Mreana

RSS

MREANA

22 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Mreana
Mreana

Daca vrei ca acvariul tau sa fie plin de viata, atunci gandeste-te sa achizitionezi cateva specii de Mreana: Mreana cu Dungi, Mreana Cireasa, Mreana Roz, Mreana Clovn sau oricare alta - majoritatea sunt pesti colorati, rapizi si plini de viata care traiesc in colonii. Cei mai multi dintre ei traiesc bine intr-un acvariu comunitar si marimea bazinului nu pare a-i deranja sau ale schimba in vreun fel comportamentul.
Mrenele apartin genului Barbus, parte a familiei crapilor, Cyprinidae care implica si pestii de 5 centimetri din acvariu ca si Crapii din India, varietate care are lungimea de aproape doi metri si poate fi intalnita mai degraba ca fel de mancare decat in acvariu. Este vorba de specii depunatoare de icre, iar pestii de acvariu provin din Africa si Asia de Sud. Trasatura distinctiva a pestilor din aceasta specie o constituie proemientele carnoase din apropierea gurii numite mustati - pot avea una sau mai multe perechi. Ceea ce-i face foarte potriviti pentru acvariile comunitare este faptul ca au aceeasi temperatura propice ca si multe alte specii din diferite familii. Un acvariu cu temperatura de circa 24 grade Celsius si un pH 6,5-7,5 e perfect pentru ei. Se franesc cu fulgi sau cu hrana vie.

Varietati

Fiecare specie de mreana are propria sa personalitate.
Spre exemplu, Mreana Cireasa, care nu creste mai mult de 5 centimetri lungime, fiind originara din Sri Lanka, este cea mai timida mreana. Ea se va furisa cat mai departe de locurile cu actiune, si va sta si singuri intr-un colt, de preferat printre plante. Corpurile lor au culoarea roz stralucitor (femele) sau rosu cireasa (masculi) cu benzi laterale aurii si negre, reprezentand astfel o pata de culoare in acvariu.
Mreana Clovn creste aproape dublu fata de Mreana Cireasa si are nevoie de mai mult spatiu ca sa inoate.
Mrenele aurii care sunt intr-adevar aurite sunt buni pesti comunitari, nu cresc mai mari de 4 centimetri dar nu sunt atat de timide ca mrenele-cireasa.
Mreana Roz, de origine indiana, ar putea fi considerata cea mai interesanta dintre mrene. Exemplarele din aceasta specie cresc pana la 6 centimetri, au corpul roz-argintiu cu inotatoare de un roz mai intunecat si de obicei au un temperament linistit, mai ales daca sunt tinute in grupuri de cate doua-trei.
Un banc de mrene tigrate, pesti foarte colorati cu corpuri aurii si dungi negre verticale pe spate si cu aripioare cu marginile portocalii este fie o mare bucurie, fie o mare belea pentru proprietar, in functie de personalitatea grupului si de celelalte specii de pesti din acvariu. Mrenele cu dungi sunt inotatoare rapide si rautacioase, ele putand deveni rapid teroristii bazinului, ciupind de inotatoare pestisorii mai inceti. Se pare ca le face placere sa-i muste pe pestii-inger de aripioarele lor lungi si sa-i ciupeasca pe pestii tetra neon.
Daca iti doresti o mreana mai mare, Mreana “Staniol” este vietatea cea mai argintie pe care o poti gasi. E linistita dar, pentru ca e foarte mancacioasa si poate creste pana la 30 de centimetri lungime, nu e indicat sa fie tinuta intr-un acvariu  cu pesti prea mici.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA

Articole din aceeasi categorie

Pestii Killi
Gourami
Basslet
Betta Splendens
Blenniidele
Pestii Fluture
Pestele Cardinal (Apogonide)
Ciclidele

Cautari asociate "mreana"

mreana vie, mreana roz, sta mreana, mreana staniol, mreana specii, rasol mreana, mreana cuptor, inmultirea mreana, crescatorii mreana, specii mreana, mreana cireasa, mreana mancare, mreana 2009, specie mreana, mreana apa dulce, mreana dungi, creste mreana, mancare mreana, mreana poze, mreana pesti
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.