Pestele nasos (numit si unicorn)

RSS

PESTELE NASOS (NUMIT SI UNICORN)

28 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Pestele nasos (numit si unicorn)
Pestele nasos (numit si unicorn)

Ruda apropiata a pestelui chirurg, Pestele Unicorn este de asemenea un locuitor obisnuit al oceanelor Pacific si Indian, al Marii Rosii si al recifelor din estul Africii. Poate fi gasit chiar si in apele hawaiene si japoneze.
Acesti pesti ierbivori seamana mult cu pestii chirurgi, au tepi anali si dorsali si un apendice in forma de corn care isi are baza intre ochii lor - de la acesta si-au luat numele de unicorn. De obicei masculii au cornul mai mare.

Acvariul

In natura pot fi deseori observati cum inoata in grupuri. Majoritatea peretilor unicorn sunt pesti de zi, si se hranesc cu alge cu frunze cum ar fi Sargassum. Traiesc in arii recifice sau stancoase in acvariu trebuie sa aiba suficiente alge cu frunze din care sa se poata hrani.
Calitatea apei pentru acesti pesti trebuie sa fie destul de buna - cu un nivel scazut de amoniac, nitriti si nitrati. Temperatura trebuie sa fie intre 24 – 28 de grade Celsius, pH-ul normal 8,3 si salinitatea normala.
Pot fi tinuti cu alti pesti si nu sunt agresivi nici fata de cei din aceeasi specie. Cel mai mare specimen a fost gasit in Florida si avea 64 de centimetri. In acvariu nu vor creste atat de mari, oprindu-si cresterea la circa 17 – 18 centimetri.
S-a observat ca pestele este purtator de ciguatera, un microorganism care este toxic daca e mancat. Totusi aceasta toxina nu-i face nici un rau pestelui. Multi pesti ierbivori din jurul recifelor contracteaza ciguatera, apoi sunt mancati de pesti carnivori care preiau toxina. Aceasta poate ajunge, deci, si in consumul uman prin intermediul pestilor carnivori. Toxina este periculoasa pentru oameni si poate duce la probleme serioase medicale in cazul in care este inghitita. Alt peste despre care se stie ca este purtator al toxinei este Barracuda, mai ales adultii care au avut timp sa acumuleze cantitati mai mari de toxine in sistemul lor. Dar, in afara de cazul in care ai de gand sa-ti mananci pestele din acvariu, nu exista nici un risc de a te otravi cu ciguatera.

Varietati

Naso unicornis e o specie ce traieste in oceanele Pacific si Indian, ca si in Marea Rosie. E destul de rezistent dar nu poate fi tinut in acelasi acvariu cu pesti agresivi. Alte specii de peste unicorn nu pot fi procurate din magazinele de specialitate decat daca ai mult noroc. In unele cazuri poti face comanda speciala pentru a primi un anume peste unicorn.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.