Pestii balon si pestii spinosi

RSS

PESTII BALON SI PESTII SPINOSI

28 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Pestii balon si pestii spinosi
Pestii balon si pestii spinosi
Pestii balon si pestii spinosi
Pestii balon si pestii spinosi

Poti sa-ti imaginezi cum ar fi sa-ti schimbi forma si sa-ti distorsionezi corpul, devenind o minge mare si rotunda, atunci cand te sperii sau tresari? Acesta este modul de viata al pestilor balon. Aceste creaturi se umfla pur si simplu cand se simt amenintate.
Se umfla inghitind apa sau aer pentru a parea mat mari si astfel descurajeaza pestii rapitori care vor sa-i atace. Daca sunt mancati inainte de a apuca sa se umfle se vor umfla, de obicei, in gura pestelui care i-a mancat - aceasta ducand, in general, la moartea ambilor pesti. Pestii care se umfla nu sunt inotatori rapizi in comparatie cu alte specii (care sunt in continua miscare), dar este amuzant de privit modul caraghios in care se umfla.
Pestii balon si pestii spinosi seamana unul cu altul desi acestia din urma au pe piele spini rigizi si ososi. Acesti spini sar in sus (ca la arici) atunci cand pestele se umfla. Unele dintre circa o suta de varietati de pesti balon pot sa aiba o textura putin tepoasa atunci cand se umfla dar nu se compara cu cele 20 de specii de pesti spinosi. Gura pestilor  spinosi formeaza un cioc mai ascutit, dar atunci cand se umfla nici nu i se mai observa gura dintre spini.

Pestii care se umfla sunt rezistenti si compatibili

Sunt foarte cautati de acvaristi datorita faptului ca sunt destul de rezistenti si sunt compatibili cu majoritatea celorlalti pesti. Ei nu devin agresivi decat atunci cand sunt amenintati. Desi sunt rezistenti, nu este indicat totusi ca acesti pesti sa fie tinuti de un novice in acvaristica de apa sarata, deoarece au un apetit vorace si din cauza aceasta nu pot fi tinuti in acvariu cu unele specii de pesti.
In mediul lor natural incep sa fie din ce in ce mai rari din mai multe motive: sunt cautati de acvaristi si totodata reprezinta o delicatesa culinara pentru japonezi. Din unele specii de pesti care se umfla se prepara un sushi special numit fugu. Deoarece multe dintre varietatile de peste care se umfla au carnea toxica, bucatarul care prepara fugu trebuie sa fie foarte priceput. Daca nu este atent, gurmandul care mananca o astfel de mancare poate muri.
Desi majoritatea pestilor care se umfla se inteleg cu alte specii (agresivitatea si-o exercita in special asupra pestilor din aceeasi specie cu ei) vor manca cu placere nevertebratele vii. Vor cauta mici arici de mare, crustaceele si molustelele si pot distruge cu usurinta carapacea crabilor cu dintii si falcile lor puternice. De aceea nu pot fi tinuti intr-un acvariu de recif unde exista multe nevertebrate.
Acesti pesti sunt mereu flamanzi si vor manca orice le vei oferi, crevere inghetate sau proaspete, scoici, fulgi pentru pesti, pesti sau artemia vie. Dieta lor trebuie sa fie variata si e indicat sa-i hranesti de mai multe ori pe zi. Apa trebuie sa aiba un pH situat intre 8,1-8,3 iar temperatura intre 25-26 de grade Celsius, densitatea specifica a apei l,021-1,024 si tirebuie schimbat cel putin 15-25% din apa la fiecare l0 -14 zile – asta pentru un acvariu cu un ecosistem stabil

Varietati de astfel de pesti

  • Didon hystrix, Pestele Arici, se gaseste de obicei de vanzare in magazinele de specialitate. Culoarea lui e alb-cenusiu cu pete intunecate pe corp. Daca il aduci in acvariu de mic va fi foarte rezistent si se va adapta bine.
  • Arothon reticulari, o varietate de peste balon, e mai greu de procurat. Are corpul alb cu o pata maro reticulara. Provine din Pacificul Indian, zonele din apropierea recifelor.
  • Arothon hispidus, pestele balon cu pete, are pete cu forma de stea in partea superioara a corpului si dungi in partea inferioara. Este o mare greseala sa aduci acest peste intr-un acvariu de recif pentru ca va manca absolut toate nevertebratele pe care le va gasi in bazin. Totusi este un peste foarte potrivit pentru acvariul cu un singur peste.
  • Chilomycterus schoepfi, acest peste este originar din zona Caraibe si e foarte cautat de acvarofili. Are un corp alb cu dungi maro si pete mari, tot maro. Culoarea ochilor lui este albastru verzui. Particularitatea acestui peste este ca isi ridica spinii foarte des, aproape tot timpul. Aceasta specie este foarte cautata nu numai pentru ca este rezistenta, putand suporta o variatie mai mare a conditiilor de viata decat ceilalti pesti, gonflabili, dar de asemenea, poate fi “imblanzit” in timp - adica poate fi invatat sa manance din mana. In general este neagresiv desi, ca majoritatea pestilor din aceasta categorie, va fi incantat sa terorizeze un coleg de acvariu daca acesta ii da ocazia. Nu se intelege cu membrii aceleiasi specii.

Daca intentionezi sa-ti procuri un peste balon este de preferat ca acesta sa fie inca pui. Se pare ca suporta mai bine viata in captivitate daca sunt introdusi in acvariu cand sunt pui.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
01 Nov 2011
crystina

da.... sunt destuli de draguti

03 Jun 2011
ramona

sunt foarte frumosiii:)::*:*:*

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.