Pestii Port-Drapel

RSS

PESTII PORT-DRAPEL

28 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Pestii Port-Drapel
Pestii Port-Drapel

Este un peste foarte cautat de catre acvaristi. Este singura specie din genul sau apartinand familiei Zanclidae si are o forma si un colorit unice. Totusi acest peste nu e potrivit pentru un detinator neexperimentat de acvariu cu apa sarata.
Sunt greu de ingrijit si de pastrat sanatosi. Pestii port-drapel nu traiesc mult in captivitate, de obicei nu mai mult de cativa ani, chiar daca sunt ingrijiti de cel mai experimentat acvarist, dar frumusetea si gratia lor ii face sa fie foarte doriti de detinatorii de acvarii de recif sau de acvarii marine tropicale.

Comportament

Pestele port-drapel, Zanclus cornutus, este originar din oceanele Pacific si Indian si are o forma deosebita: corpul circular si bot mic dar proeminent, inotatoarea dorsala este extrem de lunga, cu aspect de fanion, lungimea acesteia depasind chiar lungimea corpului. Este dungat in alb, negru si galben cu chenare albastre la unele dungi mai intunecate. Poate creste pana la 25 de centimetri in natura, dar de obicei nu atinge aceasta marime in acvariu.
Pestii port-drapel sunt foarte sensibili la calitatea apei si se vor imbolnavi daca conditiile nu sunt perfecte sau fluctuatiile sunt prea dese. Acesti pesti se adapteaza greu vietii de acvariu si, desi in natura inoata adesea in mici bancuri, se vor bate unul cu altul din lipsa de spatiu. Au nevoie de mult loc pentru a inota. Altfel vor fi stresati, nefericiti, ceea ce le mareste sansele de a se imbolnavi sau a contacta infectii.

Hranire

Aceste creaturi sunt foarte dificil de hranit pentru ca sunt mofturoase, putand chiar sa fie considerate “snoabe”. Daca nu primesc mancarea pe care o vor, nu mananca pur si simplu. Au nevoie de o dieta compusa din hrana vie, cum ar fi creveti, si vegetale, de preferat alge proaspete. In mediul lor natural pasc algele cu pofta, dar in acvariu devin timizi si nervosi, fiind stresati mai ales de compania celorlalti pesti. In lipsa de crevete, sau de alta hrana de marime mici, pot fi hraniti cu bucatele de crevete congelate, scoici sau alte tipuri de carne pentru pesti, fie proaspete, fie congelate.
Nu te ingrijora daca pestele tau port-drapel va avea nevoie de mai mult timp sa se obisnuiasca cu mancarea pe care i-o oferi. Tine minte sa intrebi la magazin cu ce l-au hranit pana atunci, si cere neaparat sa fie hranit inainte de a-l cumpara - acest lucru il ajuta sa supravietuiasca stresului mutarii si aclimatizarii.

Acvariul

Pestii port-drapel prefera temperaturi intre 25,5 – 29 de grade Celsius, un pH intre 8,2-8,6 si o densitate specifica de 1,020 - 1,023. Au nevoie de multa lumina, preferand iluminarea specifica pentru recife - habitatul lor natural.
Nivelul amoniacului, nitratilor si nitritilor trebuie sa fie aproape zero - ca in orice acvariu recific.
Ca si pe oricare alt peste pe care vrei sa-l pui intr-un acvariu comunitar, trebuie sa-l tii in carantina circa doua saptamani inainte de a-l introduce in bazin. Acest lucru se face pentru a fi sigur ca pestele nu a contractat deja o boala, datorita stresului, si totodata pentru a vedea cum suporta pestele calitatea apei din acvariul tau.
Orice peste pe care l-ai cumparat trebuie tinut in carantina, dar mai ales pestele port-drapel – datorita faptului ca este foarte sensibil si mofturos.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
10 Dec 2012
iulia

e tare

13 Apr 2012
lala_love

Imi place dar e mic si scump.In plus in magazin era mai frumos.

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.