Pestele Cardinal (Apogonide)

RSS

PESTELE CARDINAL (APOGONIDE)

22 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Pestele Cardinal (Apogonide)
Pestele Cardinal (Apogonide)
Pestele Cardinal (Apogonide)
Pestele Cardinal (Apogonide)

Pestii Cardinal se gasesc prin mai toate marile tropicale, mai ales de-a lungul recifelor dar si in baltile create de flux sau in mlastinile cu mangrove. Fac parte din familia Apogonidae si sunt pesti mici pradatori care pot avea nuante variate de rosu, galben si maro. Multe dintre specii au puncte si dungi distinctive. Nici unul nu creste mai lung de 12,5 centimetri. Trasatura lor distinctiva o constituie ochii neobisnuit de mari. Oamenii de stiinta cred ca au nevoie de acesti ochi pentru a vedea mai bine noaptea cand se hranesc cu nevertebrate mici si pesti.
Unii Pesti Cardinal au obieiul sa faca pe mortii cand sunt atacati sau speriati, deci ai grija sa nu ii iei din acvariu pentru a-i arunca inainte de a fi sigur ca sunt intr-adevar morti.
Desi in natura se gasesc pesti cardinal in bancuri, nu este o idee buna sa tii mai mult de doi intr-un acvariu. Si daca vrei sa pui o pereche ar fi ideal ca acestia sa fie mascul si femela. Cand sunt pui vor inota linistiti in bancuri prinĀ  acvariul tau, dar dupa ce cresc , unii masculi dominanti vor incepe sa-i ciupeasca pe ceilalti pentru a-i pune la respect. O data ce un mascul dominant si-a ales perechea, ii va hartui pe ceilalti pana ce-i va omori. Exista crescatori care au reusit totusi sa aiba in acvariu si bancuri de pesti cardinal, dar pentru a evita problemele ar fi bine sa te limitezi la perechi si in unele iazuri la o singura pereche.
Aceasta specie este destul de rezistenta, de aceea pot fi ingrijiti intr-un acvariu la domiciliu ceea ce-i face populari printre crescatorii de pesti. Au dieta compusa din carne si mancare vegetala, iar calitatea apei este cea obisnuita pentru un acvariu de recif. Pestii cardinali sunt rusinosi la mancare. Vor manca aproape orice, dar se adapteaza unui nou mediu mult mai incet decat alti pesti, si in acea perioada s-ar putea sa nu manance. Daca-i hranesti cu artemia vie in timpul perioadei de aclimatizare s-ar putea sa se obisnuiasca mai repede cu noua lor casa. Exista multe specii de Pesti Cardinal pe care le poti achizitiona.

Varietati de Peste Cardinal

  • Cardinal in Pijama, Sphaeromiu (Apogon) nematopterus, este o specie usor de obtinut care provine din Oceanul Pacific. Este de obicei galben sau maroniu, are ochii neri si rosii si are o banda verticala inchisa la jumatatea corpului, pornind de la acea banda pana in dreptul cozii este patat cu punctisoare de marime mijiocie colorate in rosu pana la maro. Este una dintre speciile cele mai timide si mai putin agresive, si poti tine mai multi pesti impreuna in acelasi acvariu, totusi ai grija sa nu fie prea multi. Vor deveni putin mai agresivi in momentul in care simt nevoia sa isi faca loc. Un grup de 6-8 pesti poate incapea confortabil intr-un acvariu de 600 de litri sau chiar mai mare.
  • Cardinalul de Banggai, Pterapogon kauderni, este un Peste Cardinal care a fost descoperit in 1930 si abia de prin anii 50 a inceput sa fie vandut in magazine. Pot fi cumparati numai din insulele Sulawesi in arhipelagul indonezian si au fost descoperiti in largul insulelor Banggai. Spre deosebire de ceilalti reprezentanti ai speciei sale, Cardinalul de Banggai este activ in timpul zilei si va accepta sa manance hrana inghetata sau uscata. Acest mic Peste Cardinal creste de obicei pana la 7,5 centimetri, lungime destul de mare pentru specia lui. Ca si Cardinalul Pijama, nu este un peste foarte agresiv, desi unii acvaristi sustin ca n-ar trebui tinuti mai mult de doi intr-un acvariu de marime medie decat daca toti pestii au acelasi sex. Este un peste deosebit de frumos, cu dungi circulare alb-negru si inotatoare alungite. Faptul ca este destul de rezistent l-a facut popular printre crescatorii de pesti.

Vargatul Auriu, Apogon cyanosoma, este alt Peste Cardinal de Pacific foarte popular. Este un peste de noapte iar corpul lui este brun cu o serie de dungi longitudinale galbene si aurii. La fel ca si rudele sale, este un peste destul de rezistent si va manca aproape orice fel de mancare.
Exista si cativa Pesti Cardinal de Atlantic cum ar fi: Cardinalul Flacara (Apogott maculates) si Cardinalul Flacara cu Dungi (Apogon binotatus). Acesti pesti au culoarea rosu stralucitor cu o serie de semne intunecate pe corp. Se gasesc in jurul recifelor si a tarmurilor stancoase si pot fi observati aruncandu-se printre ghimpii echinodermelor sau ascunzandu-se printre corali. Varietatea cu dungi are doua dungi intunecate pe spate. Ca si ceilalti Pesti Cardinal, acesti pesti prefera artemia vie, dar accepta aproape orice tip de hrana.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.