Pestele soim

RSS

PESTELE SOIM

28 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Pestele soim
Pestele soim
Pestele soim
Pestele soim
Pestele soim

Pestii soim, din familia Cirrhitidae, sunt unii dintre pestii cei mai cautati de acvarofili, in principal datorita modului in care isi vaneaza hrana. Sunt pesti rapitori si, dupa cum se poate ghici din numele lor, se asaza sus in varful crengilor de corali sau al pietrelor si asteapta cu rabdare sa se arunce asupra prazii care trece pe sub ei. Pot sa traverseze acvariul cu o viteza extraordinara si sa se opreasca instantaneu. Pot chiar sa se plimbe pe fundul acvaruilui cu ajutorul inotatoarelor.
Acesti pesti nu cresc, de obicei, mai mari de 10-15 centimetri si sunt frumos colorati. Au o dunga laterala iar corpul lor este lung si rotunjit in loc sa fie plat si cu forma de disc ca al altor pesti. Inotatoarele lor pectorale sunt scurte si groase iar gurile lor sunt echipate cu dinti mici.
Pot de asemenea sa aiba extensii asemanatoare parului, numite cirri, care pornesc din mijlocul partii dorsale. Un fapt interesant: majoritatea par a fi imuni la urzicaturile coralilor.
Mediul lor natural este mai ales in jurul recifelor si a ariilor stancoase din oceanele Pacific si Indian. Aici pestii se hranesc cu mici pesti, crustacee si alte nevertebrate. De felul lor sunt pacifisti si solitari, relativ timizi si putin nervosi - de aceea au nevoie de multe locuri unde sa se ascunda (pietre sau crevase).

Acvariul

In captivitate, pestii soim sunt destul de rezistenti si pot fi tinuti si in acvarii mai mici. Au nvoie de spatiu putin, nu au comportament tipic teritorial si sunt usor de hranit. Totusi, sunt foarte sensibili la prezenta amoniacului si nitratilor, de aceea nu trebuie introdusi decat intr-un acvariu “mai vechi”, in care ecosistemul este stabilizat, pentru ca altfel s-ar putea ca pestii sa nu supravietuiasca.

Hrana

Pestii soim nu mananca mancare fulgi, decat daca nu au incotro. Deci, daca nu ai artemia vie, ii poti hrani cu bucati de scoici, pesti sau crevete pastrati la gheata.

Specii pentru acvariu

  • Paracirrhites forsteri este un peste gratios si foarte rezistent. Are culoarea alb sau gri, cu o dunga rosie sau maro de-a lungul corpului de la cap pana la coada si cu punctisoare intunecate pe cap. In natura se hraneste cu pesti mici si nevertebrate, de aceea nu trebuie tinut in acvariu cu pesti mai mici decat el.
  • Neocirrhitus armatus este o specie destul de usor de procurat din magazine si provin din oceanele Pacific, Indian si Marea Rosie. Este rosu cu o banda neagra de-a lungul bazei inotatoarei dorsale pana in zona ochilor. Si el mananca pestii mai mici, de aceea trebuie sa fie cel mai mic peste din acvariu.
  • Oxycirrhites typus, Neroada cu Carouri, este o specie foarte cautata. Acest peste are un bot lung pe care il introduce in crevasele si gaurile din pietre si corali. In natura traieste la adancimi de peste 30 de metri stand cocotat pe crengile coralilor, pe pietre si gorgone. Are corpul alb cu carouri rosii sau maro de-a lungul intregului corp. Desi acesti pesti sunt populari pentru ca sunt usor de gasit pot fi destul de scumpi, de aceea, inainte de a-i cumpara, asigura-te ca ecosistemul din acvariul tau este bine stabilizat.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
16 Nov 2010
radu

Eu am fost primul care am gasit informatii despre pesti.
Si mia placut foarte mult informatiile pe care leam gasit.

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.