Pestii Clovn si Anemonele

RSS

PESTII CLOVN SI ANEMONELE

22 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Pestii Clovn si Anemonele
Pestii Clovn si Anemonele

Care dintre iubitorii de acvarii de recif n-a fost intrigat de relatia stranie dintre Pestii Clovn si anemonele de mare? Anemona omoara fara mila diversi pestisori in stransoarea ei paralizanta, dar il lasa in pace pe micul Peste Clovn, permitandu-i sa-si faca culcus printre bratele sale urzicitoare. Cand nu-l pandeste niciun pericol, Pestele Clovn tasneste si danseaza prin padurea deasa de brate ale anemonei. E destul de usor sa creezi o casa pentru un astfel de cuplu intr-un acvariu cu apa sarata daca stii cate ceva despre obiceiurile si biologia Pestilor Clovn si a anemonelor.
Desi este de-a dreptul fascinant de urmarit reltia dintre Pestele Clovn si anemonele de mare, oamenii de stiinta n-au descoperit inca ce avantaje are anemona de pe urma Pestelui Clovn. Majoritatea cred ca prezenta Pestelui Clovn aduce mai multa miscare in apropierea anemonei, ceea ce-i mareste acesteia din urma sansele sa-si captureze hrana. Relatia Peste Clovn si anemona este o relatie de simbioza si, desi aceasta relatie se dovedeste a fi necesara in natura, oricare dintre ei poate fi tinut singur intr-un acvariu, unde mancarea este abundenta si nu exista dusmani de care sa se fereasca. Totusi “puristii” consideri ca un Peste Clovn nu trebuie despartit de anemona sa.
Aceasta specie de peste e considerata una dintre cele mai potrivite pentru un incepator in acvaristica de apa sarata.

Uimitorul Peste Clovn

Numele de Peste Clovn vine de la modul lui de a inota clatinat si de la culorile foarte vii pe care le are, dar unii sustin ca acest nume se datoreaza relatiei caraghioase pe care o intretine cu anemona.
Toti Pestii Clovn se nasc masculi. Pestele dominant din habitat, de obicei cel mai mare, se va transforma in femela si urmatorul peste dominant va deveni perechea sa.
Daca femela moare, masculul dominant din grup, de obicei fosta sa pereche, se transforma in femela si urmatorul mascul dominant va deveni perechea sa. Desi sunt hermafroditi, acesti pesti sunt destul de usor de inmultit.
Pestii Clovn fac parte din familia Pomacentridae si traiesc exclusiv in regiunile estice ale Oceanului Indian - regiuni locuite de anemone. Uneori sunt denumiti si pestii anemonelor. Unul dintre Pestii Clovn cel mai des intalnit este Pestele Clovn Ocelat, Antphirion ocellaris, si este portocaliu cu dungi albe. Creste pana la 11 centimetri in salbaticie, dar in acvariu rareori ajunge mai mare de 8 centimetri.
In mediul lor natural Pestii Clovn isi delimiteaza teritoriul, ceea ce ii face usor de aclimatizat intr-un acvariu mai mic. Nu trebuie tinuti in acelasi acvariu cu pesti care mananca anemone cum ar fi Balistidele. Tine doar un Peste Clovn intr-un mic acvariu sau daca intentionezi sa introduci si anemone, nu mai mult de o pereche intr-un acvariu de 100 de litri. Ai nevoie de o anemona pentru fiecare cuplu, altfel pestii se vor bate pe anemone. Ca majoritatea speciilor marine, au nevoie de un pH intre 8,2-8,6, temperatura apei intre 30-34 grade Celsius si densitatea specifica intre 1,022 si l,027. Pestii Clovn sunt una dintre cele mai putin mofturoase specii de apa sarata, sunt omnivori si mananca fulgi pentru pesti, alge, crustacee si viermii congelati.

Uimitoarele Anemone

Anemonele au nevoie de ceva mai multa atentie decat Pestii Clovn. Sunt rude cu coralii, ceriatanii, gorgonele, nevertebrate care poseda celule vezicante numite nematocite.
Anemonele sunt fiinte sedentare. Ele traiesc la baza recifelor, lipindu-se de o suprafata dura. Ar trebui, deci, sa ai in acvariu o astfel de suprafata, daca se poate chiar o bucata de coral, de care anemona sa se poata ancora.
Curentul din bazin nu trebuie sa fie prea puternic.
In tesuturile anemonelor de mare traiesc niste organisme care fac fotosinteza, zooxantele, de aceea trebuie ca bazinul sa fie bine iluminat. Necesarul de lumina pentru un acvariu cu anemone este de 0,5-lW la fiecare litru de apa timp de 12-14 ore pe zi. Se prefera lumina cu spectru albastru care se poate obtine prin folosirea becurilor actinice sau a lampilor de tip metal-haloid (MH).
Aceste zooxantele dau de asemenea si culoarea anemonelor. Daca o anemona este stresata, va elimina zooxantelele si se va contracta pana cand va muri.
Anemonele nu au nevoie de o apa filtrata sau aerata in mod special, si parametrii de calitate a apei sunt aproximativ aceiasi ca si cei pentru Pestii Clovn, totusi concentratia nitratilor trebuie sa fie mai mica decat l0 ppm. Pot fi hranite cu bucatele de crevete inghetat sau alta hrana asemanatoare, folosind un bat sau alt instrument pentru a aduce mancarea cat mai aproape de tentaculele lor.
Desi companionul natural al Pestelui Clovn este Stichodactyla, aceasta varietate de anemona este dificil de ingrijit si devine din ce in ce mai rara in mediul sau natural. Dar Pestii Clovn vor accepta pe post de gazda multe tipuri de anemone. Se poate chiar ca o Sentacmaea quadricolor sa devina gazda unei specii mici sau de marime medie. Pestii Clovn accepta de asemena si Heteractis dorensis sau anemone cu tentacule lungi, Macrodactyla dorensis, dar se feresc de anemonele din genul Aiptasia, ca si de anemonele tub sau rasucite.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.