlala. De aceea trebuie manuiti cu grija.
Pestii leu sunt unii dintre cei mai frumosi pesti, ei putand fi intalniti in aproape toate marile tropicale, dar majoritatea speciilor provin din oceanele Indian si Pacific. Acesti pesti sunt de obicei o specie noctura si se ascund in gauri sau mici pesteri din recif in timpul zilei. Sunt pesti rapitori si noaptea ies din ascunzisurile lor si stau in asteptare, uneori nefacand nicio miscare, in apropierea crestelor recifelor, asteptand ca prada sa inoate pe langa ei. E o adevarata placere sa-i privesti cu inotatoarele lor mari plutitoare si coloritul lor remarcabil.

Habitat

Exista circa 70 de familii apartinand clasei Scorpenide, dar dintre acestea doar doua sunt adaptate vietii de acvariu: Pterois, un peste mai mare, si Dendrochirus, un peste pitic. Toti pestii leu au o dieta alcatuita din carne: crevete de apa sarata, bucatele de inima de vita, scoici, pesti, sau alte tipuri de carne pentru pesti. Prefera mancare vie sau cel putin proaspata, dar daca e adus in acvariu cat e pui poate fi obisnuit cu usurinta sa manance peste congelat. In mediul lor natural mananca pestisori sau crustacee mici. Calitatea apei de care au nevoie nu este diferita de cea normala pentru un acvariu recific. Majoritatea sunt neagresivi si sunt compatibili cu alti pesti - cu conditia ca acesti colegi de acvariu sa nu fie intr-atat de mica incat sa fie considerati mancare. Au nevoie de mult spatiu.

Varietati de peste leu

  • Pterois Volitans, pestele leu negru, este cel rnai cunoscut si mai usor de ingrijit. Aspect: negru cu volane. Este cel mai mare peste leu: 40 de centimetri la maturitate. Sunt incredibil de lenesi, atat de lenesi incat par morti atunci cand ei, de fapt, doar se odihnesc.
  • Pterois lunulata este adesea confundat cu Pterois Volitans deoarece seamana foarte mult. Totusi Pterois Volitans are niste antene deasupra sprancenelor pe cand Pterois lunulata nu. Sunt destul de ieftini (ambii) si necesitatile lor sunt in linii mari aceleasi.
  • Lui Pterois antennata, pestele leu cu antene, ii lipseste membrana mare de legatura dintre spini. In regiunea pectorala spinii sunt putin conectati pe cand in zona dorsala nu sunt de loc. Acest peste prefera mancare vie dar, ca si rudele sale, va manca aproape orice fel de carne.

Varietati pitice de peste leu

  • Dendrochirus brachypterus provine din Oceanul Pacific, Oceanul Indian si Marea Rosie si nu creste mai lung de 17 centimetri. Modul in care trebuie ingrijit nu difera de cel pentru Pterois Volitans. De asemenea si acesti pesti se vor intelege cu “vecinii” de acvariu daca nu sunt prea mici, caz in care ii consideri un fel de mancare.
  • Dendrochirus zebra, Pestele Scorpion Pitic, este de asemenea o specie pitica (7,5-10 centimetri la maturitate). Aceasta specie are corpul roz vargat cu maro-roscat.
  • Dendrochirus biocellatus este alta varietate pitica preferata de acvaristi. Are corp alb cu benzi rosii si doua arii circulare mari de culoare intunecata si inconjurate de chenar galben stralucitor. Ca si celelalte specii pitice, nu creste mai mare de 10 centimetri si are nevoie de o dieta alcatuita din carne. Va lasa in pace pestii mai mari.

NOTA: Daca esti intepat de un peste leu toarna apa calda - cat de fierbinte poti sa suporti - peste rana si ar fi cazul sa consulti un medic, mai ales daca ai mai avut alergii si este prima data cand esti intepat de un astfel de peste. Nu poti sti sigur care va fi reactia corpului tau la acest venin si este indicat sa-ti asiguri un ajutor medical daca reactia corpului la toxina este foarte puternica.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.