Pestii Meru cresc pana la o lungime de cateva zeci de centimetri daca nu sunt prinsi inainte de a ajunge la maturitate. Acesti pesti sunt cunoscuti si sub numele de Peste Jidov in Caraibe, si candva erau un lucru obisnuit sa vezi aceste creaturi in jurul oricarui recif de corali. Acum datorita faptului ca sunt pescuiti intensiv, un meru matur si sanatos este rar de vazut.
Pestii Meru sunt rude apropiate ale Hamletilor si aceste specii seamana foarte mult. Amandoua varietatile apartin familiei Serranidae si deseori Ment sunt numiti Hamleti sau viceversa. De exemplu, Cephalopolis miniatus, Meruul rosu, este numit Hamletul bijuterie desi este de fapt considerat un meru, deci daca intentionezi sa-ti cumperi un meru pentru acvariu afla-i intai numele latin ca sa fii sigur ca stii exact din ce familie face parte. Toti pestii meru sunt pradatori in natura de aceea trebuie hraniti cu carne, de preferat artemia vie, dar mananca si bucatele de scoici si sepie. Sunt destul de rezistenti, desi sunt pretentiosi in ceea ce priveste calitatea apei, ca de altfel majoritatea pestilor de apa sarata. Apa trebuie sa aiba pH cel putin 8. Se simt bine intr-o apa relativ rece, 24 - 28 grade Celsius, deoarece aceste specii traiesc mai mult la fundul apei si se ascund in mici pesteri din recife sau din tarmurile stancoase. Nu au nevoie de prea multa lumina, desi pestilor meru care provin din recife le face placere sa aiba lumina. Multi dintre meru au o pofta de mancare exagerata, de aceea se obisnuieste sa fie hraniti frecvent.
Varietati de Meru
Mai multe specii de Meru sunt usor de ingrijit in acvarii mari de recif atunci cand sunt pui. Majoritatea speciilor cresc rapid, de aceea asigura-te ca stii cat de mare va creste meruul pe care l-ai ales. Tine minte ca pana si cea mai “mica” varietate a acestei specii poate creste pana la 60 de centimetri lungime, de aceea e de preferat sa fie tinuti in acvarii mari (600 de litri sau chiar mai mult).
- Chromileptis altivelis, meruul pantera, este un specimen frumos originar din oceanele Pacific Indian. Are culoarea bej sau maro cu pete mari, intunecate, de la cap pana la baza cozii. Arata putin diferit fata de ceilalti meru pentru ca botul sau e alungit si se misca foarte gratios prin acvariu. Aceasta creatura este usor de ingrijit dar are un apetit enorm si va manca tot ce misca, orice pestisor sau nevertebrata care ii poate incapea in gura. Acest peste isi face teritorii si este solitar, dar poate fi tinut in acelasi acvariu cu pesti mai mari.
- Epinephelus alexandrinus este o specie originara din Marea Mediterana sau din zona coastelor africane si de est ale Atlanticului. Culoarea sa de baza este maro pana la violet si prezinta dungi orizontale de-a lungul corpului, semanand foarte mult cu Epinephelus aeneus – varietatea comuna de meru. Creste pana la 40 de centimetri in lungime si prefera apele mai reci de cca 2l grade Celsius. Isi creeaza teritorii si e solitar, avand calitatea neobisnuita de a provoca si castiga batalii cu pesti de trei-patru ori mai mari decat el. De aceea de obicei, nu poate fi tinut in acvariile comunitare.
- Pogonoperca punctata - particularitatea sa este o bucata de piele care ii atarna de buza. Este o specie foarte colorata care are picaturi si pete portocalii, albe si negre. Mananca aproape orice si e foarte rezistent. Creste pana la 35 centimetri lungime si este de preferat sa nu stea in acvariu cu pesti mai mici. Simte nevoia sa aiba in acvariu pesteri sau pietre sub care sa se ascunda.
- Cephalopholis argus, meruul cu pete albastre este o varietate ce provine din zona oceanelor Pacific si Indian. Culoarea lui este albastru cu puncte albe marginite de chenar negru. Ca orice meru tipic, este flamand aproape tot timpul si se hraneste cu carne. Creste pana la 50 de centimetri in lungime si mananca orice peste mai mic. Acest meru este de obicei solitar si se ascunde dupa pietre, asteptand ca prada sa treaca prin fata lui.
- Grammistes sexlineatis - acest peste este dungat cu linii aurii pe fond albastru inchis sau verde albastrui. Specia provine din oceanele Pacific si Indian si este meruul cel mai cautat de acvaristi, in parte pentru ca nu creste decat circa 25 de centimetri in lungime. Ca si alti meru, nu poate fi tinut cu pesti de marime egala sau mai mica decat a lui.
Este destul de rezistent si traieste mult – exista Grammistes sexlineatis care au trait si 10 ani in captivitate.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:
Articole din aceeasi categorie
Carasul auriu
Gobi
Pestele Capra
Alegerea unui Peste pisica Corydoras
Pestii Clovn si Anemonele
Pestele soim
Moli, Gupi, Plati si Xifo
Pestii Port-Drapel
Alegerea unui peste-papagal
Pestii balon si pestii spinosi
Cautari asociate "meru"
meru auriu,
retete meru,
meru reteta,
meru retete,
specie meru,
meru rosu,
meru cenusiu,
jocuri meru,
pesti meru,
pestele meru,
meru marea mediterana,
pestele meru poze,
pestele meru gigant,
pestele meru ciupra