Pestii inger de apa sarata

RSS

PESTII INGER DE APA SARATA

28 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Pestii inger de apa sarata
Pestii inger de apa sarata
Pestii inger de apa sarata
Pestii inger de apa sarata
Pestii inger de apa sarata
Pestii inger de apa sarata
Pestii inger de apa sarata

Pestii inger de apa sarata se numara printre cele mai frumoase specii de pesti de recif. Culorile lor sunt multe si intense si adesea sunt pictati de Neptun cu dungi si puncte. Acesti pesti pot fi gasiti in toate oceanele lumii, desi cele mai multe specii se gasesc in oceanele Indian si Pacific.
Pestii inger traiesc in regiunile stancoase si in recife unde se hranesc cu corali si, desi aceste specii isi creeaza teritorii, ceea ce inseamna ca nu poate fi tinut decat un singur peste inger intr-un acvariu, sunt unii dintre cei mai populari pesti de acvariu. In ciuda faptului ca par delicati, pestii inger sunt incredibil de rezistenti si o data ce s-au obisnuit cu conditiile de viata din acvariul tau vor deveni chiriasi “de lunga durata” ai acestuia. Secretul este sa reusesti sa-i aclimatizezi.

Acvariul

Pestii inger sunt pretentiosi cand e vorba de spatiu. Au nevoie de mult loc si trebuie avut in vedere si faptul ca unele specii cresc pana la 40 de centimetri. Deci bazinul tau trebuie sa fie mare, cel putin 280 de litri, daca vrei sa tii un peste inger, dar poti opta pentru o varietate pitica de peste inger care va avea nevoie de mai putin spatiu. Un acvariu mare va permite ca ceilalti pesti sa-i lase pestelui inger spatiul pe care il vrea, mentinandu-se astfel pacea in bazin.
Calitatea apei este aceeasi ca pentru orice acvariu recific: circulatie buna, nivel bun al concentratiei de oxigen, concentratie mica de nitrati, temperaturi confortabile. Cea mai mare problema pe care o ridica ingrijirea pestilor inger este hrana. Acesti pesti mananca in mod normal corali. Cum poti inlocui asta?

Hrana

De fapt, majoritatea pestilor inger pot manca destul de multe tipuri de hrana (plante sau carne). Fulgii pentru pesti le asigura aportul de vegetale (unii pesti mananca pelete, altii mancare proaspata de origine vegetala, in functie de specie). Ar fi bine daca le-ai oferi din cand in cand si mancare vie: crevete sau scoici mici. Dar atentie: pestii inger care mananca crevete si scoici s-ar putea sa inceapa sa se infrupte si din nevertebratele pe care le ai in acvariu, de aceea verifica dieta pestilor inainte de a cumpara nevertebrate pentru bazinul tau.

Varietati

Sunt multe varietati de peste inger dar unele sunt mai usor de ingrijit intr-un acvariu decat altele. Intereseaza-te deci despre specia pe care vrei sa o cumperi. Unii pesti inger cresc enorm, altii au nevoie de o dieta stricta. Iata o scurta lista cu pesti inger pe care ti-i poti procura din magazinele de specialitate:

  • Pomacanthus imperator, Inger imperial, este foarte cautat datorita coloratiei sale. Totusi nu este potrivit pentru un incepator pentru ca este mai mofturos decat alti pesti inger. Pot atinge lungimi de 40 de centimetri de aceea nu pot fi tinuti decat in acvarii mari, de minim 300 litri de apa, unde au destul loc si inoate. Pot fi tinuti in acelasi acvariu cu pesti neagresivi, dar asigura-te ca au destule locuri unde sa se ascunda toti pestii, asta in caz ca pestele inger este prost dispus.
  • Centropyge bispinosus este unul dintre cei mai rezistenti si mai usor de procurat dintre toti pestii inger. Este un peste potrivit pentru un incepator, mananca aproape orice, dar dieta lui trebuie sa includa si alge proaspete. Este, ca majoritatea pestilor inger, frumos colorat: portocaliu si purpuriu cu pete rosii. Poate creste pana la 17 centimetri lungime.
  • Centropyge flavissimus, coaja de lamaie, este un peste galben stralucitor cu linii albastre in jurul branhiilor si ochilor. De obicei nu creste mai mare de 7-8 centimetri. Nu este recomandat sa tii acest peste decat daca ai o plantatie abundenta de alge verzi - o componenta principala a dietei sale. Din acest motiv este mai dificil de ingrijit.
  • Centropyge loriculus, Flacara, este un peste rezistent. Corpul are culoarea focului cu pete negre si e foarte potrivit pentru un incepator in cresterea pestilor inger. Creste pana la circa 15 centimetri si trebuie sa aiba in dieta lui din cand in cand si alge proaspete.
  • Centropyge argi este un peste ce nu creste mai mare de 7-8 centimetri si mananca aproape orice. E de culoare purpuriu cu albastru, capul galben cu ochelari albastri este un peste mai greu de procurat din magazine si destul de scump, fiind unul dintre cei mai frumosi pesti inger.
  • Pomacanthus semicirculatus, Coran, este usor de procurat si usor de aclimatizat intr-un acvariu, in comparatie cu alti pesti din aceasta specie. Acest peste mananca aproape orice si pare multumit cu dieta lui. Are corpul albastru parcurs de linii fine albe curbate. Poate creste pana la 32 centimetri in natura si desi nu creste atat de mare intr-un acvariu are totusi nevoie de foarte mult spatiu.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.